Daléneklési, vers- és mesemondó verseny

Beküldte szerkeszto - 2012. november 07., 23:14
DALVERSENY
 
Immár 22. alkalommal hirdetjük meg a magyar cserkészek egyik legrégibb megmérettetését, melyet világhírű cserkész operaénekesünkről, Simándy Jóska báról neveztünk el, aki a 90-es években maga is több alkalommal volt e versenyek zsűrijének tagja. Biztató számunkra, hogy évről-évre minden korcsoportból szép számmal jelentkeznek erre cserkészeink. Újabban hangszeres versenyzők is indulnak (hegedű, furulya, citera stb.)
 
Az eddigi hagyományt folytatva most is az országos cserkészbál napján, 2013. február 2-án, szombaton délelőtt 10.00 órakor kezdődik a megmérettetés a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban.
 
Változatlanul négy korosztályban lehet jelentkezni egyénenként vagy őrsönként.
 
Jelentkezés
 
A csapatparancsnok tudtával a kerületi fordulót rendező kerületeknél, vagy közvetlenül a központnál, amennyiben a kerület nem tartott előzetes megmérettetést. A kerületi válogatások eredményeként az egyes korcsoportok legjobb egyéni és őrsi versenyzőit legkésőbb 2013.január 12-ig kell a Központ címére felterjeszteni. Tüntessük fel: "DALVERSENY". A kerületek első helyezettjei nevezhetők, ám kiugró jó produkció esetén a második vagy a harmadik helyezettek is. Mivel az új évadban a Magyar Cserkészszövetség megalakulásának 100. évfordulójára (december 28.) emlékezünk, örömmel hallanánk néhány népi dallamra írt, vagy a magyar dallamvilággal összecsengő cserkésznótát is.
 
A verseny menete
 
A választott népdalok, történelmi énekek vagy népdalfeldolgozások címét vagy kezdősorát szép kivitelezésű, népi vagy cserkész motívumokkal díszített lapon, az országos verseny helyszínén kell a zsűrinek átadni. Szerepeljen ezen a cserkész vagy őrs neve, csapatának száma, neve.
 
Megjelenés cserkész egyenruhában vagy népviseletben.
 
Először – bemutatkozás után – egy 3-4 dalból álló csokrot kell megszólaltatni. (Hangot csupán az indításkor szabad megadni, közben nem!)
 
Ez a dalcsokor – főleg a tempó szempontjából – legyen változatos, a dalok hangnemileg összeillően kövessék egymást, szövegük azonos témakörben mozogjon (pl. jeles napok, szerelem, betyár- vagy katonaélet, erdők, vizek, hegyek, virágok, fák dalai), de ezek helyett a dalcsokor kötődhet közös származási helyhez (Erdély, Bukovina, Moldva, Kárpátalja, Felvidék, Bácska, Bánát, Kárpátalja, Dunántúl, Alföld,Szlavónia.)
 
A dalok nehézségi foka, szövegtartalma legyen összhangban a versenyző cserkész nemével, életkorával.
 
A dalcsokor elhangzása után a zsűri a beadott lapról megszólaltatásra kijelöl legfeljebb két darabot.
 
Korcsoportok
 
7-11 évesek: 18 dal
12-15 évesek: 28 dal
16-19 évesek: 33 dal
19 éven felüliek: 36 dal
 
Forrásként ajánlott daloskönyvek
 
Tiszán innen, Dunán túl
"Virágos" (90-es) sorozat, iskolai ének-zene tankönyvek
101 magyar népdal
A mi dalaink
Cserkészek daloskönyve (Ez utóbbi három az MCSSZ kiadása.)
 
A legeredményesebb versenyzőket a Magyar Cserkészszövetség Országos Elnöksége ill. a zsűri helyezésük alapján jutalmazza.
 
VERS- ÉS NÉPMESEMONDÁS
 
7-11 évesek: 3 db (3-4 versszakos) vers vagy 2 db (legfeljebb 3 perces) népmese
12-15 évesek: 4 db (4-5 versszakos) vers vagy 4 db (legfeljebb 4 perces) népmese
16-19 évesek: összesen 30 versszaknyi vers vagy 5 rövid vagy 3 hosszú (legfeljebb 7 perces) népmese
19 éven felüliek összesen 35 versszaknyi vers vagy 2 rövid és 2 hosszú népmese
 
A verseny menete
 
A választott versek vagy mesék címét vagy kezdősorát szép kivitelezésű, népi vagy cserkész motívumokkal díszített lapon, az országos verseny helyszínén kell a zsűrinek átadni. Szerepeljen ezen a cserkész vagy őrs neve, csapatának száma, neve.
 
Megjelenés cserkész egyenruhában vagy népviseletben.
 
Először – bemutatkozás után – a beadottakat elő kell adni, megfelelő hanghordozással, tagolással, érthetően, művészien. A versek vagy mesék nehézségi foka, témája, szövegtartalma legyen összhangban a versenyző cserkész nemével, életkorával. Magyar költő verse előnyt jelent.
 
A legeredményesebb versenyzőket a Magyar Cserkészszövetség Országos Elnöksége ill. a zsűri helyezésük alapján jutalmazza.
 
Eredményes felkészülést, sikeres vetélkedést és további jó munkát kívánunk!
 
Simándy Józsefné (Jutka néni)
a zsűri elnöke
 
Ivasivka Mátyás cst.(Matyi bá)
Kodály-díjas karnagy, az MCSSZ
zenei szakvezetője
Rovat: