Vízi vezetőképző tábor

Beküldte Hoffmann Ferenc - 2016. augusztus 01., 16:08
Sikeresen befejeződött az idei Vízicserkész Vezetőképző Program első - gyakorlati - része vagyis a Vízicserkész Vezetőképző Tábor. Az egyhetes felkészítésen a jelöltek a kenu és a kajak kezelésének alapjaitól a kormányzás mesterfogásain át a vízből mentés legfontosabb gyakorlatainak elsajátításáig kemény és fáradtságos utat jártak be.

Július utolsó hetében "futott ki" az MCSSZ Vízi szakágának iskolahajója, az MCSH Viharmadár a budakalászi partokról, hogy fedélzetén az új vízicserkész kadétokkal felfedezze a vízicserkészélet kalandos tájait. Az egyhetes táborban idén öt jelölt ismerkedett a különböző hajónemek irányításával, és a vízicserkészet módszertanával, hogy ne csak biztos kézzel tudják uralni a hajójukat később, hanem a cserkészeiket is sikerrel vezethessék be a vízen járás tudományába.

Az idei táborral egyúttal átalakult a VVK korábbi rendszere, és a tábor elsősorban a gyakorlati képzésre koncentrál, míg az elméleti tudás nagyobb részének az átadására két további hétvégén kerül sor. Kobra kapitány, az MCSH Viharmadár idei parancsnoka szerint az új rendszerben több idő marad a tanulásra, ami a korábbi hosszabb, de előadásokkal megtűzdelt VVK-kban nehézséget okozott. Természetesen ez a rendszer sem tökéletes, hiszen a kadátoknak nagyobb megterhelést jelent, hogy az ország különböző végeiből újra össze kell gyűlniük, de igyekeznek ezt a nehézséget is előnyre fordítani, és ezzel is erősíteni a közösséget.

A rövidebb, de nagyon intenzív képzés során a jelöltek rengeteg időt tölthettek a vízen illetve a vízben, és kimagaslóan jó eredményekkel zárták a gyakorlati vizsgákat. Szotyi kapitány, a vízből mentés képzés idei felelőse elégedetten nyilatkozott a kadétok teljesítményéről. Szerinte nagyon jó csapat jött össze ebben a táborban; tehetségesek, de eltökéltek is, ami a legnehezebb gyakorlatok kitűnő megoldásában összegződött. Áron kapitány, a kiképzőhajó idei első tisztje hasonlóan látja: szerinte érdemes megmaradni a sokrészes képzés mellett, hiszen az elméleti hétvégék az utófeladatok jobb ellenőrzését és mentorálást is segítik.

A tábor végén - mivel sikeresen teljesítették a feltételeket - a kadétok megkapták a fehér szegélyű tengerészkék nyakkendőket, amit csak a képesített vízicserkészek hordhatnak, de még sokat kell tanulniuk ahhoz, hogy a kadét váll-lapokat lecserélhessék valamelyik parancsnoki változatra, és megkapják a vízicserkész-vezetői képesítésüket. A teljes képzés sikeres lezárásához kívánnak jó munkát a kiképzők, vagyis az MCSH Viharmadár tisztikara:

Göttli Attila Szotyi, vcsst.
Tárkányi Botond Kobra vcst. táborparancsnok
Ware Áron, vcsst.
Rovat: