Felgyorsult az élet a szakágaknál

Beküldte Gajai-Kovács Anna - 2013. november 13., 15:03
Az idei szakági konferencián vezetők osztották meg tapasztalataikat, véleményüket arról, hogyan lehetne még több cserkészt bevonni a szakágak munkájába. Volt, aki a megbeszélésen jelentette be a megalakulást. A barlangászok és a lovasok tapasztalataikat osztották meg, a kerékpárosok megalakultak és ejtőernyős cserkészeket is keresnek.
 
A szakági konferencián jelentette be hivatalos megalakulását a kerékpáros szakág. A két szakvezető hosszú évek óta bringásként éli a hétköznapjait is. Céljuk, hogy minél több cserkész megtanulja a biciklizéssel kapcsolatos közlekedési szabályokat, megtanulja, hogyan kell magának megszerelni a kerékpárját, esetleg építeni egyet és persze mindezt a tudást később másoknak tovább adja másoknak. A szakág régi is és új is egyben, mert az 1930-as években már létezett, egészen a betiltásig, akkor elsősorban a postaszolgálatot és más fuvarozási teendőket láttak el bicajon a cserkészek.
 
Már több mint 7 éve működik a barlangász szakág. Akkor néhány cserkész útra kelt, hogy túrázni megy a Mátyás-hegyi barlangba, ezután jöttek a jobbnál jobb, izgalmasabbnál izgalmasabb kalandok. A földalatti járatokat kutató cserkészek rendszeresen járnak külföldre is, többször részt vettek már eddig feltáratlan barlangok bejárásában. Aki csatlakozni szeretne, annak először egy ismerkedős túrára érdemes elmennie őrsvezetőjével. Most 10-15 gyakorlott cserkész barlangász van, ők profinak számítanak ezen a területen és már nagyobb felfedezés is köthető a nevükhöz. Részben ők fedezték fel a budai Pál-völgyi-barlang közelében egy összekötő járatot, amelyet Cserkész-folyosónak hívnak.
 
De más szakágaknál is beindult az élet. Az ejtőernyős vezetők már keresik az érdeklődőket, igaz itt egy orvosi vizsgálatnak is meg kell felelni, mielőtt valaki elkezdheti a tanfolyamot, amely után felszállhat és először ugorhat 4 ezer méter magasból.  Csak 16 éven felüliek jelentkezhetnek, ha valaki még csak 14 vagy 15, de magasabb 140 centinél már próbálkozhat. Ha valakinek nem elég az ejtőernyős ugrás akkor Tandem-ugrással folytathatja, igaz ebben a szakágban sajnos mindent az időjárás befolyásol.
 
Minden hónapban bemutatkozik egy-egy szakág a megújult Magyar Cserkészben. Ott még több részletet megtudhattok hová, hogyan lehet jelentkezni, de érdemes figyelni a honlapot és a különböző levelezőlistákat is.
Rovat: