KoVáSz – Kószák, vándorok, Szombathelyre!

Beküldte kommunikacio - 2018. május 11., 16:18

Április végén, Szombathelyen gyűltek össze az ország kószái és vándorai, azaz a tizennégy év feletti cserkészek. A találkozót úgy időzítették, hogy ott legyenek Brenner János vértanú áldozópap boldoggá avatási ünnepségén, melyre készült a Szombathelyi Egyházmegye, és vele az egész keresztény Magyarország. A keretmesét is ennek jegyében választották ki, hogy valamelyest képet kaphassanak a fiatalok arról, milyen is volt az élet a kommunista diktatúra alatt, milyen mindennapi félelmekkel, küzdelmekkel kellett szembenézniük akkoriban az embereknek.

A szombat délelőtti megnyitót követően a résztvevők megismerkedhettek Szombathely nevezetességeivel: jártak a Püspöki Palotában, a Savaria Múzeumban régészeti és kultúrtörténeti emlékekkel ismerkedhettek, Pál Ferenc vezetésével pedig rövid sétát tettek az 1950-es évek Szombathelyén. Jártak két szabadulószobában, gurítottak párat a Király Sportcentrum tekepályáin, és a bátrabbaknak a falmászás sem maradhatott ki. Másnap kalandtúrára mentek, kisebb csoportokban próbáltak - keretmeséhez hűen - átszökni a határon. Nyomukban a „diktatúra emberei” lihegtek, de több „csempész” is segítette a menekülést. A Gondviselés segítségével végül megérkeztek úti célunkhoz: a Jó Pásztor kápolnához.

Az emlékhelyet azon a helyszínen hozták létre, ahol Brenner János életét adta az Oltáriszentségért, 1957 decemberében. A szentmisét Szár Gyula Gergely atya, cserkésztiszt és premontrei rendi szerzetes celebrálta. A hétfő a boldoggá avatásra való lelki ráhangolódás jegyében telt.

A kószák és vándorok a délelőtt folyamán a hivatás témakörében elmélkedhettek, nagy érdeklődés kísérte a Király házaspár, Péter és Gabi tanúságtételét a keresztény párkapcsolatokról. Ugyanígy, a meghívott szerzetesek és cserkész papok mindennapjairól szóló beszélgetés is halló szívekre talált, a fiatalok feltehették kérdéseinket, többen kíváncsiak voltak erre az útra, papjainkat miképp szólította meg a Jóisten. Császár István atya előadása Brenner Jánosról is sok újdonságot tartogatott, Magyar Veronika, cserkész gyermekpszichológussal pedig mindennapi félelmeinkről, szorongásainkról beszélgethettek - ugyan a diktatúra már elmúlt, de a félelem továbbra is egyik legnagyobb ellenségünk. A délutáni nyomozós játék után a napot egy közös tábortűzzel zárták a szalézi plébánia udvarán. A boldoggá avatás napján, május elsején mindenütt fegyelmezett készülődés folyt, gyülekeztek keresztény testvérek az ország és Európa több városából. A boldoggá avatási szentmisén Brenner József atyával, a Brenner testvérek legkisebbikével egy emberként imádkozott a tizenötezres tömeg. A Jóisten gondviselő kezének hála, mind a nyolcvan Mária-zászló mellé egy cserkészt állított hordozóként.

Időpont: 2018. 04. 28. - 05.01.

Helyszín: Szombathely

Résztvevők száma: 55 fő

Korosztály: 14 év felettiek 

Rovat: