Szemelvények: gyermekvédelmi kiadvány #2

Beküldte kommunikacio - 2018. július 30., 15:18

Bizalom a cserkészetben

A bizalom alapja - Bizalom a cserkész közegben - Mindenki másként bízik - Bizalom és szülők - Visszaélés

Rudanné Németh Csenge cst. írása

 

A cserkészetben végzett nevelő munkád egyik legfontosabb támasza a vezetettjeiddel kiépített bizalmi viszony. Szeretnénk megmutatni neked, hogy ennek fejlesztése mi mindenben lehet a segítségedre, valamint ennek hiánya milyen nehézségeket hozhat a közösségetekben.

A bizalom forrásai

Jó, ha kapcsolatod a vezetettjeiddel kölcsönös bizalomra épül. Ezt úgy éritek el legkönnyebben, ha kölcsönös szimpátia alakul ki köztetek. Ennek létrejöttéhez, a bizalom kialakításához és fejlesztéséhez a következő lehetőségek állnak a rendelkezésedre:

·      a személy feltétel nélküli elfogadása (szeretet)

·      támogató jelenlét, aktív figyelem, érdeklődés

·      nyitottság

·      hiteles és releváns információk nyújtása 

·      személyes jó példa

·      megbízhatóság, kiszámíthatóság

·      a megosztott információ diszkrét kezelése

·      közös pontok, élethelyzetek, élmények

·      segítségnyújtás

·      (funkcionális) tekintély. 

 

Ezek gyakorlásával lassan, lépésről lépésre haladva tudsz bizalmon alapuló kapcsolatot kiépíteni, ám a fent leírtak figyelmen kívül hagyásával könnyen és gyorsan elveszítheted a kapott bizalmat. 

Bizalom a cserkészek között

Minden őrsvezető és rajvezető arra törekszik, hogy a legjobbat adja a cserkészeinek. Év közben a programokra minél jobb játékot, érdekes feladatot igyekszik vinni, elviszi a cserkészeket túrázni, portyázni, városi programokra, az év fénypontjaként együtt táborozik a csapat - és még sorolhatnánk azokat a közös élményeket, amiket a gyerekek a vezetőjük keze alatt szereznek. Ez az együtt eltöltött idő, a közös fejlődés szoros barátságot és bizalmi kapcsolatot alakít ki a cserkészek és a vezetők között. Ez a bizalmi kapcsolat pedig az eredményes kooperatív munka, a közösségi és egyéni fejlődés záloga.

A bizalmi viszony megsértése

A kiérdemelt bizalmat könnyű eljátszani, azt rosszul és rosszra használni. Három jellegzetes formáját érdemes ismerned ennek: 

Bizalomvesztés

Már korábban is említettük, hogy a megszerzett bizalmat egy rossz mondattal, figyelmetlenséggel, érzéketlen megnyilvánulással könnyen el lehet veszíteni. Ha egy cserkész bizalma megrendül benned, könnyen eltávolodhat a közösségtől, kieshet a cserkészmunkából - ez hosszú távon káros lehet a cserkészetre nézve. 

Aszimmetrikus bizalom

Előfordulhat, hogy egy kapcsolatban csak az egyik fél táplál bizalmat a másik felé, aki ezt semmibe veszi. Például: aki a csoporton kívül, periférián érzi magát az a csoportba tartozás érdekében szélsőséges bizalommal lehet a társak felé, amit nem feltétlenül honorálnak, sőt, vissza is élhetnek vele - ami már a harmadik ponthoz visz minket.

A bizalom kihasználása

Gyerekek között a már említett bizalom kihasználása a bántalmazásig is fajulhat. Idősebb korban előfordulhat, hogy a kapcsolatot a saját érdeke érvényesítésére fordítja valaki, ezzel akár kellemetlen helyzetbe hozva a másik felet.

Például ha egy cserkész megkéri vezetőjét, hogy ajánlja be egy táborba, ahol aztán tudatosan szabályt szeg, vagy ha a tábori portya vezetője a táborparancsnokkal megbeszélteket és a tábori szabályokat semmibe véve vezeti a portyát.

Szélsőséges – de nem elhanyagolandó! – eset, ha a bizalmi viszonyt valaki szexuális visszaélésre használja akár fiatalkorúval, akár felnőttel szemben.

 

Gondold végig!

Milyen a bizalmi kapcsolat közted és az őrstagjaid között?

Megosztják veled a napi eseményeket, ami foglalkoztatja őket?

Tudod, milyen problémákkal küzdenek?

Miből fakad a közöttetek lévő bizalom? 

Mi az, amivel még mélyíteni tudjátok azt? 

Hogyan tudsz rendszeresen foglalkozni azzal, hogy épüljön a bizalom az őrsödön belül – őrstagok között és vezető-vezetett viszonylatban is? 

Ismered az őrstagjaid családját?

Milyen a kapcsolatod a szülőkkel? (távolságtartó; nem túl közvetlen, de azért szoktál velük beszélni; partneri?)

Rovat: