ICHTHÜSZ - Száva-túra

Beküldte vizi.szakag - 2017. augusztus 28., 13:02
Solus Christus, sola fide,
szól a Szerém fülemile.
Navigare, reformare,
Üdvösséges ébredésre.


...zengett a fenti csatakiáltás 22 cserkész szívéből és ajkáról a Száva jobb és bal partján, valamint a mederben július 13-21. között a Száva teljes szerb szakaszán, leszámítva a határsávos folyamkilométereket. E 22 cserkész az 1. BKIE, az 51. Sík Sándor, 696. Wesley János, 724. Kossuth Lajos és a 735. Reményik Sándor cserkészcsapatokat képviselte négy kielboatban, és öt kenuban. Isten iránti hálával emlékezünk a fantasztikus élményre, a teljesítményre, a találkozásokra, a hitben, testvériségben és ismeretben való növekedésre. Ezúton mondunk köszönetet az MCSSZ Víziszakágától kapott technikai segítségért is.
Az alábbi képes beszámolóval osztjuk meg élményeinket minden érdeklődővel.Áhítat induláskor Dunavarsányban a Soli Deo Gloria Közösségi Ház kápolnájában.


A túra vezetői és segítői/hajószállítói Višnijćevoban a Bosut folyó partján.Ugyanott megbeszélés a szerbiai/sidi cserkészvezetőkkel. Itt derült ki, hogy nagy hórukk lesz a Bosut/Száva találkozásánál lévő zsilipnél. Még sem kötünk ki, mert nyakig ér a Száva sara.Szávaszentdemeteren – majdnem „alakban” – mentünk városnézésre, istentiszteletre, szentmisére, testvéri találkozásra azokkal, akik szívvel-lélekkel törekednek magyar identitásuk megtartására.


Szávaszentdemeter római kori köveinél. A 22. is megvan, csak elbújt Gábor bá hófehér tincsei mögé.


A szávaszentdemeteri magyar testvérek szívesen énekelnek a békésszentandrási cserkész-lelkész-prímás kíséretével.


Reméljük hamarosan viszonozhatjuk a szerémségi testvéreink vendégszeretetét.


A szávaszentdemeteri strandon reggel 6 után már elült a hétvégi disco zaja. A finom reggeli feledteti a zajos éjszaka fáradalmait.


Eveztünk is, nemcsak vendégeskedtünk.Öreg halász és a SzávaSzabács várát is bevettük. Könnyű volt várvédők nélkül.Sár ide, sár oda, kikötöttünk Drenovacon.Amikor nem eveztünk az alig folyó Szávában nem csorogtunk, de a barátságot szárazon és vízen ápoltuk.


A kenuk és kielboatok mint „Péter és Pál (tudjuk) nyárban” összeférnek a Szávában.Az evező és a hajó egyenes, csak a panoráma görbe.Egyszer csaltunk a főzéssel.Itt nagyon nomádok voltunk, a falu neve Ostruznica, de a látóhatáron kívül volt.Már a belgrádi célegyenesben.Nándorfehérvárba már csak a kenusok bírtak fölmászni. A kielesek a Dunáról hajtottak főt.A titeli plébános, régi barátunk sült malaccal várt bennünket. Feje a parancsnoké, a java a legénységé.
A titeli széles ölelésű ökumené képei.Hazaútra készen.A kieleket sem hagytuk ott.


A Jóisten segítségével haza is értünk.
Nemcsak a Bosuttól, a Száván át jutottunk a Dunáig, majd vendégeskedtünk a Tisza partján, hanem otthonuktól otthonunkig is meggazdagodva új élménnyel, új tudással, új barátokkal és új tervekkel is.

SOLI DEO GLORIA
Rovat: