Elhunyt Katona Tamás

Beküldte MCSSZ - 2013. június 30., 14:15

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Katona Tamás történész, politikus, a Magyar Cserkészszövetség egykori elnöke. 

Katona Tamás, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének nyugdíjas munkatársa, neves történész, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc értő kutatója pénteken hunyt el, hosszú betegség után.

Katona Tamás az egyetem elvégzése után könyvtárosként dolgozott. Az 1960-as évektől a Magyar Helikon, majd az Európa Könyvkiadónál volt szerkesztő és műfordító. Az 1970-es évek elején az Európa, illetve a Helikon jelentős részben az ő kezdeményezésére indította meg a mintegy ötven kötetből álló Bibliotheca Historicát. Szintén az ő szerkesztésében indult a Pro Memoria sorozat.

1990 és 1998 között volt országgyűlési képviselő, először az MDF, majd az MDNP színeiben. 1990 és 1992 között a Külügyminisztérium politikai államtitkári posztját is betöltötte. 1994 és 1998 között az I. kerület polgármestere volt. Ekkor volt a Cserkészszövetség elnöke is.  2000-től 2002-ig pedig Magyarország varsói nagyköveteként dolgozott.

Katona Tamás gyerekkorában ismerkedett meg a cserkészettel, és a cserkészet iránti szeretete és kötelességtudata soha nem múlt el. 1994-1998. közötti időszakban a Magyar Cserkészszövetség elnökeként teljesített szolgálatot. Elnöksége alatt valósult meg a Millecentenáriumi Nagytábor Ópusztaszeren, és jelentős energiát tett a nyugati és a külhoni magyarság cserkészete és a magyarországi cserkészet közelebb hozása érdekében.

Bár hihetetlenül sok munkát vállalva szolgálta az általa fontosnak tartott ügyeket, a cserkészekre mindig volt ideje. Utoljára a Gödöllői Városi Múzeum cserkészkiállításának megnyitóján találkozhattunk vele, cserkészként!


A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete Katona Tamást saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Katona Tamás
Rovat: