Szemelvények a Gyermekvédelmi kiadványból #1

Beküldte kommunikacio - 2018. május 11., 16:03

Ha szeretnéd tudni, hogy mi mindet teszel meg már most azért, hogy megvédd a rád bízottak testi-lelki-szellemi-szociális épségét, vagy ha érdekel, hogy cserkészvezetőként hogyan tudod cserkészeidet abban segíteni, hogy meg tudják magukat védeni, akkor neked írjuk ezt a füzet. A továbbiakban részleteket közlünk a hamarosan megjelenő, az Imre herceg tervben megvalósuló  Gyermekvédelmi ismeretek cserkészeknek  című kiadványból. Rudanné Németh Csenge cst. (1909.) írása.

Az szeretnénk, ha ez a füzet…

 • segítene megismerni a gyermekvédelem alapvető fogalmait;
 • hasznos tanácsokkal, jó gyakorlatokkal, irányelvekkel szolgálna a Magyar Cserkészszövetségben dolgozó vezetők számára a gyermekek védelmében;
 • olyan ismeretek és attitűd birtokába juttatná a vezetőket, aminek használatával a rájuk bízott gyermek és fiatal cserkészeket önmaguk megvédésére tudják bátorítani;
 • mind a csapatokban, mind a vezetőképzésben dolgozó vezetők számára iránymutatásként szolgálna a gyermekbántalmazás megelőzésében, a veszélyeztetett gyermekek támogatásában, az esetlegesen már megtörtént esetek kezelésében;
 • segítséget adna a gyermekvédelem más szereplőivel történő kapcsolatfelvételben;
 • a cserkészek és a velünk kapcsolatba kerülők számára bizalmi alapon nyugvó, átlátható rendszert mutatna be;
 • segítséget nyújtana gyermekbántalmazás felismerése esetén a jogszabályi kötelezettségek teljesítésében és lehetőségek kihasználásában.     

Kapcsolatom a gyermekvédelemmel

A vezetettek veszélyeztetettsége - A vezető veszélyeztetettsége

Első hallásra talán tőled távol esőnek tűnhetnek a gyermekvédelem kérdései. A következőkben szeretnénk megmutatni neked, hogy a cserkészmunka során vezetettjeid és Te magad hogyan kerülhettek kapcsolatba ezzel a témakörrel.

Vezetettek veszélyeztetettsége

A cserkészmódszer megköveteli a szoros, bizalmi kapcsolatot a vezetők és vezetettek között a cserkészközösségen belül. A fiatal cserkészek olyan életszakaszban vannak, amikor különösen is érzékenyek és sérülékenyek lehetnek.

A (cserkész)közösségben a bántalmazásnak több formája is előfordulhat: csúfolás, kiközösítés, piszkálás, becsmérlés, lenézés, verekedés stb. Az őrsökben klikkek is kialakulhatnak, vagy egy őrstag perifériára kerülhet, elszigetelődhet. Az őrsvezető feladata, hogy tudatos munkával megakadályozza a káros folyamatok kialakulását és megvédje az ezt igénylő cserkészeit.

Vezetőként nem csak a cserkészközösségen belül felmerülő veszélyekre, bántalmazásra kell figyelnünk. Őrstagjainkat

 • családon belül,
 • az iskolában,
 • más közösségekben (pl. edzésen),
 • a társas kapcsolatokban,
 • a virtuális térben (pl. közösségi weboldalak; e-mail)

is érheti bántalmazás, melyeknek hatását mi is tapasztalhatjuk.

Ezek felismerésekor bölcsen és nagy érzékenységgel dönts. Konzultálj raj-, csapatparancsnokoddal vagy a csapat gyermekvédelmi felelősével. Beszéld meg őrstagoddal, hogy hogyan tudsz neki segíteni. Adott esetben szólj tanárának, jelezd a szülők és/vagy szakértők (családsegítő, gyámhatóság, rendőrség) felé a problémát.

A cserkészközösség bizalmi légkörében elmondhat az őrstag olyan információkat is, amit mással nem mer megosztani. Ilyenkor jelezd, hogy értékeled a bizalmát, és jó, hogy ezt megosztotta veled. Segítsd és támogasd őt, szükség esetén pedig kérj segítséget!

Veszélyforrások a vezetés során

Még a legjobban előkészített programon is előfordulhat, hogy kellemetlen helyzetbe kerülsz. Sérülés, lelki fájdalom vagy veszteség érheti egy cserkészedet az általad vezetett programon; bánthatják, csúfolhatják egymást a gyerekek; akaratlanul is megbánthatod valamelyik cserkészt; egy látszólag alaposan előkészített program is elsülhet rosszul. Valószínűleg könnyebben megbirkózol az ilyen esetekkel, ha tudatában vagy a felelősségednek és az ilyen jellegű veszélyeknek is.  

Vezetői feladatodból fakadóan sokszor fogod magad olyan helyzetben találni, amely nagyfokú (akár a korosztályodtól nem elvárt!) érettséget, döntéseket kíván – a fajsúlyos helyzetekben rosszul meghozott döntéseknek pedig igen komoly következményei lehetnek. A bizalomról, hatalomról, jogaidról és kötelességeidről szóló részeket ilyen szemmel olvasd.

Mindig jobb a kényelmetlen szituációkra fejben előre felkészülni. Így könnyebb dolgod lesz, ha éles helyzetben kell helyt állnod. Például, ha táborparancsnok vagy, akkor készíts vészforgatókönyvet tábori balesetek esetére - kik, milyen autóval viszik a sérültet, melyik kórházba, hol vannak a gyerekek összegyűjtött papírjai stb. -, így csak ezt az eljárásrendet kell követni.

Rovat: