Össztársadalmi hatásban gondolkodunk!

Beküldte kommunikacio - 2018. július 11., 17:29

Az “Imre herceg terv” és a “Lépj át a határaidon!” projekt az MCSSZ részéről egy nagy vállalás, kísérlet arra, hogy a magyar cserkészet új dimenzióba lépjen

 

A hazai cserkészet hagyományosan csapatszinten fogalmazza meg magát: ahol jól működnek a csapatok, ott valószínűsíthető, hogy azok fennmaradása biztosított, ahol pedig számos oknál fogva nem alakulnak meg, ott a cserkészet eddigi gyakorlata alapján nem tudott tartósan meghonosodni. A projekt arra tesz kísérletet, hogy azokon a helyszíneken, térségekben is létre tudjanak jönni közösségeink, ahol eddig nem sikerült ezt kialakítani. Ebben tudnak partnerek lenni a határon túli magyar cserkészszövetségek, más civil szervezetek, ifjúságneveléssel foglalkozó közösségek, melyekkel együttműködve az MCSSZ meghaladva eddigi gyakorlatát nagyobb hatékonysággal tudja értékközpontú, közösségépítő fejlesztését megvalósítani.

 

Pólya Viktor csst. (47.) a projekt Kárpát-medencei fejlesztési vezetője beszélt a tervekről.

 

A "Lépj át a határaidon!" elnevezés azt is kifejezi, hogy egyénileg is el kell érnünk egyfajta határátlépést. A gondolkodásmódunkban kell eljutnunk odáig, hogy a céljaink érdekében új utakon járjunk és fel tudjuk ismerni: egyedül nem megy. A hálózatosodás érdekében fel kell kutatnunk azokat a civileket, közösségeket, helyi “hősöket”, akikkel együtt tudunk működni azért a közös célért, amiben látható az egyetértés. Egyértelmű szándékunk az ifjúságnevelés, hagyományaink ismerete és gyakorlata, a vallásos nevelés, a teremtett világért való felelősségvállalás - ehhez keressük a partnereinket, akikkel egy-egy részterületen közösen tudunk munkálkodni. Gyakori tapasztalat, hogy egymás mellett, párhuzamosan ugyanazzal foglalkozunk mi, cserkészek és más szervezetek, ezzel erőforrásainkat feleslegesen égetjük. Összefogásban viszont új megoldások, jó gyakorlatok születhetnek, akár komfortzónánkon kívüli területeken.

 

MCSSZ: Milyen eszközei vannak a projektnek az elkövetkezendő időszakban?

 

Pó: A céljaink meghatározása után fel kell mérni, kik azok a partnerek, akikkel el lehet kezdeni az együtt gondolkodást, közös pontokat, fejlesztésre váró területeket meghatározva. Ezekben a beszélgetésekben - van már ilyen élményem - nagyon sok izgalmas dolog felszínre tud kerülni. Például közös projektek, közös kampányok, közös figyelemfelhívó események, közös nyilatkozatok, programok együttes szervezése, vagy részterületek elosztása adott esemény lebonyolításában. Az együttműködések láthatóvá tétele a tagság számára, a külvilág felé abból a célból, hogy mindenki számára egyértelművé váljon, mi társadalmi hatásban gondolkodunk, és nem egyedül ülünk a hajóban. Szeretnénk megtalálni a gépezetben tevékenykedő többi fogaskereket is, ahogyan mi is csupán egy vagyunk a sok között, de vállaltan katalizátor szerepet tudunk betölteni ebben a folyamatban.

A hosszú távú, fenntartható forma megalapozása lehet ez a három év, de a projekt lehetőségei tudatosan korlátozottak. A tagságnak, az elnökségnek fontos szerepe van/lesz abban, hogy kik legyenek ezek a partnerszervezetek, ugyanakkor magában a projektben is vállaltunk már ilyen együttműködéseket, vagyis már vannak elképzeléseink. A célunk az, hogy elérjük azokat a fiatalokat is, akik eddig csak a cserkészet holdudvarába jutottak, vagy csak egy bizonyos területen lettek érzékenyítve. Például olyan közösségek elérése, amelyek eleve foglalkoznak hagyományaink gyakorlásával, kézművesek, néptáncosok. Velük vélhetően könnyebb lehet a kapcsolatfelvétel, a “cserkészesítés”. Mindenképpen összamagyar cserkészetben gondolkodunk anélkül, hogy innen akarnánk megmondani a határon túli barátainknak, hogy mi a tuti, vagy azt, hogy ti is gyarapodjatok. Az MCSSZ szakemberei kialakítanak egy stratégiát, melyet egy közös platformon tudunk formálni, a sajátos viszonyokhoz igazítani.

Egy konkrét példa: jövő nyárra tervezünk egy közösségi vezetők fesztiválját abból az indíttatásból, hogy a cserkészet legyen mozgatórugója egy társadalmi együttműködésnek, ami az ifjúságnevelés köré rendeződik. Tudjuk és látjuk a cserkészet,  a módszertanunk értékeit, ugyanakkor elismerjük azt is, hogy sok más civil szerveződés, kezdeményezés foglalkozik ifjúságneveléssel, teremtésvédelemmel, hátrányos helyzetű gyerekekkel, oktatással, ismeretterjesztéssel, vallásos neveléssel. Az ő munkájukat is elismerve és figyelmet fordítva arra, hogy ne párhozamos utakon járjunk, szeretnénk zászlós hajói lenni egy olyan kezdeményezésnek, ahol a közösségek vezetői, a különböző szervezetek képviselői egy nyári program keretében meg tudjanak alkotni egy közös platformot, ami a későbbiekben az együttműködés alapköve lehet. Jelenleg az MCSSZ olyan helyzeti energiákkal rendelkezik, amely jó alapjául szolgálhat egy társadalmi diskurzusnak.

 

MCSSZ: Akik a fent említett célcsoportokon kívül vannak, azokhoz el tud-e jutni a cserkészet, vagy célja e eljutnia hozzájuk is?

 

Pó: A külső kommunikáció és a cserkészet brandjének, megítélésének, újra “márkásításának” az ideje következik, de a prioritás az, hogy belülről induljunk el, a hozzánk közel álló csoportokkal, közösségekkel kezdjük el a munkát. Észtországban hallottam a WOSM kommunikációs tréningjén, hogy a brit cserkészek fiatal anyukáknak online küldözgetnek gyerekekkel nyáron játszható játékokat, napi szinten kapcsolatban vannak egymással, majd a nyár végén egy komplett toborzó csomagot adnak át. Valószínüleg nagy hatékonysággal építik a közösségüket. Ilyen és ehhez hasonló módszerekkel lehet népszerűsíteni a cserkészetet a célcsoportunk, vagy az azokkal foglalkozók felé.

 

Hiszek abban, hogy az, amit a cserkészet tud nyújtani a mai fiatalok számára, elengedhetetlen a későbbi munkavállalói életük során. Innen olyan értékeket kapnak meg, amit minden HR-es keres egy állásinterjún, de semelyik iskolában nem lehet megkapni, legalábbis programszerűen nem része a tananyagnak. Az, hogy becsületes, megbízható legyen, tudja összehangolni az értékeit a cselekedeteivel, amit napi szinten gyakorol is. Ezek olyan alapértékek, melyeket a cserkészeten keresztül könnyen megtanulhatóak. Innen nézve az egész társadalom számára a cserkészet egy kincs, amit meg kell tudnunk osztani az embertársainkkal.

Rovat: