Cserkész Magazinok

Subscribe to Cserkész Magazinok hírcsatorna
A Magyar Cserkész és Vezetők Lapja magazinok hivatalos oldala
Frissítve: 59 perc 24 másodperc

Segítsünk a busóknak! Télűző készülődés cserkészeknek

2020. január 28., 15:01

Szűk egy hónap van még hátra, míg eltemethetjük a telet – a népi hagyományok szerint! A tavaszköszöntő nagy ünnepre, a látványos és jókedvű mohácsi Busójárásra húshagyókedden kerül majd sor. De éljünk bárhol is az országban, mi is beszállhatunk a télűző buliba, ha készítünk magunknak maszkokat, álcákat. Mutatunk pár tippet hozzá.

A busók évszázadok óta fából faragott, rikító színűre festett, félelmetes álarcaikban, kereplőket forgatva, kolompokat rázva varázsolják vidám helyszínné Mohács városát, ahol a központi téren egy hatalmas tábortüzet állítanak. Ott égetik el a telet jelképező koporsót, miközben körtáncokat járnak. A Mohács környékére betelepült, balkáni eredetű sokácok hozták magukkal ezt a népszokást, amely azután a magyar kultúrkörben formálódott tovább.

De valójában kit, vagy mit is akartak elüldözni jobban, a törököket, vagy a telet? Már sosem fog kiderülni. Ám tartja magát az a legenda, hogy a török hódítók elől a dunai mocsárvilágba menekült sokácok – megelégelve a török elnyomást — vérrel festett faálarcokba és birkabőrbe öltözve, az éj leple alatt zavarták el a törököket, akik fejvesztve menekültek a városból. A sikeres akciójuk után végülis mára csak a télűzés dolga maradt, amihez január végén azért már elég sokan csatlakoznánk…

Segítsünk a busóknak!

Készítsünk mi is vicces és félelmetes álarcokat, nemezeljünk álszakállt, öntsünk gyertyát, míg el nem jön a tavasz! A gyertya- illetve mécseskészítés igazán gyerekjáték. Hobbiboltból minden kellék beszerezhető. Szükség lesz: 

 • talpas kanócokra, 
 • viaszra (ez kapható egészen apró szemcsés formában, de maradék gyertyát is le lehet reszelni nagy lyukú reszelőn), 
 • kis edényre a víz melegítéséhez, 
 • plusz egy annál kisebbre: ebbe kerül a viasz,
 • színes zsírkrétára,
 • illóolajra,
 • kis üvegekre.

Ezen a videón pedig megnézhetitek, hogyan készül.

Nemezelés

Készítsünk busójelmezt, aminek fontos része a birkabunda. Városias környezetben a legkönnyebben és legjátékosabban mi a szintén állati szőrből készült nemezt ajánljuk. Csinálhatsz belőle mellénykét, vagy álszakállat. A dolog attól működik, hogy a gyapjúszálak forró vizes gyúrás hatására összeakadnak a szőrön elhelyezkedő pikkelyekkel. Ezek az elkészült nemezben alapos öblítés és szárítás után visszatérnek eredeti állapotukba, és erősen összekapaszkodva szinte eltéphetetlenné teszik a textilt. Nálunk leginkább a birkagyapjúból készített nemez terjedt el, de a világ másik felén például a finomabb merinó juh szőrét használják. Tudtad-e, hogy egyes magyar kutyafajták, például a puli és a komondor szőre is ezért tud úgy “berasztásodni”? Ja, igen. Az emberi haj szerkezete is hajlamos a nemezelődésre, így készül a jellegzetes rasztafrizura.

A kép- és videomegosztókon sok jó ötletet lehet gyűjteni. Nemezből csinálhatsz még táskát, kis figurákat, ékszereket, itt egy video például nemezből készíthető karkötőről.Szöveg: Nagy Emese

Fotó: mohácsi busójárás hivatalos oldala

Kategóriák: Cserkész planet

Péntektől együtt számolhatunk baglyokat!

2020. január 22., 18:26

Telente az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy csapatosan keresik fel a települések belterületeit. Ilyenkor Magyarország bagoly „fővárosaiban”, a Nagykunság szívében, Túrkevén és Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok száma az ezer példányt is meghaladhatja. Nálatok laknak-e baglyok?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett az általános- és középiskolások részvételére is számít.

Mit keresnek itt?

A városokban mindig egy-két fokkal enyhébb az idő, ezért is vonulnak be telelni a lakott területekre. Örökzöld parkos ligeteket, temetőket, háborítatlan telkeket, elhagyott épületeket keresnek maguknak. A jelenség hátterében az érintett települések környékén élő gazdag kisrágcsáló (egér- és pocokfajok) zsákmányállat-kínálata áll. A baglyok pedig valószínűleg azért választják a belterületi fákat nappali pihenőhelyül, mert a településeken ezekből általában több van, mint a szántókon, gyepeken. Persze az sem mellékes, hogy a lakott részekről hiányoznak azok a ragadozómadarak, melyek veszélyt jelentenének rájuk.

Milyen nyomokat keress:

A fák alatt jelentkező ürülék- és köpetpotyogás az árulkodó jel a nappal csendben gubbasztó, alvó, rejtőzködő állatok holléte felől. A bagolyköpet a felöklendezett, emészthetetlen szőr és csont „gombóc” megnevezése, ami az általános higiénés szabályok betartása mellett – kézmosás – nem hordoz fertőzéskockázatot.

Aki szeretne csatlakozni a felmérők csoportjához, ezen a facebook oldalon tud további tájékoztatást kapni a teendőkről. Figyelem! A nullás adat is adat! Vagyis aki a saját településén NEM talál baglyot, az a bejelentés is hasznos az adatfeldolgozók számára.

Mi értelme van ennek?

A telelő erdei fülesbaglyok lakossági felmérése kettős célt szolgál. Egyrészt az adatközlők szélesebb köre sokkal pontosabb országos információkat adhat, mintha a felmérést csak hivatásos szakemberek végeznék. Másrészt tájékoztatja is az embereket erről a különleges állati viselkedésről, arra buzdítva gyerekeket és felnőtteket, hogy még több időt a szabadban töltve természetvédelmileg is hasznos önkéntes munkát végezve, közösen tegyünk hazánk gazdag madárvilágának védelme érdekében.

Részletek és letölthető jelentőlapok: http://www.mme.hu/erdei-fulesbagoly-telelohelyek-felmerese-december-marcius

Háttér 

A baglyok jelenléte gazdasági, környezet- és természetvédelmi szempontból is rendkívül hasznos, ezért mindannyiunk jól felfogott érdeke! Ez annak köszönhető, hogy a telelő erdei fülesbaglyok mindegyike napi két-három (kemény fagyok idején akár négy-hat) kisrágcsálót is elfogyaszt. Ha a baglyok és más ragadozó madarak nem végeznék el ezt a rágcsálóirtást, mi csak súlyos környezet- és természetvédelmi, humán egészségügyi kockázatot jelentő mérgek bevetésével, és akkor is csak részben tudnánk megoldani. Ráadásul az év közben ritkán látható baglyok akár tömeges megfigyelése rendkívül izgalmas élmény is a városlakók számára.

 • Szerző: Nagy Emese
 • Címlapfotó: MME/Orbán Zoltán
 • További képek: Monoki Ákos, Horváth Márton
Kategóriák: Cserkész planet

Cserkészek a NEK-en

2020. január 22., 16:11

2020. szeptember 13. és 20. között rendezik meg Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amely a Magyar Katolikus Egyház és egyben  − aktív részvételünk által − a magyar cserkészet legnagyobb eseménye is lesz az idén. Erre hívunk most Téged!

Mi is az a NEK?

Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) a katolikus egyház 1881 óta, 4 évente megrendezésre kerülő, világméretű eseménye. A legutóbbit 2016-ban tartották a Fülöp-szigeteki Cebun, ahol több programon is milliós tömegek vettek részt, s a záró misén kihirdették: a következő kongresszust Budapest rendezheti.

Hogyan tudsz cserkészként részt venni?

Felekezetre való tekintet nélkül várunk Téged akár résztvevőként, akár a szolgálattevő  cserkészek önkéntes csapatába!

Hogyan tudsz szolgálattevő cserkészként jelen lenni?

Mi, a szolgálattevők, nem csak részt veszünk a Kongresszus programjain, hanem közben fontos feladatokat is teljesítünk. Március 13. és 15. között a szolgálattevő csapat leendő vezetőit, április 17. és 19. között pedig minden szolgálattevőt várunk egy felkészülési hétvégére. Itt megismerkedünk egymással, illetve felkészülünk a NEK-en ránk váró feladatokra.

Mire hívunk?

Mindenekelőtt egy féléves közös kalandra, a magyar cserkészek önkéntes csapatába, amelynek tagjaként  a közös felkészülés és szolgálat által lesz teljes értékű a Kongresszuson való részvétel.

A cserkészetünket képviselhetjük egy világeseményen, szolgálatunk által lelkiekben gazdagodunk, a kihívásoknak megfelelünk – egyszóval hatalmas élményt élhetünk meg együtt!

Milyen formában tudsz bekapcsolódni?

Ez csak Tőled függ! Ha egy délutánra tudsz csatlakozni a csapathoz, ugyanúgy itt a helyed, mintha az egész hetet velünk tudod tölteni! Akár 6 órát fogsz NEKezni, akár 192-t, örülünk NEKed!

Miért nem érdemes kihagynod? 

2020 legnagyobb magyarországi cserkész megmozdulásán hármas élményre hívunk. Úgy állítjuk össze a csapat életét, hogy programjainkban jelen legyen a szolgálat, a tudás és a lelki élet is. Szerintünk azért sem érdemes kihagyni ezt a lehetőséget, mert

 • egyszeri és vissza nem térő alkalom,
 • közösen vehetsz részt a NEK-en sok száz cserkésztestvéreddel (államhatáron innen és túl) ,
 • nagyszerű alkalom a találkozásra: egymással és Jézussal Budapesten,

Ráadásul…

 • az önkénteseknek  lehetősége nyílik fakultatív, ingyenes események formájában Budapest nevezetességeit megismerni,
 • biztosítunk szállást,
 • résztvevői jelvényt kapsz,
 • dolgozunk rajta, hogy az étkezést és az utazást is támogatni tudjuk,
 • az érettségi előtt állóknak tudjuk igazolni részvételüket a kötelező 50 órás közösségi szolgálat egy részének teljesítéseként.

Tehát milyen dátumokat kell megjegyezni?

Jelentkezési határidő: február 29.

A vezetői felkészítő hétvége időpontja: március 13-15.

Közös  felkészítő hétvége (mindenkinek): április 17-19.

A főpróbának számító  budapesti program augusztus 20-án lesz.

Maga a NEK szeptember 13. és 20. között kerül megrendezésre.

Október végén pedig egy közös utóhétvégével zárjuk le ezt a nagy kalandot.

Számítunk RÁD, ha…

…a 13-14 éves korosztályba tartozol (azaz ha idén már betöltöd legalább a 13. életévedet, de a 15.-et még nem)

 • Ebben az esetben csak egy veled egykorúakból álló csoporttal (őrs) tudsz jelentkezni, úgy, hogy egy képesített vezető vállalja, hogy elkísér Titeket a hétvégékre és az egyéb programokra.

…15. éves, vagy annál (akár sokkal) idősebb vagy (azaz 2020-ban betöltöd legalább a 15. életévedet), és szolgálattevőnek  szeretnél jelentkezni (cserkészvezetői képesítéssel, vagy anélkül)

 • Ebben az esetben őrsileg is és egyénileg is tudsz jelentkezni, és a vezetői munkától kezdve a legkisebb szolgálatig bármiben részt tudsz venni!

Akkor is számítunk Rád, ha bármilyen tárgyi, pénzügyi, vagy kapcsolati felajánlással, vagy szervezésbeli segítséggel (pl. utazás, szállítás, szállás) tudod támogatni a munkánkat!

Hogyan tudsz jelentkezni?

Őrsileg EZEN a linken keresztül, február 29-ig várjuk a jelentkezéseket.

(https://forms.gle/BGoWThWa23Lq1fao6)

Egyénileg pedig ITT tudsz jelentkezni, szintén február 29-ig.

(https://forms.gle/xDxjK55bVA5hFCv37)

16 éven aluliaktól szülői beleegyező nyilatkozatot, illetve minden jelentkezőtől csapatparancsnoki hozzájárulást kérünk. A szükséges információkat a jelentkezési űrlapokon találod.

Felmerülő kérdések esetén írj nekünk levelet!

Elérhetőségünk: nek2020@cserkesz.hu

Jó munkát Jézusért!

Lendvay Endre cst. (1909.)

csapatvezető

Kategóriák: Cserkész planet

Felnőtt felkészítő Mártélyon

2020. január 16., 15:14

A Dél-Alföldi Cserkészkerület január második hétvégéjén felkészítőt tartott olyan felnőttek számára, aki a jövőben el szeretnék magukat kötelezni a cserkészet mellett. A harmadik hétvégi alkalom tematikája lelki jellegű, ezért a Mustármag országos, keresztény cserkész lelki nevelési munkacsoport vezetőjét hívtuk segítségül a program megvalósításban. Olyan témákból kaptak így a jelöltek beszámolót, mint a vallás és hit, illetve az önnevelés.

A hétvége alatt szó volt még a toborzásról és a vezetői képzésekről, valamint arról elmélkedtek a jelöltek, hogy felnőttként hogyan kapcsolódhatnak a cserkészéletbe, miként lehet megtartani a cserkészt a mozgalomban, valamint sorra vették a Cserkésztörvény pontjait és a fogadalom szövegét. Mártély tiszai holtága mentén a szombat délelőtti program társas sétából állt, ahol két-két jelölt együtt mehetett végig egy tanösvényen, ahol megoszthatták egymással ki, miért kötődik a cserkészethez, miért is szeretnék a felnőtt felkészítőt végig vinni. Az esti program hasonló jellegű volt, csak itt már egyedül tették meg a sétájukat: egy közös tábortűztől elindulva egy lelkiösvényre vezetett az útjuk. Majd mindenki a saját kis mécsesét tartva egy cserkészlilomot megformálva zárta a napot, és ezzel a felkészítőt is.

A programot az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatta.

Kategóriák: Cserkész planet

V. kerületi felnőttképzés – 2. hétvége

2020. január 16., 15:11

Az V. Cserkészkerület második felnőttképzési hétvégéje Orosházán valósult meg november végén, összesen 7 képzővel és 16 cserkészet iránt érdeklődő felnőttel.  Az alkalom két fő témakör köré épült: cserkésztörténelem és cserkészpedagógia.

Az ismerkedős játékok után a korábbi tapasztalatok, tudásanyagok ismétlésével, és a kiadott feladatok megbeszélésével folytatták az estét.  Másnap kerültek elő a hétvége két fő témáját adó előadások és gyakorlati feladatok. Reggel egy őrsi foglalkozás rejtelmeibe tekinthettek bele a résztvevők, majd a cserkészet, a magyar cserkészet és az V. cserkészkerület történetében is elmélyülhettek a nap folyamán. A cserkészpedagógia is előkerült egy előadás és számos más formában, hiszen a szünetekben játszotta és énekeltek a résztvevők. Délután a tábortűzi számok kiosztásával és a tábortűz jelentőségével és szerepével a cserkésznevelésben foglalkoztunk, hiszen a jelöltek maguk is előadtak egy-egy jelenetet az esti tábortűzön.  Vasárnap még egy gyakorlati feladat várta őket: cserkészmódszertani ötleteket kellet gyűjteniük különböző témakörökben.

A programot az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatta.

Kategóriák: Cserkész planet

Pest és környéke cserkészkerület – felnőtt felkészítés

2020. január 16., 15:09

A felnőttek cserkészismereti felkészítő hétvégéinek első alkalma egy sűrű, és viszonylag sok gyakorlati tudás átadását tartalmazó program. A november elején megvalósuló eseményt kilenc fő részvételével tartották meg Galyatetőn. A vacsorát követően a cserkészek már péntek este megkezdték a szakmai programot a tábori felszerelések bemutatásával.

A szombati napon az egynapos túráé volt a főszerep, ahol nem a teljesítményre helyezték a hangsúlyt, hanem a természetjárás gyakorlatias, praktikus tudásanyagának átadására. Az indulás előtt kora reggeli tornával kezdték a napot, majd imával, reggelivel folytatták a készülődést a szálláshelyül is szolgáló Fogadó a táncoló kecskékhez elnevezésű helyszínen. Indulás előtt szerszám használati képzést kaptak a jelöltek, így már azt is tudták, mi az, amit szükséges magunkkal vinni, és mit felesleges. A túra részeként a térképészet alapjainak elsajátítására, az útjelek megismerésére is alkalmuk nyílt, aztán a szabadtéri főzés bizonyult ideális csapatépítőnek, ahol a tüzek különböző formáival is megismerkedhettek a résztvevők. Az ebéd után az erdőben menedéképítéssel töltötték az időt: egyet gyakorlott cserkészvezetők, egyet pedig a jelöltek állítottak fel.

A szállásra való visszatérés után vacsora következett, de itt még nem ért véget a tanulás, hiszen a cserkészcsomók elkészítését is bemutatták a kis csapatnak. A vasárnapot is a reggeli rutinnal kezdték (reggeli, ima), majd egy „egészségügyi felszerelés” képzésre került sor. Ezután nem maradt más hátra, minthogy egy tájékozódási „svéd pályával” zárják ezt a tartalmas hétvégét.

A felkészítőt az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatta.

Kategóriák: Cserkész planet

Dél-alföldi felnőttképzés Szarvason

2020. január 16., 15:07

Az V. cserkészkerület felkészítőt tartott október végén, Szarvason, olyan felnőtteknek, akik a jövőben el szeretnék magukat kötelezni a cserkészet mellett. Az első képzési hétvégén húszan vettek részt.

Az első hétvégi alkalom gyakorlati jellegű volt, ezért a kerületi vadonlakó cserkészek is segédkeztek a program megvalósításban. Az első napon portyára indultak a résztvevők, amelynek végeztével egy közös ebéd elkészítésébe kezdtek, azt követően menedéket építettek, csomóztak. A közös kiscserkész tábortűz bemutatásával, annak kiértékelésével zárták a napot. A képzés az egészségügyi gyakorlatokra is hangsúlyt fektetett, ezért a vasárnap délelőtt az egészségügyi segítségnyújtás elméleti és gyakorlati foglalkozásaival telt. A szarvasi látnivalók sem maradhattak ki, ezért a felkészítés vezetők a jelöltekkel együtt felmentek az evangélikus templomtoronyba, megnézni a városi panorámát.

A képzést az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatta.

Kategóriák: Cserkész planet

26. Mikulás kupa

2020. január 16., 15:01

A 2019-es év sem maradhatott Mikulás kupa nélkül. A megszokottól eltérően most a Lovassy László Gimnázium adott otthont a sportrendezvénynek. A szervezők a korábbi években helyszínt biztosító Padányi Iskolával sem szakították meg a kapcsolatot. Az intézmény idén is partner volt, így a kötelező 50 óra közösségi szolgálat keretében velük tartott az iskola néhány diákja, akik a szervezők munkáját segítették a helyszíni lebonyolításban.

Az elmúlt években már a kiscserkész korosztálynak is lehetőséget adtak a részvételre, ez idén sem volt másképp. Összesen 147 cserkésztestvér jött el 11 cserkészcsapatból és 3 cserkészkerületből. Meghívásra a Cserkészbazár is kilátogatott pár órára. 9 órakor elkezdődtek a mérkőzések, 2 pályán.  A focimeccsek színvonalas vezetését ezúttal igazi profikra bízták, ezzel választ adva az évek óta problémát jelentő játékvezetésre. Az MLSZ 2 hivatalos bíróval támogatta az idei Mikulás kupát. Délben egy nagyobb szünetben idén is elkészítették a közös csoportképet, melyen minden résztvevő ott volt, majd utána folytatódtak a mérkőzések. A helyszín adottságai miatt idén nagyobb hangsúly került a szurkolásra, mint korábban, így nagyon élvezetes hangulat alakult ki a csarnokban.

A kiscserkész korosztályban minden csapat megmérkőzött egymással, míg a cserkész, kósza/rover korosztályban csoportba lettek sorsolva a csapatok, amit idén is élőben követhettek a leglelkesebb résztvevők. Délután 4 órakor már a döntők kezdődhettek. A kiscserkész korosztályban a 85. sz. Zrínyi Miklós csapata és a 126. sz. Szent Imre csapata küzdött a kiscserkész vándorkupáért. A cserkész korosztályban két székesfehérvári csapat küzdhetett meg, a 85. sz. Zrínyi Miklós csapat és a 457. sz. Prohászka Ottokár csapat.

Idén is a kósza/rover korosztály döntője hozta a legnagyobb várakozást. A fiúk nem okoztak csalódást, igazi kemény küzdelem volt a 85. sz. Zrínyi Miklós csapat és a Csibék nevű csapat között. Utóbbi három cserkészkerület cserkészeiből állt össze. A tavalyi évhez hasonlóan idén is büntető rúgásokkal kellett eldönteni a kupa méltó helyét. Végül egy góllal itt is a fehérvári alakulat győzedelmeskedett.

 Ebben az évben nagyon eredményesen zárták a 85-ösök a XXVI. Mikulás kupát, mivel az összes korosztályban bezsebelték az első helyet. A színvonalas mérkőzéseket már csak az eredményhirdetés és a zászlólevonás követte.

A XXVI. Mikulás kupán résztvevő cserkészcsapatok:

 •  85. sz. Zrínyi Miklós cscs.,
 • 126. sz. Szent Imre cscs.,
 • 205. sz. Zrínyi Miklós cscs.,
 • 412. sz. Kalazanti Szent József cscs.,
 • 442. sz. Báthory László cscs.,
 • 457. sz. Prohászka Ottokár cscs.,
 • 486. sz. Bátorkeszi István cscs.,
 • 1005.sz. Don Bosco cscs.,
 • 1108. sz. Szent Tarzíciusz cscs.,
 • 1415. sz. IV. Károly cscs.,
 • 1426. sz. Csillagösvény cscs.

A versenyt az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatta.

Kategóriák: Cserkész planet

Egyenesen Linz-ig a Betlehemi békelángért!

2020. január 16., 14:52

Az idei évben a tavalyihoz hasonlóan többnapos, kirándulással egybekötött zarándoklat volt szervezve a Betlehemi Békeláng átadó ünnepségére. A háromnapos rendezvényen a VMCSSZ 8 fővel, a MCSSZ 14 fővel, a SZMCS 2 fővel, a KáMCSSZ 21 fővel, a RMCSSZ 40 fővel, míg a horvátországi magyar cserkészek 8 fővel vettek részt a programon, összesen 93-an.

Sokan érkeztek sokfelől, így az első programpont ismerkedési blokkal kezdődött. Ezen belül négy csoportban a következő állomások voltak: Szólj be a papnak! (egy római katolikus és egy protestáns paptól lehetett szabadon kérdezni), ismerkedős játékok, cserkésztörténeti ismeretek és a Kárpát-medence magyar történelmével, földrajzával és kultúrájával kapcsolatos kvíz. A közös vacsora elfogyasztása után kezdetét vette a tábortűzi előkészület.

 A tornateremben tartott vallási tábortűz komoly kérdéseket vetett fel, amelyek az isteni kegyelem, a kegyelem és a hit megélését helyezték előtérbe. Tartalmas volt az első nap, amelynek nagy részét utazás tette ki, azt követték a pörgős délutáni programok, majd a cserkészek meghitt esti tábortűzzel csendesedtek el, és esti imádsággal zárták a napot.

Reggel városismereti játékra indultak a résztvevők érintve Sopron nevezetességeit. A feladatok között Sopron város történelmi eseményei szerepeltek, de ugróiskolát is kellett készíteni. Délután vallási program vette kezdetét. 

A résztvevők korosztályi csoportokban a következő állomásokon vettek részt forgó-színpadszerűen:

 • NEK2020 ismertető és részvételi lehetőségek bemutatása;
 • ICHTÜSZ: énektanulás, bibliai és cserkésztörténelmi kvíz, mini áhítat;
 • Táborkereszt: ismerkedés, ének, kvíz;
 • Vallási játékok;
 • Adminisztratív állomás és éneklés.

A délutáni program alatt gyónásra is volt lehetőség. A sokrétű és színes délutáni lelki blokkot közös ökumenikus istentisztelettel zárták. Az igét Bóna Zoltán (ICHTÜSZ) hirdette, majd Szár Gyula Gergely premontrei atya következett. Az ökumenikus istentiszteleten a délután folyamán tanult két ádventi ének is elhangzott.

A vacsorát követően Taizé imaénekek és esti imádság követett. Péntek este megtartották a zászlólevonást, majd másnap újból útnak indultak Bécsbe a központi lángátadó ünnepségre.

Délelőtt Bécs magyar nevezetességeivel ismerkedtek a városi akadályversenyen keresztül, majd a bécsi cserkészcsapat tagjaival is találkoztak. A résztvevők megkeresték Széchenyi István szülőházát, az Esterházy-palotát, magyar huszárokat a tetőn, a Magyar Konzulátust, és az Operaházat. Szombat délután a bécsi Szent Leopold templomban tartott központi lángátadó ünnepségen a zászlóvivő Szajler Adrián VMCSSZ-ből, a könyörgésmondó Katalin Salzmann az MCSSZ-ből, míg a mécseshordozó Balogh Áron a RMCSSZ-ből volt.

A templomi ünnepséget követően a magyar cserkészszövetségekből résztvevő cserkészekkel elénekelték Endre Báró balladáját és a cserkészindulót, s ezzel zárták a háromnapos zarándoklatot. Ezt követően mindenki elindult saját országába a Kárpát-medencébe, és vitte tovább a Betlehemi Békelángot, hogy eljuttassa közösségeibe, templomokba és más szervezetekhez.

 A háromnapos rendezvény a Lépj át a határaidon! projekt keretében valósult meg.

Kategóriák: Cserkész planet

Forrásteremtés Debrecenben

2020. január 16., 14:46

A „Forrásteremtésről cserkészeknek” című tematikus hétvégén december 6-8 között, péntek estétől vasárnap délig tartó elméleti és gyakorlati képzési blokkokon vehettek részt a cserkészek. Többségében a II. és IX. kerületből érkeztek az érdeklődők, főként olyanok, akik saját csapatukban vagy kerületükben pénzügyekkel, forrásteremtéssel foglalkoznak. Ez volt a VI. TTK Debrecenben.

Kezdésként pénteken ismerkedéssel egybekötött tapasztalatcsere zajlott arról, hogy kinek milyen bevált forrásteremtési gyakorlatai vannak, milyen hiányosságokkal, nehézségekkel küzdenek, és vajon hol találhatnak rá megoldást. Megvizsgálták, hogy a jelenlévő kerületnek/csapatoknak milyen az aktuális jogi, és gazdasági állapota, hol vannak hiányosságaik és mik azok a kérdések, amiket érdemes átbeszélni csapaton belül. Másnap értékvitával kezdték a délelőttöt, a megfelelő működéshez leginkább szükséges – anyagi teherrel járó – eszközöket, szolgáltatásokat rangsorolták. Ez természetesen egyéni szükségletek szerint eltérő lehet, de fontos, hogy ilyen szempontból is nézzék át pénzügyi tervezés során a beszerezni kívánt tételeket. Az MCSSZ forrásteremtéssel foglalkozó munkatársai bemutatták legújabb kiadványukat, az abban leírt csapatjellemzők szerint kiscsoportokat alkottak és átbeszélték a kiadványban javasolt fejlesztési lehetőségeket, teendőket. Délelőtt még szó esett az éves stratégiai és pénzügyi tervezés fontosságáról, módszeréről.

A nap további részében a pályázatíráshoz kapcsolódó szakmai tartalom kapta a főszerepet: kiscsoportban bíráltak már kész, beadott pályázatot; megismerkedtek néhány költségvetés-tervező segédlettel, annak használatával; átnézték az EPER rendszer felületét és működését. Levezetésként pedig az online kommunikáció elméleti részéről tanultak a jelenlévők.

Vasárnap a pályázati életciklus záró szakaszáról, a beszámolásról és pénzügyi elszámolásról gyakorlatban tanultak a cserkészek, kaptak online kommunikációt segítő ingyenes szoftverekről egy tudástárat, amit helyben ki is próbálhattak. A hétvégét adománygyűjtési blokkal zárták, ahol legnagyobb hangsúlyt az (online) kommunikációban rejlő lehetőségekre fektették. 

A tematikus továbbképzést a Lépj át a határaidon! projekt támogatta.

Kategóriák: Cserkész planet

Erszénykészítés- és gyűjtés az ausztrál tüzek árván maradt állatainak

2020. január 14., 15:10

Bizonyára sokan tudjátok, hogy Ausztrália már hónapok óta küzd a megfékezhetetlennek tűnő erdőtüzekkel. A hírekben látott képek, videók sokunkban felébresztik a tettvágyat, de nem mindig tudjuk, hogy hogyan segíthetnénk ilyen messziről. A tüzekben az élővilág hatalmas károkat szenved, rengeteg növény és állat pusztul el, vagy marad árván. Az alábbi kezdeményezéssel az utóbbiakon szeretnénk segíteni.

Az ausztrál Wildcare Australia Inc. szervezet felhívására a Magyar Cserkészszövetség “erszénykészítő – és gyűjtő” akcióba kezd, amelyhez bárki (cserkész, őrs, raj, csapat, szülő stb.) csatlakozhat.

Élővilágunk egyedülálló kincseit veszíthetjük el

Ausztrália növény- és állatvilága a világunkban egyedülálló, mert évmilliók óta elkülönült a többi kontinenstől. Egykor Ázsia keleti részéhez csatlakozott, de 50 millió éve különvált. Abban az időben háromféle emlőscsoport népesítette be Földünket: a tojással szaporodó kloákások, az erszényesek és a méhlepényesek. A kloákás és az erszényes emlősök 50 millió évvel ezelőtt érkeztek Ausztráliába, mielőtt a tenger végképp elválasztotta volna az ázsiai földrésztől.

A végeláthatatlan síkságokat kenguruk népesítették be, itt telepedtek le a kisebb erszényesek, mint a talajba vájt alagutakban közlekedő csupaszorrú vombat és a patkánykenguru. Az északi erdők fáit erszényes kuszkuszok, mókusok és koalák népesítették be. A leginkább az európai farkasra emlékeztető tasmán tigris volt a csúcsragadozó, mely 80 éve már teljesen kihaltnak számít a térségben. A legtöbb állatfaj egyébként is Ausztráliában halt ki, az elmúlt kétszáz évben nagyjából 34 tűnt el. Vagyis számos állat és növényfaj halt ki röviddel azután, hogy az első emberek megtelepedtek e vidéken, míg mások az európaiak letelepedésével pusztultak ki, köztük az erszényes farkas.

Ez az egyedülálló, egykor gazdag állatvilág most végképp nagy veszélybe került!

A szeptember óta pusztító bozóttüzekben a Sydney-i Egyetem becslése szerint 480 millió emlős, madár és hüllő pusztult el. A kutatók szerint több állatfaj teljesen eltűnhet a Föld színéről. Az állatok jelentős részével közvetlenül a tűz végez, sokakkal pedig éhhalál vagy a menedékhelyük megszűnése. Ausztrália egyik emblematikus állatfaja, a koala különösen veszélyeztetett. A kormány szerint a tűz által leginkább érintett Új-Dél-Walesben a koalák 30 százaléka égett, fulladt meg eddig.

Kiknek készül ez az erszény és miért van rá szükség?
Az erszényes állatok árván maradt kölykeit szervezetten mentik az állatvédő szervezetek munkatársai, majd különböző anyag tasakokba teszik a gondozók, amelyeknek funkciója, hogy a szüleik erszényét helyettesítse. Ezekben fejlődnek, amíg elég nagyok és bátrak nem lesznek ahhoz, hogy visszatérjenek a már biztonságosnak ítélt vadonba. Többféle forma és típus létezik, mi a Wildcare Australia Inc. által közreadott verziókhoz csináltunk leírást.

Az erszénykészítés menetét lépésről lépésre itt találjátok. 

Mennyi erszényre van szükség?
A tasakokat rendszeresen cserélni kell (néha minden egyes etetésnél), így minden joey-nak (így nevezik az erszényes állatok kölykeit) legalább 30 zsákra van szüksége. Az amúgy is – és jelen szomorú helyzetben kifejezetten – elfoglalt gondozók számára nagy segítség, ha nem kell mindennap mosniuk, és több erszény áll a rendelkezésükre.

 Gyűjtés:
Az elkészült erszényeket a Magyar Cserkészszövetség projektirodájában gyűjtjük, hétköznap 9-től 17 óráig. (Előzetes egyeztetés alapján más időpontban is lehetséges)

A gyűjtést a következő két hétre tervezzük, így (első körben) január 30-ig van lehetőség leadni az erszényeket.
Cím: 1114 Budapest, Bartók Béla út 61. I. em. 1. a. (kapucsengő: 13)

Ausztrália:

Az elkészült erszényeket a Wildcare Australia Inc. szervezetnek küldjük ki, akikkel már felvettük a kapcsolatot a tervezéskor, így tudnak az akcióról.
Az eredeti felhívás itt érhető el. 

Szerző: Nagy Emese, Száler Tímea

Kategóriák: Cserkész planet

Leégett a ház – mindenük odalett. Segítsünk cserkésztestvérünknek!

2020. január 10., 14:50

A 18 éves Vig Attila (792.) és édesanyja, Vigné Hornyák Mariann szerdán hajnalban arra ébredt, hogy ég a ház a fejük felett. A legyesbényei család szinte mindenét elvesztette. A ház és a hozzá tartozó melléképület teljes terjedelmében kiégett, a szerencsi tűzoltók öt vízsugárral oltották a tüzet. Az MCSSZ és a Református Szeretetszolgálat közös adománygyűjtést szervez a család megsegítésére.

Ami nem a tűz martaléka lett, azt az oltásra használt víz tette tönkre. Jelenleg egy baráti családnál húzzák meg magukat. Szeretnék a házukat – melyen biztosítás nem volt – újjáépíteni, addig albérlet keresnek a borsodi faluban.

A károsult család támogatására a Magyar Református Szeretetszolgálat azonnali segélycsomagot állított össze, mely tartós élelmiszert, ruhaneműt, párnát, takarót, szőnyeget tartalmazott. A későbbiekben – akár az albérlet berendezéséhez is szükséges – bútorok, háztartási eszközök, háztartási gépek beszerzésére lesz szükség. A statikai felmérést követően kiderül, hogy a ház alkalmas-e az újjáépítésre, a kiégett ház falai ugyanis épek maradtak.

Az MCSSZ és a Református Szeretetszolgálat közös adománygyűjtést szervez a család megsegítésére. Az alábbi honlapon keresztül tudjátok megtenni felajánlásotokat. Célunk az, hogy legalább egymillió forintot gyűjtsünk össze számukra!

Kategóriák: Cserkész planet

Jelentkezz elsősegélynyújtó képzésre!

2020. január 09., 11:14
A Magyar Cserkészszövetség Egészségügyi Szakága a szokásos évi elsősegélynyújtó képzését idén január 25-26-án tartja. Szeretettel várunk minden lelkes érdeklődő 15 és 18 év közötti cserkészt, aki még nem volt a képzésünkön és szeretné elsajátítani az elsősegélynyújtás csínját-bínját, valamint ilyen irányú különpróbát is szeretne tenni. (Idősebbként is leadhatod a jelentkezésedet, de csak akkor tudunk fogadni,  ha a létszámkeret nem telik be.)

Kis ízelítő a témákból: – biztonságos mozgás baleseti helyszínen – betegvizsgálat, ami biztosan eszedbe fog jutni akkor is, amikor izgulsz – újraélesztés – kis sérülések modern ellátása – égési és fagyási sérülések – kullancsok – házi patika: Mit és mennyit használhatok? – melyik problémámmal kihez forduljak (családorvos, háziorvosi ügyelet, sürgősségi osztály, mentő: melyik mire jó) – légúti idegentest A sikeres különpróbázók amennyiben szeretnének, egy későbbi időpontban a Magyar Vöröskereszt hivatalos vizsgáját is teljesíthetik, (azt, ami a B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez is kell) további vizsgadíj befizetésével. Amennyiben érdekel a különpróba és rászánod a hétvégédet, akkor töltsd ki az alábbi google dokumentumot. A program az instruktorok, segítők és technikai felszerelés miatt véges kapacitású, maximum 20 fő. Az esemény helyszíne: Budapest, Bartók Béla út 15/d (433. Szent Bernát cscs. csapatotthon) Kezdés: 2020. 01.25. 9:00 Zárás: 2020. 01.26. 16:00 Várható költség: 6000 Ft Amit hozz: hálózsák, derékalj, étkészlet, jegyzetfüzet, toll, cserkészegyenruha, és a szokásos portyafelszerelés A patikából: 2-2csomag 5×5-ös mull lap és 5 cm széles mullpólya Jelentkezési határidő: Január 9.
Kategóriák: Cserkész planet

Bakancs, sapka, sál! – menjünk túrázni a héten

2020. január 07., 15:34

A téli szünet után újra elkezdődött a suli, nyakunkon a félév, a vizsgaidőszak is szorítós. Nincs is jobb ilyenkor egy nagy kirándulásnál! Frissítsd fel magadat a csípős téli szélben, öblítsd ki a fejedet és mozgasd át a tagjaidat, aztán jöhet az agymunka tovább. Adunk hozzá tippeket, merre és hogyan indulj, akár egyénileg, akár őrsileg. Az egyik ajánlott úticél a Pilis megmagasabb pontja, a Boldog Özséb-kilátó, a másik a Kékes, Magyarország legmagasabb hegye a Mátrában.

Az időjárásra nem lehet panasz, hétvégére jó időt mond a meteorológia: napos, csapadékmentes idő várható, a hőmérsékleti maximumok mindkét nap a pluszban mozognak. Az útitervek kialakítása pedig gyerekjáték, fedezd fel hozzá az OpenStreetMap-et. Az OSM egy szabadon felhasználható és szerkeszthető földrajzi adatbázis és ahhoz kapcsolódó ingyenes internetes térképszolgáltatás.

Te is hozzáadhatsz a tapasztalataid alapján!

Az önkéntesen működő projekt szabadon hozzáférhető földrajzi adatokat gyűjt a világ minden tájáról. A kész utca-, turista- és kerékpártérképek önmagukban is felhasználhatók, de más szolgáltatásokkal (értékléssel, tippekkel, egyéni jegyzetekkel) is összekapcsolhatók. Most mi a túrázáshoz kapcsolódó bejegyzéseket, jelöléseket fürkésztük az alábbi két helyszínen:

 1.   Boldog Özséb – Pilis – Dobogókő

Az útvonal itt érhető el. 

 A helyről

A Boldog Özséb-kilátó a Pilis és a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján, a Pilis 756 méteres csúcsán 2014-ben emelt kilátó, Pilisszentkereszt közigazgatási területén. Érdemes közelről is megnézni ezt a modern beton építményt, amelyet kívülről fenyőgerendákkal borítottak. A kör alaprajzú, több mint 17 méter magas, felső teraszáról 360 fokos körpanorámát biztosító építmény, nevét Boldog Özsébről, a pálos rend alapítójáról kapta, aki a hagyomány szerint ezen a vidéken élt remeteként. A kilátó közelében több kolostorrom (pilisszentléleki pálos, klastrompusztai pálos, pilisszentkereszti ciszterci kolostor) és számos barlang található.

Figyeld a vadlesjelzéseket, a siklóernyős starthelyeket, a barlangokat, a régi légvédelmi harcállásokat!

 1.   A Kékes

Az útvonal itt érhető el. 

A helyről

A Kékes hazánk egyik legjelentősebb klimatikus gyógyhelye, illetve síközpontja, jelentős turisztikai célpont. A hegyen álló tévétorony kilátóként is szolgál. A csúcson – amit helytelenül Kékestetőnek neveznek — 1985. augusztus 20. óta egy nemzeti színűre festett kő jelzi a magassági pontot. Ha rákukkantanál, mi zajlik ott MOST, ide kattints:

Ide vezető útvonalakat is találhatsz a böngészőkben. Mi a rövidebb túrákat javasoljunk ha több generációs, családos kiruccanásban gondolkodnál. A Családi kiskör hazánk legmagasabb hegyén 10,6 km hosszú, szintideje 5 óra, nehézsége könnyű, ezen akár kcs-kkal is elindulhattok.  A túra Mátraházáról indul.

Útvonal tömören: Mátraháza – kék-jelzésen – Kékestető – kék-jelzésen kék-keresztig, majd kék-kereszt – Gabi-halála – sárga-kereszt-jelzésen – Déli-sípálya – kék-jelzésen – Mátraháza

Figyeld a forrásokat, kutakat, vadetetőket, erdei játszóteret, tornapályát, ösvények jelöléseit!

Szerző: Nagy Emese

Fotók: kekesonline, openstreetmap

Kategóriák: Cserkész planet

Hazamentem – Búcsúzunk Horváth János cserkésztestvérünktől

2020. január 07., 12:00

Horváth János bátyánk egész életét arra tette fel, hogy azokat a közösségeket szolgálja, amelyeknek részese lett. Virág András cst. (543.) cserkésztestvérünk így búcsúzott tőle:

A cserkészet az ő életében is komoly szerepet játszott. Gyermekkorától hozzászokott ahhoz, hogy mindennap megtegye a jócselekedetét és híven teljesítette kötelességeit, amelyekkel Istennek, hazájának és embertársainak tartozott. Értette és megélte a cserkésztestvériséget, s tudta, hogy összetartozunk. Ezen az alapon vett részt a közéletben. Mindvégig hű maradt a törvényeinkhez, s akkor is megtalálta a helyes utat, ha az állam törvényei egyre szűkebbre szorították össze nem csak a boldogulás, de a helyes cselekvés ösvényeit is. Fogadalmához hű cserkésztestvéreivel magától értetődő természetességgel szabotálta el a cserkésztörvény megváltoztatására irányuló hatalmi törekvéseket. Tagja lett a gróf Teleki Pál körül gyülekező körnek, a Fiatal Magyarság Szövetségnek, amely a szabad és független Magyarország megőrzéséért küzdött egy olyan korban, amikor a sikerre alig látszott reális esély.

A nehéz időkben is bátran élt. Kivette a részét az ellenállásból és az embermentésből. Az egyik legaktívabb illegális nyomdát működtette, és életveszélyes küldetéseket teljesített. Lebukása után megkínozták és halálra ítélték, de egy átszállítás alkalmával megszökött. Kisgazda országgyűlési képviselőként részese volt az újjáépítésnek, és a demokrácia utóvédharcainak, mígnem a Magyar Közösség elleni koncepciós per előkészítéseként – a nyilasok által meghagyott fogait is elveszítette. De nem ez volt a legsúlyosabb sérülése. A bíróság ítélete szerint 3 év 6 hónap után „szocialista harmadolással” 4 év 4 hónap után szabadult, és csak gyári munkásként tudott elhelyezkedni.

1956 dicsőséges forradalma idején november 2-án kap megbízást a Nagy Imre kormánytól, hogy tervezze meg a gazdasági újjáépítést. A szovjet invázió hírét egyedül ő vitte nyugatra, miután ő beszélt angolul a Nagy, Maléter, Tildy és Horváth négyesből. A terv szerint az ENSZ-ben történő felszólalás az utazással együtt 3 hét lett volna. A szovjet hadsereg magyar lakosságra mért csapása után már kint érte a telefon: „a forradalomnak vége, nincs hova hazajönni, amúgyis felakasztanának” Így a három hétből 41 év lett…

Az emigrációban is megmaradt magyarnak, amikor a tengerentúlon kellett újrakezdenie mindent. A közgazdaságtan elismert egyetemi tanáraként az USA elnökei – akik közül többel jó barátságban volt, rendszeresen igénybe vették tanácsait. Azon kevesek közé tartozott, akik a rendszerváltoztatás idején megtalálták a hazafelé vezető utat.

Tiszteletreméltóan művelte a politikát, hitt a parlamentarizmus erejében, s az idő végül mindig őt igazolta.

Egész életében „jó munkát” végzett! Tudta, hogy azok, akik élik a cserkésztörvényt, – amint ő mondta a halálos ágyán – nem csak összetartoznak, de sosem tévedhetnek el.

Most ő is odaült az égi tábortűzhöz, s a többiekkel együtt várja a feltámadást!

Cserkésztestvéreiként mi is imádkozunk érte!

Kategóriák: Cserkész planet

Korszerű tudás – hatékony vezetőképzés: ez a KKK lényege!

2019. december 20., 18:47

­Miért lenne szükség fejleszteni azt a cserkészetben, ami eddig bevált? Miért érdemes reagálni a kurrens vezetőképzési trendekre? Arra kell választ adni, ami most van, vagy időtálló a mi módszerünk? Ezekre a kérdésekre keressük a választ. Arany János csst. (2.), I.-X. kerületi STVK képzésvezetőt, KKK koordinátort kérdeztük.

Arany János: A cserkészmódszer már több mint 100 éve jelen van a világban, és nagyon jól működik a gyerekek oktatásában, tanításában, nevelésében. Egy korát megelőző non-formális nevelési módszer, amely nagyon hamar elterjedt szerte a világban. Ám Bipi és az első vezetők elég hamar rájöttek arra, hogy a csapatok és őrsök még jobban működnek, ha a vezetők nem csak tehetségükre és megérzéseikre hagyatkoznak, hanem kiképzést kapnak, felkészítik őket a vezetői feladatokra. A vezetőképzések itthon is évtizedes és nagyon erős hagyományokkal rendelkeznek. A VK-k közös kincseink, rengeteg motivációt és lendületet adnak mind a jelölteknek, mind a kiképzőknek. Azonban a mi vezetőképzési rendszerünkkel párhuzamosan a “külvilágban” is több humánerőforrás-fejlesztő és vezetőképzési módszer fejlődött ki az idők során. Ezeknek a soft-skill, vagy leadership-tréningmódszereknek vannak olyan tanulságai, amelyek a mi képzéseinket, kiképzőinket is gazdagíthatják. Annak érdekében, hogy ezt a tudást behozzuk a mozgalomba, már a korábbi projektben, a TÁMOP alatt néhány tapasztalt kiképzővel együtt elvégeztünk egy trénerképzést, és az ott megtapasztalt módszereket elvittük a vk-kba.

VL: Hogyan fogadták a törzsek ezeket az új módszereket?

AJ: Az elején nem volt könnyű ez a munka, hiszen az alkalmazott gyakorlatok sokszor más szemléletet igényelnek, mint amit megszoktunk. Színes postiteket rakosgatni vagy egy játék kapcsán az érzelmeinkről beszélgetni nem mindig könnyű cserkészközegben, ahol mindannyian hatékony és nagyon gyors problémamegoldásra szocializálódtunk, és nehezen tudunk lelassítani. Aztán eltelt néhány év, és azt tapasztaljuk, hogy a törzsek nyitottabbak lettek a tréningmódszerekre, arra a térre és figyelemre, amit ezek a gyakorlatok nyitnak meg.

VL: Kik vesznek részt ebben a munkában?

AJ: Mivel arra nincs lehetőségünk, hogy minden kiképző részt vegyen egy külsős trénerképzésben, ezért választottuk már az előző projekt keretében is azt, hogy néhányakat küldünk el, akik aztán be tudják hozni a “kint” megismert módszereket a mozgalomba. Az EFOP projekt lehetőséget adott arra, hogy folytassuk a tudás becsatornázását egy második és harmadik évfolyam elindításával. Az külön öröm, hogy az ország 13 különböző vk-jából vesznek részt kiképzők a harmadik évfolyamban. Ez óriási lehetőség a vk-k közti hálózatosodás és tudásmegosztás elősegítésére.

VL: Miben tudnád megrajzolni a jelenlegi „világi” képzői tudást a VK-s hagyományok között? Változik a világ, a gyerekeket más hatások érik – digitalizáció, családi modellek elmozdulása – melyekhez szükség van korszerű megfejtésekre, módszerekre…

AJ: Mi, cserkészvezetők sokszor csinálunk hatékonyan dolgokat, ügyesen neveljük a gyerekeket gyakorlati készségekre, felelősségre. Erdőben állítunk velük sátrat, megtanítjuk őket közösségben megoldani dolgokat, megosztani a feladatokat, és a többi. De nem mindig reflektálunk minderre, holott a tettrekészség és ügyesség mellett az érzelmi és társas intelligencia is egyre fontosabb, hogy ne csak a csomókat és a felállított sátrakat lássák, hanem az ezek mögött meghúzódó egyéni és közösségi működést. A gyerekek ebben a folyamatban meg tudják figyelni és tapasztalni, hogy milyen a hatékony kommunikáció, miként lehet jól csapatban működni. Erre építhető majd egy magasabb szint vezetőként, ha az „erdei tapasztalatokat” be tudjuk emelni a mindennapokba, amikor felnőttként majd végig kell vinniük egy projektet, meg kell oldaniuk összetett feladatokat. A reflexió, a tudatosítás a kulcs. Arra törekszünk, hogy a vezetőképzések fejlesztése révén ezek a tapasztalatok váljanak tudatossá a csapatokban.

Szerző: Nagy Emese

Képzési koncepció

 •       A képzés teljes mértékben a saját élményű gyakorlatra és tapasztalatra épül (tapasztalati és kísérletező tanulás, cselekedve tanulás, (learning by doing), tapasztalati tanulás (experimental learning).
 •       Tanulási folyamatmodell: Cselekvés – Reflektálás/Tudatosítás – Elmélet – Integrálás.
 •       Az elmélet és a gyakorlat integrációját segítik elő a reflexiókkal, így válik bensővé, személyes tudássá a tapasztalat.
 •       A résztvevőt az önmegfigyelése és a visszajelzések révén juttatják el a sikeres tréner identitáshoz.
 •       A képzés során az eszközök átadásán túl nagy hangsúlyt fektetnek a személyiség fejlődésére, ami által tágul az észlelési horizont, növekszik a szerepflexibilitás és ezáltal bővül az intervenciós/beavatkozási készség (spontán és kreatív).
 •       A tanulási folyamathoz törvényszerűen hozzátartoznak az elkövetett hibák, megélt sikertelenségek és kudarcok, melyek szintén fontos tapasztalatok.

A képzés különböző munkaformák – tréning, workshop, gyakorló tréning, szupervízió és intervíziós csoport – dinamikus váltakozására épül. A váltakozó munkaformák és tanulási módok garantálják a több szintű tanulást, racionális és emocionális szinten egyaránt. Így valósulhat meg a megszerzett tudás azonnali alkalmazhatósága.

A résztvevő a workshopokon a tréner mesterséget és a hozzátartozó eszköztárat tanulhatja meg. A tréningen visszajelzéseket kap saját viselkedési mintáira, elsajátítja a tréner érzelmi és szociális kompetenciáit. A gyakorló tréningen egy 16 órás önálló tréning folyamatot visz végig, aminek a tapasztalatait szupervízióban dolgozza fel. A résztvevőkből szerveződő intervíziós csoport a képzés teljes ideje alatt kollegiális támogatást nyújt.

Kategóriák: Cserkész planet

Úton a Mustármagosok

2019. december 18., 12:32

A november 23-i hétvégén Nagybörzsönybe utazott a Mustármag – lelki nevelési munkacsoport delegációja, ahol a Szlovákia Magyar Cserkészszövetség vezetői konferenciáján vettek részt meghívott előadóként. A hétvégi eseményre magukkal vittek egy teremtésvédelem témájú lelki ösvényt, amely szépen kapcsolódik az MCSSZ tematikus évéhez is, valamint egy lelki tükör nevű programot.

A lelki tükör program keretein belül elcsöndesedésre, elmélkedésre és a gyónást, illetve a szentmisét megelőző lelkiismeret-vizsgálatra is lehetőség nyílt. Ezek mellett tartottak egy workshopot a lelki nevelés módszertani lehetőségei témakörben. 

Megtartották a II. és a III. Mi Atyánk-estet is

November 24-én Kelemen László esperes atya, budakalászi plébániai kormányzó, a Mustármag egyházi pártoló tagságának katolikus tagja volt az Est vendége, aki az Úr imádságának Szenteltessék meg a Te neved! soráról beszélt humorral gazdagon átszőtt előadásában.

December 15-én az évtized utolsó mustármagos eseményére gyűltek össze: a harmadik Mi Atyánk-est vendége Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök, cserkésztestvérünk volt, aki Ferenc pápa gondolatait és saját cserkész élményeit is megosztotta a résztvevőkkel a Jöjjön el a Te országod! sor kapcsán. Az eseményre ismét a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban került sor, s ezúttal a ciszter öregdiák-szövetséggel közösen lett meghirdetve az eseményt. Püspök atya elmélkedését követően a résztvevők vihettek magukkal a betlehemi békelángból, amit előző nap hoztak Bécsből, az európai lángátadó ünnepségről.

“Visszatekintve a 2019-es évre hálával telik meg a szívünk, és ennek okait napestig sorolhatnánk. Kívánjuk, hogy karácsony közeledtével mindannyiunk szívébe is eljusson a Születés Barlangjából áradó béke lángja!”

Ha akkora hitetek volna, mint egy mustármag, és azt mondanátok ennek a hegynek: Menj innen oda! – odamenne, és semmi sem volna nektek lehetetlen. (Mt 17,20)

Mustármag lelki nevelési munkacsoport: Muhari Máté, Kiss Rozália, Tóth Márton, Salzmann Katalin, Turóczi Hajnalka

(Fotó: Bodnár Patrícia)

Kategóriák: Cserkész planet

SZMCS – Cserkészvezetői Konferencia

2019. december 18., 12:22

Két és fél nap, több mint 130 cserkészvezető, 21 téma, 3 vezetői tréning,  több mint 30 előadó és témavezető, jó hangulat, eredményes munka – röviden így lehetne összefoglalni a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 2019-es őszi Cserkészvezetői Konferenciáját. A tudásfejlesztő hétvégét ebben az évben a magyarországi Nagybörzsöny településen szervezte meg a cserkészszövetség november 22-24. között, amelyre egész Felvidékről érkeztek résztvevők.

A Cserkészvezetői Konferencia idén a „Fókuszban a vezetés” elnevezést kapta; az előadásokat, műhelymunkákat e mottó mentén állította össze a szervezet vezetősége. Péntek este az érkezést követően a kommunikáció fontosságáról és a közösségi médiáról hallgathattak meg egy előadást a cserkészek, majd filmvetítéssel és társasjátékokkal hangolódtak a hétvégére. Szombaton reggeltől estig párhuzamosan kettő-három előadás futott, a résztvevők pedig maguk választhatták ki, hogy melyiken szeretnének részt venni.

A különféle foglalkozásokon megvitatták a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség országos rendezvényeit, meghallgathatták a cserkészcsapatok állapotáról készült felmérések eredményeit, majd egyre komolyabb témák kerültek elő: Hogyan őrizzük meg az őrsvezetők motivációját? Milyen a hitéletünk, hogy éljük meg vallásunkat a cserkészetben? Hogyan alakíthatnánk a 18 éven felülieknek szóló képzéseket, hogy megfeleljenek minden igénynek?

Molnár Luca szociálpedagógus jóvoltából betekintést kaphattak a gyermekvédelembe: megismerhették a bántalmazás tipikus formáit, rizikófaktorait, gyanújeleit, és esettörténetek feldolgozásával tanulhatták meg, hogy milyen intézkedéseket kell tenni bántalmazási ügyekben.

A kisebbségi jogokat illetően Szekeres Klaudia, a Szlovákiai Magyar Kerekasztal Jogsegélyszolgálatának tanácsadója állt rendelkezésükre.

Andruskó Gyula cserkészpap, az SZMCS lelki vezetője „Tabuk az egyházban?” néven tartott egy érdekes előadást, a környezetvédelem iránt érdeklődők pedig a „Zero waste cserkészet” workshop során meríthettek ötleteket arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet csökkenteni ökológiai lábnyomunkat. A résztvevők a szervezeten belüli generációs kérdésekre is igyekeztek megoldást találni, de izgalmas tanulmányút-beszámolókat is hallhattak. A tartalmas napot szentmisével és istentisztelettel zárták le.

Vasárnap reggel egész délelőttös tréningekkel folytatódtak a programok a rendezvény végéig: őrsvezetői továbbképzési tréning, csapatvezetői tréning a visszajelzés-kultúráról és a problémamegoldásról, valamint egy csapatépítő és csoportdinamikai változásokra fókuszáló program a csapatmentorok vezetésével. „Az elmúlt évek során minden konferenciánk után kikértük a tagságunk véleményét a megvitatott témákról, az előadások jellegéről, minőségéről, és sokan jelezték felénk bizonyos témák iránti érdeklődésüket. Ezeket idén összegyűjtöttük, és beillesztettük a programba, mégpedig azért, hogy mindenki megtalálja a neki valót. Ezzel egyrészt színesíteni tudtuk a rendezvényünket, nem utolsósorban pedig sokan találták vonzónak épp emiatt a felhívásunkat. Örülök, hogy évről évre egyre többen veszünk részt a Cserkészvezetői Konferencián, és bízom benne, hogy cserkészvezetőink hasznos tudást vihettek haza innen a cserkészcsapataikhoz” – mondta Végh Szilvia, az SZMCS mozgalomért felelős vezetője.

A program a Lépj át a határaidon! projekt keretében valósult meg.

Kategóriák: Cserkész planet

Érdekérvényesítő TTK

2019. december 18., 12:18

Hogyan lehet hatékonyan lobbizni magunkért, ügyeinkért, közösségünk fejlődéséért? Ezekkel a témákkal is foglalkozott Esztergomban az első érdekérvényesítő tematikus továbbképzési hétvége, melyen 30 fő vett részt.

A Szónok Születik Retorikaiskola több módszertani játékot hozott, amivel a cserkészek betekintést nyerhettek a retorika tudományának világába. A szervezők négy modult hoztak, melyek segítségével több szempontból is fejlődhettek a résztvevők. Az egyik ilyen volt az öt perc alatt összeállított, másfél percben előadott beszéd. Ezeken kívül előadásokat kellett tartaniuk, különböző érzéseiket kellett szavakkal kifejezniük, majd ezt követően visszajelzést is kaptak az eddigi munkájukról.

Másnap délután érkezett a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány trénere, aki különböző cserkész szakmai kérdéseket hozott, amelyekben a cserkészeknek vitázniuk kellett az előre megállapított szabályok mentén. Több módszertani játékot hozott a tréner, amelyekből többet eltettek a repertoárjukba a vezetők.

Talán mindenkinek a vasárnapi Stratagem nevű országirányítási modellező játék okozta a legnagyobb kihívást; összesen hét órán keresztül ültek a táblák és a bonyolult gazdasági modellek fölött. A cserkészek ebben az eseményzáró játékban tudták felhasználni az érvelés és a vitázásban előző nap szerzett tapasztalataikat.

A képzést az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatta.

Kategóriák: Cserkész planet

JÖN! Esélyteremtő TTK

2019. december 18., 12:10

Elbizonytalanodsz gyermekvédelmi kérdésekben? Sokszor nem tudod, hogy melyik a helyes kifejezés: cigányok vagy romák? A csúfolás szerinted bántalmazásnak számít? Mit kell tenned, ha rájössz, hogy valakit bántalmaznak? Gyere el és tudj meg többet arról, hogy hogyan lehet jól és hatékonyan segíteni másokon!

“A cserkész, ahol tud, segít.

A cserkész minden cserkészt testvérének tekint.

A cserkész másokkal szemben gyengéd, magával szemben szigorú.”

Célunk a hétvégével, hogy, beszéljünk a társadalmunkban észlelhető, gyerekeket is érintő körülményekről, negatív hatásokról. A hétvége során hasznos tudást és módszereket kaphatsz terepen dolgozó szakemberektől, azzal kapcsolatban, hogy hogyan beszélgess az őrsödbe járó gyerekekkel a jogaikról, előítéletről, és arról, hogy ha sérelem éri őket kikhez fordulhatnak, vagy Te kihez fordulhatsz. 

Jelentkezz 2020. február 10. éjfélig, ha:

– bővítenéd gyermekvédelmi  és gyermekjogi ismereteidet;
– még nem tudod mit jelentenek pontosan a hátrányos helyzet, a kirekesztés, vagy a stigmatizáció kifejezések;
– tabuként kezeled a cigány kifejezést;
– szeretnél többet tudni a Magyarországon élő cigány és roma csoportokról;
– szeretnéd tágítani a komfortzónádat egy biztonságos közegben;
– tabuk nélkül, konkrét módszereket szeretnél egy terepen dolgozó, tapasztalt trénertől tanulni.

Szeretnénk a csapatok érdeklődését és törekvéseit az esélyteremtés témával kapcsolatban felmérni, hogy gyakorlati ismereteket és új szemléletet adhassunk át, amit a későbbiekben tabuk nélkül, komfortosan és magabiztosan tudtok alkalmazni. A hétvégét az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatja, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A maximális létszám 25 fő, jelentkezz mielőbb, de legkésőbb 2020. február 10-ig.

Mikor?
2020. február 21-22.
Hol?
Juventus Hotel, 2481 Velence, Kis köz 6.
Kiket várunk?
Esélyteremtés és gyermekvédelem témakör iránt érdeklődő, 16 éven felüli cserkészeket, akik akár később is szívesen foglalkoznának ezzel a témával a csapatukban, vagy csak szeretnének fejlődni a témában.
Kik tartják a képzést?
Szakmailag felkészült trénerek, akik tapasztalati szakértőként a terepről hozott példákkal és gyakorlatokkal fogják feldolgozni a témát.

Pontos programot és egyéb tudnivalókat a jelentkezési határidő lezárása után osztunk meg a résztvevőkkel. Ha pedig kérdésed van, írj ide: molnar.luca@mcssz.hu

Kategóriák: Cserkész planet

Oldalak