Katasztrófavédelem a cserkészetben

Beküldte MCSSZ - 2013. szeptember 27., 14:46
2013. szeptember 25-én megalakult az MCSSZ Katasztrófavédelmi szakága.
 
Már több mint fél éve foglakoztatja a Cserkészszövetséget, hogy katasztrófa helyzetekre egy külön, önálló, cserkészekből álló mentőegységet kellene létrehozni. Ennek előkészületei még a tavasszal meg is történtek, akkor összesen négy ember jelezte, hogy részt kíván venni ebben. Ám a dunai árvíz júniusban minden várakozásunkat felülmúlta: 2013. szeptember 25-én megalakult az MCSSZ Katasztrófavédelmi szakága
 
Már több mint fél éve foglakoztatja a Cserkészszövetséget, hogy katasztrófa-helyzetekre egy külön, önálló, cserkészekből álló mentőegységet kellene létrehozni. Ennek előkészületei még a tavasszal meg is történtek, akkor összesen négy ember jelezte, hogy részt kíván venni ebben. Ám a dunai árvíz júniusban minden várakozásunkat felülmúlta: több száz cserkész nemcsak Budapest, hanem az ország egész területén összefogott. Segítségünk oly mértékben hatásos volt, hogy például Szentendrén a gátépítést is cserkészek irányították. A gátépítők között eszközhasználatunkkal, a 7. törvény szellemében kialakított irányítási rendszerünkkel, strapabírásunkkal hamar elismerést váltottunk ki a Dunakanyar, Budapest, és a Duna déli szakaszán is.
 
A tavaszi dunai árvíznél nyújtott hathatós segítségünk elismeréseképp az Országos- és a Fővárosi Katasztrófavédelem együttműködés céljából felkeresett minket, majd szeptember 25-én az első stratégiai megbeszélés meg is történt.
 
Létrehoztuk a katasztrófavédelmi szakágat, valamint döntöttünk egy önálló, önkéntes katasztrófavédelmi egység létrehozásáról, mely munkáját először dél-budai segítséggel, a Fővárosban tudja  megkezdeni, de terveink között van további területi egységek létrehozása is.

A katasztrófavédelemtől kapott oklevelet ide kattintva tekinthetitek meg.


 
Mivel fogunk foglalkozni?
 
Bárki csatlakozhat hozzánk, aki veszélyhelyzetekben szívesen segít a katasztrófa-elhárításban, tervezzük különböző különpróbák bevezetését; cserkésztáborokban, csapatprogramokon rövid képzések indítását, hogy legközelebb a bajban (homoklapátolásban, zsákhajtogatásban, tűzoltásban, hókotrásban) önkéntesen még többen tudjunk szakszerűen segíteni.
 
Megalakult szakágunkban azonban egy professzionálisabb szinten folyó munka is elkezdődik: az önálló katasztrófavédelmi egység, avagy cserkész mentőegység munkája. Az ide jelentkezők nemcsak a cserkész katasztrófavédelmi szakág közösségének válnak aktív tagjává, hanem egyben igazolt önkéntesei lesznek a katasztrófavédelemnek, és baj esetén őket biztosan hívni fogják, vagy legalább is készenlétben kell majd lenniük. Önálló önkéntes mentőegységként minden alkalommal bevethetőek lesznek, saját egyenruhájukról pedig mindenki gyorsan meg fogja tudni különböztetni őket a többi mentőegységtől.
 
Az utóbbi „alakulatba” – és reményeink szerint bimbózó közösségbe – toborzunk most tagokat, hiszen ahhoz, hogy a munkát még idén megkezdhessük, nemzeti minősítést kell szereznünk, melyet csak a katasztrófavédelem szárnyai alatt ez ősszel tudunk elvégezni.
 
Így várunk minden, 18 év feletti érdeklődőt a  két (ingyenes) képzési napra: 2013. október 12-ére és 2013. november 9-ére Budapesten.
 
Ha érdekel a dolog, az alábbi linken jelezz vissza minél hamarabb! https://docs.google.com/forms/d/1Sr6gbDbNthIHOiXs5f7AuXq4nLXxU4-zajN6enmcFsI/viewform
 
Várunk!

Rovat: