A Források Napján jártunk

Beküldte Monty - 2013. június 05., 13:31
Az alig egy hónapos bátonyterenyei 1119. sz. Árpád Vezér cserkészcsapat máris népszerű lett. Meghívták őket a Nógrád megyei Szurdokpüspökibe, hogy a helyi kezdeményezésű Források Napján mutassák be a cserkészet értékeit. Ezen a környéken 5 forrás is van, amelyek gyógyvizek, de sajnos a helyieken és a megszállott erdőjárókon kívül csak kevesen ismerik ezeket. A bátonyterenyei fiataloknak nem idegen a téma: a hozzájuk közeli Taron zubog a Csevice-forrás, ami azon kívül, hogy szintén gyógyvíz még „buborékos” is, természetes szénsavval teli.
 
A  rendezvénnyel a szervezők – a Gyermekekkel a Természetért Egyesület, Szurdokpüspöki Önkormányzata és az Egererdő Zrt. – azt kívánják elérni, hogy minél többen érezzék magukénak a források és patakok fennmaradásának fontosságát és fenntarthatóságát. Egyik legnagyobb kincsünk a víz – mondják, forrásainkra, valamint a vizeink védelmére sokkal jobban kellene figyelni. A szervezők azt is el szeretnék érni, hogy minden év május 19-én – aki csak teheti – közvetlenül vagy közvetetten a források megóvásával foglalatoskodjon. Erdei ösvények és források környékének tisztítása, a források használhatóságának javítása csak néhány ötlet a sokból. Az egyesület szándéka, hogy a hagyományteremtő céllal elindított Források Napja országossá, később világnappá váljon. Ezt már az Unicef is közölte honlapján.
 
Az Árpád vezéresek azon kívül, hogy cserkészjátékokat mutattak be a helyi gyerekeknek, azt is elérték, hogy beszálljanak: így először életükben mókázhattak a „Volt nekem egy kicsi pónim”-on, puffosat, medvevadászatot és japánfocit is játszhattak. A jelenleg 63 fős csapat megalakulásában a 1203 sz. Mailáth Püspök Cserkészcsapat segítette őket, amely 1991-ben alakult a recski körzetben.
Ennek az összefogásnak is köszönhető a gyors aktivitás: május elején jött létre az Árpád Vezér Cserkészcsapat, és két hétre rá már ezen a fesztiválon a jelen lévő 5 cserkész ott is hagyta a nyomát. Egy évelő növényekkel beépített sziklakertbe öt tő kerti begóniát ültettek, amit a helyszínen lehetett megvásárolni. Azt máris megígérték, hogy jövőre is jönnek, és újra ültetnek valamit!
Rovat: