Koreai önkéntesség - SAPSC

Beküldte Hetyey Annamária - 2016. február 28., 21:35
Alább Koenig Balázs (442) beszámolóját olvashatjátok, amit a három hónapos, dél-koreai önkéntes munkájáról írt Nektek!

Olvassátok és ha kedvet kaptatok, jelentkezzetek! Infók itt!

2015 tavaszán három hónapot töltöttem a Dél-Koreai Suncheon Asia-Pacific Scout Center-ben önkéntesként. Ez a cserkészpark Korea déli részén, a hegyek között, gyönyörű környezetben található.
Rajtam kívül még öten voltak ebben az időben önkéntesek, a világ minden tájáról (Nepál, Szerbia, Peru, Fülöp-szigetek és Hong Kong). A szolgálatunk célja az volt, hogy a parkba angol táborra érkező 10-12 éves gyerekeket megismertessük hazánk kultúrájával, szokásaival, és mivel ezt angolul tettük, a nyelvi készségük is fejlődjön. Hétfőtől péntekig minden nap új csapat érkezett, akiknek interaktív órákat tartva mutattuk be országainkat, majd este közös tánctanulás és játék volt.
Hétvégenként sem unatkoztunk, mert a parkvezetés olyankor nekünk szervezett jobbnál jobb programokat. Voltunk például két napot Szöulban, állatkertben, múzeumban ahol népviseletbe bújhattunk, hogy csak párat említsek. Így a hétköznapok oktatóiból hétvégére tanulókká váltunk és mi is megismerkedtünk az ő kultúrájukkal.
Én most voltam először Kelet-Ázsiában így hatalmas benyomást tett bennem a kultúrák közti különbség, mely az élet minden területén jelen van. Nagyon érdekes, ahogy Koreában a keleti kultúra keveredik az amerikaival (pl.: rákos hamburger). Az emberek rendkívül barátságosak és vendégszeretőek, de közben távolságtartóak is, ami az európaiaknak furcsa lehet elsőre. Furcsának találtam még, hogy minden étkezésre meleget esznek, még reggelire is, de idővel ehhez is hozzászokik az ember. Igazán csak egy dolog volt zavaró, hogy ha valami programváltozás volt, arról nekünk gyakran elfelejtettek szólni az utolsó pillanatig, de kellő rugalmassággal ezt is áthidaltuk.
A park környezete tényleg gyönyörű, egy völgyben fekszik, körülötte hegyek, erdők. Különösen szép volt cseresznyefa virágzáskor, mikor a szállásunk előtti fák mind virágba borultak. A környező erdők tele vannak turista utakkal, így mikor időnk engedte eljártunk sétálni, volt aki reggelente futni járt a háztól egy lépésre kezdődő erdőbe.
A társaság, annak ellenére, hogy a világ minden részéről verődött össze, nagyon jó volt. Esténként, mikor a gyerekek már aludtak társasoztunk, beszélgettünk és rengeteget nevettünk, a program végére egész kis családdá alakultunk.
Nagyon élveztem ezt a három hónapot, mindenkinek csak ajánlani tudom! Számomra nagyon jó nyelvgyakorlás volt, mert korábban mindig féltem megszólalni angolul (féltem, hogy rosszat mondok), de a programnak köszönhetően ezt sikerült leküzdenem. Valamint örülök, hogy belülről ismerhettem meg ennek a távoli országnak a kultúráját, ami sima turistaként biztos nem ment volna.
Del_Korea_Onkentesseg
Rovat: