Subscribe to Magyar Cserkészszövetség hírolvasó

Hírolvasó


Őszi túra

121. dr Vetéssy Géza - 2020. február 13., 5:11
Őszi túra, avagy hogyan hódítsuk meg az alföldi pusztaságot?
Kategóriák: Cserkész planet

Tagdíj 2019/20

121. dr Vetéssy Géza - 2020. február 13., 5:11
Tagdíj 2019/20 információk
Kategóriák: Cserkész planet

Őszi kiscserkész kirándulás idén is!

121. dr Vetéssy Géza - 2020. február 13., 5:11
Cserkészcsapatunk kiscserkész raja idén ősszel is kirándul, azonban most Szarvas az úticél.
Kategóriák: Cserkész planet

MSTSZ díjátadó

Teljesítmény túrázók - 2020. február 12., 12:08
2020. március 1-én 14 órai kezdettel tartja a Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség (MSTSZ) a 2019. évi bajnokságok díjátadó délutánját.
A díjkiosztó helyszíne: 1024. Budapest Lövőház utca 39. III. em.

Minden túrázót és terepfutót sok szeretettel várunk!
Kategóriák: Civil planet

ÉVTT/ÉVKTT pályázók listája

Teljesítmény túrázók - 2020. február 11., 23:22

Kedves ÉVTT/ÉVKTT pályázók!

Az alábbi listában megtaláljátok mindazoknak a neveit kategóriánként ABC rendben, akik a 2019-es évről ÉVTT (gyalogos) vagy ÉVKTT (kerékpáros) pályázatot adtak be. Kérem, ellenőrizzétek le, hogy szerepeltek-e a listában, és ha nem, vagy nem megfelelő kategóriában, akkor jelezzétek a ttt.levelek@gmail.com címre! Az egyéni eredményét mindenkinek megküldtem, visszaigazoltam, azt is nézzétek át.

Az ÉVTT/ÉVKTT eredmények a 2020. március 1-i díjátadó hetében lesznek csak elérhetők! (Azután viszont már nem fogadunk el új pályázatot, sem az egyéni eredmények módosítását, amennyiben az helyezést módosít.)

tovább

Kategóriák: Civil planet

Túrázik a Család 2020. igazolólap, kiírás és 2019. díjátadó

Teljesítmény túrázók - 2020. február 10., 13:52
Túrázik a Család - Túramozgalom Családok részére a Teljesítménytúrázók Társasága szervezésében

További részletek a kiírásban: Túrázik a Család igazolólap 2020 és Kiírás 2020

tovább

Kategóriák: Civil planet

Gerecse 50 teljesítménytúra - az előnevezés elindult

Teljesítmény túrázók - 2020. február 10., 12:36
A 39. Gerecse 50 teljesítménytúrára már lehet nevezni a www.gerecse50.hu oldalon. Online előnevezés kötelező! 2020. április 11. 24:00-ig, illetve a létszámkeret beteltéig! Távonként létszámlimit!

A legfontosabb adatok és árak a tavalyi évhez képest változatlanok. Összesen 8000 fő nevezését várjuk, melyek az alábbi arányban oszlanak meg az egyes távok között:
10 km - 1000 fő
20 km - 2000 fő
30 km - 2000 fő
50 km - 3000 fő
Kategóriák: Civil planet

Kápolnák nyomában - Időpont változott! Vasárnapra!

Teljesítmény túrázók - 2020. január 30., 16:41
Figyelem! A Kápolnák nyomában túra időpontja változott! 2020. február 15. szombat helyett 2020. február 16-án vasárnap rendezzük!
A változtatás oka, hogy a túra ne ütközzön a Budai Trapp túrával, így szombaton és vasárnap is részt tudtok venni a Budai-hegységben, a Budapest Kupába is beszámító túrákon.
Sarokkő Egyesület
Lengvári Tibor
Kategóriák: Civil planet

Miért jó MKBT tagnak lenni? Tagdíjfizetési tudnivalók a 2020-as évre

Barlang - 2020. január 29., 15:53

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK:

- A tagdíjfizetés határideje február 29.

- Az évi rendes tagdíj 6000 Ft, a gyermek (0-14 éves korig) 300 Ft, az ifjúsági (14-18 éves) 3000 Ft, a nagykorú nappali tagozatos diák, a nyugdíjas és a GYES-en, GYED-en lévő tagok részére évi 3500 Ft. Tiszteleti tagjainknak az éves tagdíj 600 Ft. Kedvezményes tagdíjfizetést abban az esetben válasszatok, ha a kedvezményre jogosító állapot (nappali tagozatos diák, nyugdíjas, GYES/GYED) legalább az év felében fennáll, és azt kérésre igazolni tudjátok. A gyermek tagságnak feltétele legalább egy közeli hozzátartozó (szülő, nagyszülő, testvér) érvényes tagsága.

- A tagdíjat lehet személyesen az irodában (készpénzzel), vagy átutalással fizetni. A Társulat számlaszáma: 10200830-32310384-00000000 (K&H Bank). Az utalás közleményébe minden esetben írjátok be a nevet, illetve neveket. Ha egyben fizettek több embernek, írjátok meg a Titkárság címére (mkbtiroda@gmail.com), hogy ki milyen típusú tagdíjat fizet. Aki csekken szeretné rendezni a tagdíját, elérhetőségünk valamelyikén ezt jelezze. Kérésre a csekket postán megküldjük.

- A tavalyihoz hasonlóan idén is laminált tagkártyát bocsátunk ki. A tagkártyák február 19-től vehetők át a Társulat irodájában. Az új belépők kérjük, jelezzék, ha ennél előbb szükségük van a kártyára, ez esetben előbb elkészítjük az övükét. A 2019-es tagkártyák 2020. február 29-ig érvényesek.

MIÉRT JÓ MKBT TAGNAK LENNI?

- Támogatod a Társulat munkáját, ezzel a magyar szervezett barlangkutatást, és segítesz megvalósítani céljainkat, terveinket: pl. rendezvényszervezés, eszközbővítés a sérült gyerekek barlangi élményterápiáját végző Verocs szakosztálynak; eszközbővítés az Oktatási Szakosztálynak; tagok számára kölcsönözhető eszközök vásárlása; online könyvtárkatalógus; weblapfrissítés; Karszt és Barlang folyóirat megjelentetése, rendezvényeken való megjelenéshez játékos ismeretterjesztő anyagok, molinók, szóróanyagok készítése; 2021-es UIS Barlangok és Karsztok Nemzetközi Évére felkészülés.

- Részt vehetsz a Társulat döntéshozatalában, azaz részt vehetsz a nyilvános elnökségi üléseken, a közgyűlésen szavazhatsz (a gyermek és ifjúsági tagok nem rendelkeznek szavazattal), idén tisztségviselőt választhatsz és tisztséget vállalhatsz (az utóbbihoz minimum 3 éves MKBT tagság szükséges)

- Kedvezményesen vehetsz részt a Barlangnapon, a Szakmai Napokon valamint tanulmányútjainkon és kirándulásainkon

- Az MKBT nemzetközi szervezeti tagságának köszönhetően (UIS, FSE) részese lehetsz a nemzetközi vérkeringésnek és külföldi barlangtúrákhoz (pl. Szlovénia, Spanyolország) tudunk igazolást adni barlangkutató szervezeti tagságodról.

- Sziklamászó engedély számos hazai sziklafalra. Ennek részleteit lásd a honlapon

- Vásárlási kedvezmények (pl. Tengerszem, SpeleoSport, ÚJDONSÁG: sportlampa.hu), melyek kiterjesztése más sportszer boltokra, szolgáltatókra folyamatban van

- ÚJDONSÁG: Kutatásaidhoz barlangálló szén-dioxid-mérőt kölcsönözhetsz a Társulattól (ennek részleteit rövidesen közzétesszük)

- A tagkártya felmutatásával kedvezményes belépőt válthatsz számos külföldi turistabarlangba (pl. Postojna, Skocjan 20% kedvezmény, ÚJDONSÁG: számos szlovákiai és erdélyi barlangba ingyenes belépés vagy fotósjegy).

- Mivel az MKBT tagja az Magyar Természetjáró Szövetségnek, minden tagunk külön díjazás nélkül tagja az MTSZ-nek is. Ennek köszönhetően 4900 Ft helyett 1500 Ft-ért rendelhetsz Természetjáró Kártyát is (http://www.termeszetjarokartya.hu ), amely több mint 200 szolgáltató (Nemzeti Parkok, szállások, múzeumok) 5-50%-os kedvezményét nyújtja. Az MTSz tagság igazolásáról, a TEKA kártya igényléséről és az elérhető kedvezményekről külön tájékoztatást nyújtunk majd a honlapon.

- Ingyenes osztrák biztosítás ügyintézés

- Karszt és Barlang folyóirat nyomtatásban

- Tájékoztató a postaládában (nyomtatva vagy digitálisan) kéthavonta.

Előre is köszönjük a bizalmat és a támogatást!

 EGYÉB TECHNIKAI TUDNIVALÓK

- Aki tavaly nem volt tag (új belépő, vagy nem rendezte a tavalyi tagdíját), kérjük, töltsön ki belépési nyilatkozatot és küldje el postán, vagy szkennelve e-mailben (lefotózva is be lehet küldeni, csak legyen rajta olvasható minden)! Erre egyrészt az adategyeztetés és az adatkezelési jogszabályok miatt van szükség, másrészt pedig az elnökségi jóváhagyás (határozatba foglalás) miatt. Az újonnan belépők/visszalépők tagsági jogviszonyáról szóló határozatot az elnökség ülés megtartása nélkül is meg tudja hozni és meg is teszi mindjárt a határidő letelte után. A február 29-ig belépési nyilatkozatukat leadó és tagdíjat fizető újonnan belépők és visszalépők kb. március 15-től vehetik át tagkártyáikat. Természetesen lehetőség van a tavalyi elmaradás rendezésére is, így a tagság fennállása folytonos marad.

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Telefon: +36 70 8811 477

E-mail: mkbtiroda@gmail.com

A Társulat fogadóórája minden hét szerdáján 14-29-ig a Szemlő-hegyi-barlang fogadóépületében (Budapest, Pusztaszeri út 35.).

Kategóriák: Civil planet

Segítsünk a busóknak! Télűző készülődés cserkészeknek

Cserkész Magazinok - 2020. január 28., 15:01

Szűk egy hónap van még hátra, míg eltemethetjük a telet – a népi hagyományok szerint! A tavaszköszöntő nagy ünnepre, a látványos és jókedvű mohácsi Busójárásra húshagyókedden kerül majd sor. De éljünk bárhol is az országban, mi is beszállhatunk a télűző buliba, ha készítünk magunknak maszkokat, álcákat. Mutatunk pár tippet hozzá.

A busók évszázadok óta fából faragott, rikító színűre festett, félelmetes álarcaikban, kereplőket forgatva, kolompokat rázva varázsolják vidám helyszínné Mohács városát, ahol a központi téren egy hatalmas tábortüzet állítanak. Ott égetik el a telet jelképező koporsót, miközben körtáncokat járnak. A Mohács környékére betelepült, balkáni eredetű sokácok hozták magukkal ezt a népszokást, amely azután a magyar kultúrkörben formálódott tovább.

De valójában kit, vagy mit is akartak elüldözni jobban, a törököket, vagy a telet? Már sosem fog kiderülni. Ám tartja magát az a legenda, hogy a török hódítók elől a dunai mocsárvilágba menekült sokácok – megelégelve a török elnyomást — vérrel festett faálarcokba és birkabőrbe öltözve, az éj leple alatt zavarták el a törököket, akik fejvesztve menekültek a városból. A sikeres akciójuk után végülis mára csak a télűzés dolga maradt, amihez január végén azért már elég sokan csatlakoznánk…

Segítsünk a busóknak!

Készítsünk mi is vicces és félelmetes álarcokat, nemezeljünk álszakállt, öntsünk gyertyát, míg el nem jön a tavasz! A gyertya- illetve mécseskészítés igazán gyerekjáték. Hobbiboltból minden kellék beszerezhető. Szükség lesz: 

 • talpas kanócokra, 
 • viaszra (ez kapható egészen apró szemcsés formában, de maradék gyertyát is le lehet reszelni nagy lyukú reszelőn), 
 • kis edényre a víz melegítéséhez, 
 • plusz egy annál kisebbre: ebbe kerül a viasz,
 • színes zsírkrétára,
 • illóolajra,
 • kis üvegekre.

Ezen a videón pedig megnézhetitek, hogyan készül.

Nemezelés

Készítsünk busójelmezt, aminek fontos része a birkabunda. Városias környezetben a legkönnyebben és legjátékosabban mi a szintén állati szőrből készült nemezt ajánljuk. Csinálhatsz belőle mellénykét, vagy álszakállat. A dolog attól működik, hogy a gyapjúszálak forró vizes gyúrás hatására összeakadnak a szőrön elhelyezkedő pikkelyekkel. Ezek az elkészült nemezben alapos öblítés és szárítás után visszatérnek eredeti állapotukba, és erősen összekapaszkodva szinte eltéphetetlenné teszik a textilt. Nálunk leginkább a birkagyapjúból készített nemez terjedt el, de a világ másik felén például a finomabb merinó juh szőrét használják. Tudtad-e, hogy egyes magyar kutyafajták, például a puli és a komondor szőre is ezért tud úgy “berasztásodni”? Ja, igen. Az emberi haj szerkezete is hajlamos a nemezelődésre, így készül a jellegzetes rasztafrizura.

A kép- és videomegosztókon sok jó ötletet lehet gyűjteni. Nemezből csinálhatsz még táskát, kis figurákat, ékszereket, itt egy video például nemezből készíthető karkötőről.Szöveg: Nagy Emese

Fotó: mohácsi busójárás hivatalos oldala

Kategóriák: Cserkész planet

Állandó Budapest Kupa igazolófüzet árusító helyek

Teljesítmény túrázók - 2020. január 28., 9:12
A Cartographia Kft.-vel és a Decathlonnal együttműködve e két cég budapesti illetve Pest megyei üzleteiben február 1.-től egész évben kapható lesz a Budapest Kupa igazolófüzete, 1990 Ft-os áron.

Egyesületünknél, illetve a kupában részt vevő túrák némelyikén változatlanul 1500 Ft a füzet ára (a rendezvény idejében történő értékesítésről előzetesen érdeklődjetek a ttt.levelek@gmail.com címen).
Kategóriák: Civil planet

„A barlangászat alapvető etikai elvei, valamint szakmai szabályai” - felhívás véleményezésre

Barlang - 2020. január 27., 0:51
Kedves Barlangászok!   Elkészült a korábban leegyszerűsítve „etikai kódex”-nek nevezett, a Társulat által összeállított "A barlangászat alapvető etikai elvei, valamint szakmai szabályai" című dokumentum második, a tagság véleménye alapján jelentősen átdolgozott verziója.  A dokumentumot ezúton is konzultációra bocsátjuk a barlangász közösségen belül.    A dokumentumot az MKBT elnöksége által felkért munkacsoport állította össze a 2012-ben frissített Barlangi Túrázás Biztonsági Szabályzata, az Oktatási Szakosztály által kiadott különböző szintű oktatási jegyzetek, a természetvédelmi jogszabályok vonatkozó rendelkezései és a jogszabályok létrehozásában résztvevő szakemberek magyarázatai alapján. A fenti dokumentumokból átvett viselkedési szabályok mellett összegyűjtöttük azokat az erkölcsi (etikai) alapelveket, amelyeket a barlangok megóvása és a barlangászok közötti együttműködés szempontjából fontosnak és a barlangászok által általánosan elfogadott, íratlan normának tartunk. Az összeállításban támaszkodtunk a barlangkutatóktól ősszel összegyűjtött véleményekre, ötletekre is.  Az etikai és szakmai "szabályzat" nem helyettesíti az oktatási jegyzeteket és szakmai kérdésekben nem kíván teljeskörű lenni, hanem szándékunk szerint egy olyan etikai-szakmai minimumot, ha úgy tetszik "szabványt" jelent, amelynek ismerete és betartása szükséges ahhoz, hogy valaki a barlangász közösséghez tartozónak vallhassa magát.  Ahhoz, hogy a szabályzat tényleg betölthesse ezt a szerepet, fontos, hogy a dokumentum a barlangászok többségének véleményét tükrözze és olyan normákat, elveket foglaljon magában, amelyeket magunkra nézve érvényesnek, követhetőnek és követendőnek érzünk.   Ennek érdekében a tavaly őszi vélemény-gyűjtés után a veszprémi MKBT Szakmai Napokon tartottunk egy vitafórumot a dokumentumról, aminek alapján átdolgoztuk azt és elkészítettük a mostani második verziót. A következő, kvázi végleges változat kidolgozásához most kérjük a barlangászok hozzájárulását és segítségét.   Kérjük, olvassátok el a szabályzat tervezetet és a véleményeteket február 7-ig küldjétek el ezen az űrlapon keresztül:  https://forms.gle/deoYuCAZ9H1jE5yc6 A szabályzat tervezetet a Dokumentumtárból is letölthető.   A véleményeket tehát február 7-ig várjuk. Ezután a véleményeket, javaslatokat összegezzük, majd a kutatásvezetők közreműködésével elkészítjük a jelen körülmények között véglegesnek tekintett verziót. (A kutatásvezetőket külön, e-mailben megszólítottuk). Az újabb verziót közzétesszük, majd azt az MKBT április 18-i közgyűlésén szeretnénk elfogadásra előterjeszteni mint a Társulat barlangász etikai és szakmai alapdokumentumát.   De nem csak MKBT kódexként szolgálhat ez a szabályzat. Mint bizonyára sokan tisztában vagytok vele, a 13/1998. (V. 6.) KTM rendelet (a barlangok nyilvántartásáról, a barlangok látogatásának és kutatásának egyes feltételeiről, valamint a barlangok kiépítéséről) több ponton hivatkozik a "barlangi túrázás szakmai szabályaira", mint betartandó barlangi viselkedési normákra. Mivel ezek a szabályok számos - olykor nem mindenki számára könnyen hozzáférhető - dokumentumban szétszórva szerepelnek, ennek a dokumentumnak az is célja, hogy egy helyen összegyűjtve, egyértelmű, könnyen hivatkozható és elérhető módon összefoglalja e szabályokat. Kivételes helyzetben vagyunk abban a tekintetben,  hogy a jogszabályban hivatkozott betartandó viselkedési szabályainkat mi magunk, barlangászok határozhatjuk meg, nem kívülről kényszerítik ránk. Ez a konstrukció azt is lehetővé teszi, hogy a jövőben, szükség esetén frissíthessük a dokumentumot.  Kérünk Titeket, segítsetek, hogy élni tudjunk ezzel a lehetőséggel és hogy olyan dokumentum szülessen, amit tényleg vállalni tudunk és magunkénak érzünk.   A felhívást legyetek kedvesek továbbítani a csoportlistákra is, FONTOS, hogy minél több barlangászt, barlangkutatót elérjen. Segítségeteket, véleményeteket és az erre fordított időt, energiát előre is köszönjük.   Az MKBT "etikai és szakmai kódex munkacsoport" nevében: Kosztra Barbara
főtitkár  
Kategóriák: Civil planet

Kósza-Vándor tábor 2019

121. dr Vetéssy Géza - 2020. január 24., 6:01
A 2019-es Kósza-Vándor tábor részletei
Kategóriák: Cserkész planet

Kiscserkésztábor 2019

121. dr Vetéssy Géza - 2020. január 24., 6:01
A 2019-es nyári kiscserkésztáborunk részletei.
Kategóriák: Cserkész planet

MKBT Elnökségi ülés - 2020. január 27.

Barlang - 2020. január 24., 0:30
MEGHÍVÓ

 a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat 2020. január 27-én 18:00 órakor a Társulat

irodájában tartandó

elnökségi ülésére.

 Napirend:

 1. Beszámoló az előző elnökségi ülés óta végzett társulati munkáról
  1. Pályázati eredmények és elszámolások
  2. Faraday beszerzések
  3. Társulati kiadványok (naptár, K&B)
  4. Évzárással kapcsolatos feladatok (pénzügyi helyzet, leltár)
  5. Egyebek
 1. évi munkaterv és pénzügyi terv
  1. Társulati rendezvények
  2. Közgyűlés előkészítése
  3. Tisztújítással kapcsolatos teendők
  4. Egyebek

3. Speleo Band és MKBT közös pályázati kiírás – módosított javaslat

4. Tagkártya előállítással kapcsolatos kérdések

5. Adminisztratív feladatok (tagfelvétel, tagtörlés)

6. Egyebek

 Határozatképtelenség esetén az ülés 30 perccel később kerül ismételt összehívásra és a megjelentek számától függetlenül határozatképes.

 Budapest, 2020. január 23.

 

Dr. Leél-Őssy Szabolcs sk.

    elnök

Kategóriák: Civil planet

Péntektől együtt számolhatunk baglyokat!

Cserkész Magazinok - 2020. január 22., 18:26

Telente az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy csapatosan keresik fel a települések belterületeit. Ilyenkor Magyarország bagoly „fővárosaiban”, a Nagykunság szívében, Túrkevén és Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok száma az ezer példányt is meghaladhatja. Nálatok laknak-e baglyok?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett az általános- és középiskolások részvételére is számít.

Mit keresnek itt?

A városokban mindig egy-két fokkal enyhébb az idő, ezért is vonulnak be telelni a lakott területekre. Örökzöld parkos ligeteket, temetőket, háborítatlan telkeket, elhagyott épületeket keresnek maguknak. A jelenség hátterében az érintett települések környékén élő gazdag kisrágcsáló (egér- és pocokfajok) zsákmányállat-kínálata áll. A baglyok pedig valószínűleg azért választják a belterületi fákat nappali pihenőhelyül, mert a településeken ezekből általában több van, mint a szántókon, gyepeken. Persze az sem mellékes, hogy a lakott részekről hiányoznak azok a ragadozómadarak, melyek veszélyt jelentenének rájuk.

Milyen nyomokat keress:

A fák alatt jelentkező ürülék- és köpetpotyogás az árulkodó jel a nappal csendben gubbasztó, alvó, rejtőzködő állatok holléte felől. A bagolyköpet a felöklendezett, emészthetetlen szőr és csont „gombóc” megnevezése, ami az általános higiénés szabályok betartása mellett – kézmosás – nem hordoz fertőzéskockázatot.

Aki szeretne csatlakozni a felmérők csoportjához, ezen a facebook oldalon tud további tájékoztatást kapni a teendőkről. Figyelem! A nullás adat is adat! Vagyis aki a saját településén NEM talál baglyot, az a bejelentés is hasznos az adatfeldolgozók számára.

Mi értelme van ennek?

A telelő erdei fülesbaglyok lakossági felmérése kettős célt szolgál. Egyrészt az adatközlők szélesebb köre sokkal pontosabb országos információkat adhat, mintha a felmérést csak hivatásos szakemberek végeznék. Másrészt tájékoztatja is az embereket erről a különleges állati viselkedésről, arra buzdítva gyerekeket és felnőtteket, hogy még több időt a szabadban töltve természetvédelmileg is hasznos önkéntes munkát végezve, közösen tegyünk hazánk gazdag madárvilágának védelme érdekében.

Részletek és letölthető jelentőlapok: http://www.mme.hu/erdei-fulesbagoly-telelohelyek-felmerese-december-marcius

Háttér 

A baglyok jelenléte gazdasági, környezet- és természetvédelmi szempontból is rendkívül hasznos, ezért mindannyiunk jól felfogott érdeke! Ez annak köszönhető, hogy a telelő erdei fülesbaglyok mindegyike napi két-három (kemény fagyok idején akár négy-hat) kisrágcsálót is elfogyaszt. Ha a baglyok és más ragadozó madarak nem végeznék el ezt a rágcsálóirtást, mi csak súlyos környezet- és természetvédelmi, humán egészségügyi kockázatot jelentő mérgek bevetésével, és akkor is csak részben tudnánk megoldani. Ráadásul az év közben ritkán látható baglyok akár tömeges megfigyelése rendkívül izgalmas élmény is a városlakók számára.

 • Szerző: Nagy Emese
 • Címlapfotó: MME/Orbán Zoltán
 • További képek: Monoki Ákos, Horváth Márton
Kategóriák: Cserkész planet

Cserkészek a NEK-en

Cserkész Magazinok - 2020. január 22., 16:11

2020. szeptember 13. és 20. között rendezik meg Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amely a Magyar Katolikus Egyház és egyben  − aktív részvételünk által − a magyar cserkészet legnagyobb eseménye is lesz az idén. Erre hívunk most Téged!

Mi is az a NEK?

Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) a katolikus egyház 1881 óta, 4 évente megrendezésre kerülő, világméretű eseménye. A legutóbbit 2016-ban tartották a Fülöp-szigeteki Cebun, ahol több programon is milliós tömegek vettek részt, s a záró misén kihirdették: a következő kongresszust Budapest rendezheti.

Hogyan tudsz cserkészként részt venni?

Felekezetre való tekintet nélkül várunk Téged akár résztvevőként, akár a szolgálattevő  cserkészek önkéntes csapatába!

Hogyan tudsz szolgálattevő cserkészként jelen lenni?

Mi, a szolgálattevők, nem csak részt veszünk a Kongresszus programjain, hanem közben fontos feladatokat is teljesítünk. Március 13. és 15. között a szolgálattevő csapat leendő vezetőit, április 17. és 19. között pedig minden szolgálattevőt várunk egy felkészülési hétvégére. Itt megismerkedünk egymással, illetve felkészülünk a NEK-en ránk váró feladatokra.

Mire hívunk?

Mindenekelőtt egy féléves közös kalandra, a magyar cserkészek önkéntes csapatába, amelynek tagjaként  a közös felkészülés és szolgálat által lesz teljes értékű a Kongresszuson való részvétel.

A cserkészetünket képviselhetjük egy világeseményen, szolgálatunk által lelkiekben gazdagodunk, a kihívásoknak megfelelünk – egyszóval hatalmas élményt élhetünk meg együtt!

Milyen formában tudsz bekapcsolódni?

Ez csak Tőled függ! Ha egy délutánra tudsz csatlakozni a csapathoz, ugyanúgy itt a helyed, mintha az egész hetet velünk tudod tölteni! Akár 6 órát fogsz NEKezni, akár 192-t, örülünk NEKed!

Miért nem érdemes kihagynod? 

2020 legnagyobb magyarországi cserkész megmozdulásán hármas élményre hívunk. Úgy állítjuk össze a csapat életét, hogy programjainkban jelen legyen a szolgálat, a tudás és a lelki élet is. Szerintünk azért sem érdemes kihagyni ezt a lehetőséget, mert

 • egyszeri és vissza nem térő alkalom,
 • közösen vehetsz részt a NEK-en sok száz cserkésztestvéreddel (államhatáron innen és túl) ,
 • nagyszerű alkalom a találkozásra: egymással és Jézussal Budapesten,

Ráadásul…

 • az önkénteseknek  lehetősége nyílik fakultatív, ingyenes események formájában Budapest nevezetességeit megismerni,
 • biztosítunk szállást,
 • résztvevői jelvényt kapsz,
 • dolgozunk rajta, hogy az étkezést és az utazást is támogatni tudjuk,
 • az érettségi előtt állóknak tudjuk igazolni részvételüket a kötelező 50 órás közösségi szolgálat egy részének teljesítéseként.

Tehát milyen dátumokat kell megjegyezni?

Jelentkezési határidő: február 29.

A vezetői felkészítő hétvége időpontja: március 13-15.

Közös  felkészítő hétvége (mindenkinek): április 17-19.

A főpróbának számító  budapesti program augusztus 20-án lesz.

Maga a NEK szeptember 13. és 20. között kerül megrendezésre.

Október végén pedig egy közös utóhétvégével zárjuk le ezt a nagy kalandot.

Számítunk RÁD, ha…

…a 13-14 éves korosztályba tartozol (azaz ha idén már betöltöd legalább a 13. életévedet, de a 15.-et még nem)

 • Ebben az esetben csak egy veled egykorúakból álló csoporttal (őrs) tudsz jelentkezni, úgy, hogy egy képesített vezető vállalja, hogy elkísér Titeket a hétvégékre és az egyéb programokra.

…15. éves, vagy annál (akár sokkal) idősebb vagy (azaz 2020-ban betöltöd legalább a 15. életévedet), és szolgálattevőnek  szeretnél jelentkezni (cserkészvezetői képesítéssel, vagy anélkül)

 • Ebben az esetben őrsileg is és egyénileg is tudsz jelentkezni, és a vezetői munkától kezdve a legkisebb szolgálatig bármiben részt tudsz venni!

Akkor is számítunk Rád, ha bármilyen tárgyi, pénzügyi, vagy kapcsolati felajánlással, vagy szervezésbeli segítséggel (pl. utazás, szállítás, szállás) tudod támogatni a munkánkat!

Hogyan tudsz jelentkezni?

Őrsileg EZEN a linken keresztül, február 29-ig várjuk a jelentkezéseket.

(https://forms.gle/BGoWThWa23Lq1fao6)

Egyénileg pedig ITT tudsz jelentkezni, szintén február 29-ig.

(https://forms.gle/xDxjK55bVA5hFCv37)

16 éven aluliaktól szülői beleegyező nyilatkozatot, illetve minden jelentkezőtől csapatparancsnoki hozzájárulást kérünk. A szükséges információkat a jelentkezési űrlapokon találod.

Felmerülő kérdések esetén írj nekünk levelet!

Elérhetőségünk: nek2020@cserkesz.hu

Jó munkát Jézusért!

Lendvay Endre cst. (1909.)

csapatvezető

Kategóriák: Cserkész planet

Idén is vár bennünket Budakeszi és a Busóbál!

121. dr Vetéssy Géza - 2020. január 21., 23:22
Idén is ellátogatunk a Budakeszin megszervezésre kerülő, országos kiscserkész programra, a Busóbálra.
Kategóriák: Cserkész planet

Alapfokú barlangjáró tanfolyamot indít az Adrenalin Barlangkutató Egyesület

Barlang - 2020. január 19., 22:03

Jelentkezési határidő: 2020. február 2.

Jelentkezés: Atyesznél (Dénes Attila, denes.attila@chello.hu, +36-30-237-13-46)

Kategóriák: Civil planet

Felnőtt felkészítő Mártélyon

Cserkész Magazinok - 2020. január 16., 15:14

A Dél-Alföldi Cserkészkerület január második hétvégéjén felkészítőt tartott olyan felnőttek számára, aki a jövőben el szeretnék magukat kötelezni a cserkészet mellett. A harmadik hétvégi alkalom tematikája lelki jellegű, ezért a Mustármag országos, keresztény cserkész lelki nevelési munkacsoport vezetőjét hívtuk segítségül a program megvalósításban. Olyan témákból kaptak így a jelöltek beszámolót, mint a vallás és hit, illetve az önnevelés.

A hétvége alatt szó volt még a toborzásról és a vezetői képzésekről, valamint arról elmélkedtek a jelöltek, hogy felnőttként hogyan kapcsolódhatnak a cserkészéletbe, miként lehet megtartani a cserkészt a mozgalomban, valamint sorra vették a Cserkésztörvény pontjait és a fogadalom szövegét. Mártély tiszai holtága mentén a szombat délelőtti program társas sétából állt, ahol két-két jelölt együtt mehetett végig egy tanösvényen, ahol megoszthatták egymással ki, miért kötődik a cserkészethez, miért is szeretnék a felnőtt felkészítőt végig vinni. Az esti program hasonló jellegű volt, csak itt már egyedül tették meg a sétájukat: egy közös tábortűztől elindulva egy lelkiösvényre vezetett az útjuk. Majd mindenki a saját kis mécsesét tartva egy cserkészlilomot megformálva zárta a napot, és ezzel a felkészítőt is.

A programot az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatta.

Kategóriák: Cserkész planet

Oldalak