„Milyen száz esztendő volt ez?”

Beküldte Gyarmati Anett - 2012. december 28., 22:22
Beszámoló az Emlékülésről

„Milyen száz esztendő volt ez? - ”tette fel a kérdést a cserkészeknek írt levelében Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki az elmúlt évszázad szörnyűségeire emlékeztette a hallgatóságot. „A magyar történelem egyik legsötétebb évszázada - áll a házelnök levelében - amelyben a jót és az igazat, az összetartozást és az önzetlen szolgálatot börtönnel vagy akasztással büntetve üldözte a hatalom, ha érdekei úgy kívánták.” Kövér László köszönetét fejezte ki a cserkészmozgalomnak, amiért ezekben a vészterhes időkben is helyt tudott állni, és hű tudott maradt azokhoz az eszményekhez, amelyekre fogadalmat tett. 

Az Emlékülés, - mint minden cserkész program, közös imádsággal kezdődött, melyben ökumenikus nyitottsággal egyházfők vettek részt. Gyulai Endre ny. szeged-csanádi püspök, az MCSSZ korábbi elnöke, Palánki Ferenc egri segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar ifjúsági ügyekért felelős püspöke, Gáncs Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök püspöke, Szuhánszki Gábor metodista lelkész és Radnóti Zoltán rabbi. Az emlékülést megtisztelte jelenlétével több pap és lelkész díszvendégünk. Többek között: Szontágh Szabolcs református lelkész, Bölcskei Gusztáv református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöke képviseletében: Beer Miklós váci püspök, aki sokáig az I. cserkészkerület elnöke volt; dr. Fischl Vilmos a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának titkára.


 
Az Országgyűlés elnöke a hálás nemzet köszönetének jeleként Arany Országgyűlési Emlékérmet adományozott a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának, és Ezüst Országgyűlési Emlékérmeket több határon túli magyar cserkészszövetségnek. 

Buday Barnabás a Magyar Cserkészszövetség országos elnöke, a magyar cserkészet második száz évét nyitotta meg beszédével.


 
A Lord Robert Baden-Powell által 1907-ben alapított cserkészmozgalom 1910-ben jelent meg Magyarországon. Az 1912. december 28-án szövetséggé szerveződő cserkészet annyira népszerűvé vált Magyarországon, hogy 1933-ban Gödöllő adhatott otthont a 26.000 fő részvételével tartott 4. Cserkész Világdzsemborinak. A szocializmus idején a mozgalom hivatalosan nem működhetett, a hatalom az Úttörők Szövetségébe integrálta a szervezetet. A cserkészmozgalom a szövetség 1990-es újraalakulása óta ismét virágzik Magyarországon. 
 
Az ünnepi emlékülésen a Honvédelmi Minisztérium képviseletében Vargha Tamás parlamenti államtitkár, és Fodor Lajos közigazgatási államtitkár is részt vett. Fotók: Tóth László

Forrás: honvedelem.hu


A Magyar Televízió anyaga itt megtekinthető:

http://www.hirado.hu/Hirek/2012/12/28/13/A_100_eves_Magyar_Cserkeszszovetseget_koszontottek_a_Parlamentben.aspx
Rovat: