Képzési beszámolók - Április

Beküldte kommunikacio - 2018. május 11., 16:15

Gyula, 2018. április 22.

A Dél-alföldi cserkészkerület évente kétszer megtartott vezetői találkozóit PhD-találkozóknak hívjuk. Ezeknek mindig a kerület más-más csapata ad otthont. Ezúttal Gyulára látogattunk, ahol az 554. számú Kerkai Jenő cserkészcsapat vendégszeretetét élveztük.

A PhD-találkozók témája rendkívül változatos, a szervezők a helyi igényeknek megfelelően állítják össze, olyan előadókat hívnak, akikkel egyébként nem nagyon találkoznának az ottani cserkészek. Ezért egy közvélemény-kutatást végeztek a kerületi vezetők körében, hogy mi legyen a találkozó fókuszában. Kiderült, hogy a megkérdezettek a lelki nevelés kihívásait és módszereit tartják a legfontosabbnak. Egyik előadónk, Turóczi Hajni vállalta ennek a témának a gondozását.

A képzés mellett a találkozóknak közösségerősítő szerepet is szánnak, a kötött program mellett általában bőven van idő egymással informálisan beszélgetni. A találkozók ezen kívül alkalmat adnak a vendéglátó csapatnak, hogy kicsit megmutassa magát a kerületnek, illetve a helyi csapat mellett a vendéglátó település egy-két nevezetességével is megismerkedhetnek a többiek. Ezen kívül Felber Dani (553. Szent Imre herceg cscs., Csongrád), kerületi vezetőtiszt mesélt a közelgő Közép-Európai Dzsemboriról, az idén Dunaújvárosban tartandó CEJ 2018-ról.

Először a cserkészet és a lelki élet kapcsolatáról gondolkodtunk, megkülönböztetve a hitet és a vallásosságot, milyen teendőink lehetnek ezzel nekünk, cserkészvezetőknek. Ez után a miértek kerültek elő: milyen okok és milyen célok merülhetnek fel cserkészeink spirituális nevelése során.

A cserkészmódszer a lelki nevelésben is kiválóan alkalmazható; ez talán legnagyobb kiaknázatlan terület ezen a téren. Rengeteg kisebb-nagyobb ötlet felmerült, például egy napi jócselekedetre kihívás formájában ösztönző mobiltelefonos alkalmazás, lelki ösvények, lelki napok, kidolgozott módszertani anyagok. Elhangzott, hogy imádkozni nem csak csöndben ülve/állva/térdelve lehet, hanem akár mozogva is. Ez a gondolat új perspektívákat nyit a fiatalabb fiúőrsök imára nevelése terén.

A neveléshez először fontos, hogy a hit, a lelki élet „menő” legyen (ne vén vezetők unalmas és idejétmúlt rögeszméje), beszéljük a fiatalok nyelvét (és technikai tudását), legyenek minőségiek a lelki programjaink. Legyen fontos a lelki élet: rendszeres, hangsúlyos program, ne „letudjuk”, hanem lelkesen vegyünk részt rajta. Végül legyen megalapozva, vagyis váljék a cserkésztevékenységek egyfajta horizontális, mindenütt jelen lévő összetevőjévé, akár észrevétlenül is az őrsgyűléstől a táborig.

 

 Orfű, április 13-15.

Ez a hétvége GÍM ST képzés keretein belül a rajparancsnoki, csapatparancsnoki képzésről szólt. Erről az alkalomról sokat nem mondhatunk, mert képzési titkokat nem szabad elárulni. Orfűn, a Laterum motelben kaptak szállást a cserkészek. A táj szépsége és a jó idő alkalmat adott arra, hogy a programok többségét a szabadban tartsák. A GÍM ST képzésében dolgozók rengeteg időt áldoztak arra, hogy megújítva a képzést, a modern kihívásoknak megfelelve alakítsák ki a programot. Pénteken a közösségépítés és a ráhangoló képzés kapott szerepet. Szombaton szó esett a kommunikációról és a munkatervek rendszeréről, este pedig a jelöltek egy szerepjáték keretein belül gyakorolhatták a rájuk váró feladatokat. Vasárnap is játékos szakmai programon képződtek a jelöltek. A hétvége zárásaként értékelő kört is tartottak a kiképzők, ahol nagyon sok megerősítést kaptak, hogy megérte a fejlesztésre ennyi időt fordítani.

Rovat: