Együttműködés az állami iskolafenntartóval

Beküldte kommunikacio - 2017. szeptember 20., 12:28

Az együttműködés célja, hogy a tankerületi központok fenntartásában lévő köznevelési intézmények tanulói számára a Magyar Cserkészszövetség által kínált nem-formális, kisközösségekre építő nevelési program minél szélesebb körben elérhetővé váljon, ezzel támogatva a gyermekek és fiatalok szabadidejének hasznos eltöltését.

A megállapodás keretében a Klebelsberg Központ és a Magyar Cserkészszövetség együttműködik esélyteremtő programok kialakításában - kifejezetten a kevésbé fejlett régiókban élő gyermekek számára-, önkéntességre nevelésben az állampolgársági ismeretek kiegészítéseként, értékteremtő nevelés és események szervezésében, a programok, és események kommunikációs lehetőségeiben, valamint a pedagógusok továbbképzésében. Pótor József, a Magyar Cserkészszövetség országos ügyvezető elnöke szerint ez az együttműködés kiváló lehetőség minden gyermek és fiatal számára, hogy kipróbálják magukat az iskolapadon kívül is olyan helyzetekben, ahol készségeiket életkoruknak megfelelően, játékos formában, élménypedagógiai módszerekkel tudják fejleszteni.

Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke a megállapodás kapcsán kiemelte: az állami intézményfenntartás megújulásának egyik alappillére a helyi közösségekkel és a diákokért dolgozó szervezetekkel folytatott együttműködés. A Klebelsberg Központ számára fontos, hogy a tanulók számára minél több lehetőség nyíljon meg a készségfejlesztésre, a szabadidő hasznos eltöltésére.

A Klebelsberg Központ támogatja, hogy a tankerületi központok fenntartásában lévő köznevelési intézmények a Magyar Cserkészszövetség helyi cserkészcsapataival együttműködjenek a fenti célok elérése érdekében. A két szervezet az együttműködés tapasztalatait minden év végéig kiértékelik, amelynek során áttekintik az együttműködési megállapodásban foglaltak teljesülését, a változtatás szükségességét, a továbbfejlesztés lehetőségeit.

A cserkészet, amelyet hazánkban a Magyar Cserkészszövetség fog össze szervezeti formában, önkéntes, pártpolitikától független ifjúságnevelő közösség, amely nemre, származásra vagy vallási hovatartozásra való tekintet nélkül nyitott mindenki számára. A Magyar Cserkészszövetség mintegy 230 csapatában jelenleg több mint 11 ezer cserkész tevékenykedik az ország minden megyéjében. A magyarországi cserkészmozgalom olyan életmodellt nyújt a gyermekek számára, amelyben fontos a közösségi lét, az önkéntesség, az állampolgári ismeretek, a magyar kultúra ápolása és népi hagyományok megismerése.

Rovat: