Subscribe to Magyar Cserkészszövetség hírolvasó

Hírolvasó


Gerecse 50 nevezés elindult!

Teljesítmény túrázók - 2019. február 21., 15:40
Már lehet nevezni a Gerecse 50  túrára és résztávjaira, a www.gerecse50.hu honlapon. Minden távon létszámkorlát!
Kategóriák: Civil planet

Busóbál

121. dr Vetéssy Géza - 2019. február 21., 14:32
2019., Busóbál
Kategóriák: Cserkész planet

2019.

121. dr Vetéssy Géza - 2019. február 21., 14:32
2019.
Kategóriák: Cserkész planet

Kiscserkész kirándulás

121. dr Vetéssy Géza - 2019. február 21., 14:32
2018., Kiscserkész kirándulás
Kategóriák: Cserkész planet

Csapatkarácsony

121. dr Vetéssy Géza - 2019. február 21., 14:32
2018., Csapatkarácsony
Kategóriák: Cserkész planet

Kiscserkész toborzás

121. dr Vetéssy Géza - 2019. február 20., 17:24
2018., Kiscserkész toborzás
Kategóriák: Cserkész planet

Segítség! Másolnak! Segítség! Másolnak!

Kreatív - 2019. február 19., 7:25

Az interneten olvasgatva egyre többször olvasok olyan panaszokat főleg kézművesektől, hogy: Mit tegyek? Másolnak!

Ki az alkotó?

Alkotónak azt nevezem akinek vannak saját ötletei, inspirációi, nyitott szemmel jár, ha lát egy apró részletet ami megfogja, képes azt felhasználni a következő termékéhez, merész, merészen felhasznál egy-egy alapanyagot új helyen, kipróbál új kombinációkat, nem fél a kihívásoktól, kísérletez.

Nekem volt, hogy egy-egy ötlet több éjszakán át született meg, szinte éjjel-nappal csak a létrehozandó projekten gondolkoztam, míg egy reggel megszületett a végleges megoldást.

Ki a másoló?

A másolónak nincsenek ötletei, mások ötleteiből él, nem fizeti meg annak az árát, ami egy alkotóban egy folyamat. Készen kap egy ötletet amit megvalósít. Nincs kísérletezés, nincs álmatlan éjszaka, csak lemásolja.

Alkotóból sohasem lesz másoló, mert saját magát teszi bele egy-egy termékbe, az a sajátja, még ha másokból is inspirálódott, de van hozzáadott érték amitől az övé lesz.

A másolóból viszont lehet alkotó! A másolás csak az elindulásnál éri meg, gyakorlásra, lemásolod másnak a termékét, de azt csak gyakorlásra használd... keresd meg a saját utad, válj alkotóvá! Sokan leragadnak a másolói szinten, de lépj tovább az alkotói szintre. Alakíts ki saját termékkört, saját márkát, hozz létre egyedit, ami Te vagy!

Nos a saját példámat említve hadd meséljek el egy pár gondolatot ezzel kapcsolatba.Több mint 30 éve vagyok vállalkozó, mindig is szerettem alkotni, kitalálni új dolgokat. Akkoriban még nem volt internet, ezért az utcán, boltokban nézelődtem, kerestem az inspirációt. Magamnak varrtam a ruháimat, de igyekeztem egyedivé tenni, egy jó anyag vagy kiegészítő felhasználásával.

A 90-es években gyerekruha készítéssel foglalkoztam, saját varrodám volt, több bedolgozó is segítette a munkámat. Saját modelleket gyártottunk főleg, amit egy 150 nm-es bababoltban, illetve több piacon értékesítettünk. Ezenkívűl beszállítottunk az OTTO katalógus áruháznak többek között.

Kitaláltam gyerekruha modelleket, amit többször láttam az utcán visszaköszönni, ami jó érzés volt. Egy nagy forgalmú budapesti piacon is árultunk, ahol elsősorban viszonteladóknak  adtuk tovább a ruhákat. Kb. 2 standdal arrébb árult egy másik kereskedő, aki szinte minden modellünket lekoppintott, és olcsóbban is adta. Ez jelentős bevételkiesést jelentett nekünk. Ami azért volt bosszantó, mert az én napokig tartó ötletelésem eredményeként született meg egy-egy modell, ő pedig csak egyszerűen lemásolta. Ha rövidnadrágot árultunk, 2 nap múlva ott volt a standján, persze a mi árunk alatt....

Nekem mindig meg kellett újulni, ami a fejlődésre késztetett, mivel a vevőimnek újabb és újabb kollekcióval kellett bemutatkoznom.

Aztán meguntam....valami olyat tettem, amivel egy életre elvettem a kedvét a másolástól, és tönkrement.

Egy kislány együttest varrtunk, amit a piaci szomszéd szintén lekoppintott.... De érdekes módon a mi eladásaink ebben az esetben nem csökkentek. Megkérdeztük a vevőket, hogy miért a mi termékünket választotta. Egy egyszerű magyarázatot adott, amire nem igazán figyeltünk oda, de aztán tudatosan alkalmaztuk a módszert, és többé nem tartottunk a konkurenciától, mert mi tudtuk a trükköt, amitől a vevők a mi termékünket választották.

Nem attól kell félni hogy másolnak, hanem azt érd el, hogy a Te termékedet vegyék meg. A világmárkákat is másolják! Az is lehet, hogy neked is és másnak is eszébe jutott ugyanaz az ötlet....

Az internet világában mindenki sokat inspirálódik, nézelődik a neten.Van akinek nincs ötlete, nem annyira kreatív, az igyekszik lemásolni egy másik alkotó termékét, amivel szerintem nincs is gond, amíg csak saját magának készíti. Az alkotás kikapcsol, feltölt, örömet szerez. Ha tetszik egy alkotás, és te is elkészítenéd, hajrá! Csináld meg egyszer-kétszer, sokszor... a saját magad örömére, vagy esetleg ajándékba. De ha esetleg azon gondolkozol, hogy pénzt szeretnél vele keresni, pénzzé tenni  az alkotásod, akkor azt javaslom, sohasem egy-az egybe ugyanazt a darabot tedd ki amit a neten találtál. Csinálj belőle több darabot, és alakítsd ki saját stílusod, tedd bele az egyéniséged, csinálj egy olyan terméket ami a SAJÁTOD. Hogy tudod ezt megtenni? Keress új alapanyagokat, kísérletezz vele, legyen márkaneved, amivel tudnak azonosítani.

Bármilyen terméket készítesz meg tudod találni a saját utadat, ha találsz egy ötletet ami tetszik, azon gondolkozz, hogy hogyan szabhatod a Te stílusodra. Hogy aztán megszülessen a Te terméked.

Nézzünk pár példát!

Mondjuk valaki az ékszerkészítésbe szeretett bele. Látott sok szép ékszert a neten, úgy gondolja, hogy ő is képes megcsinálni egy-egy modellt. Megvásárol mintákat, elkészít egy-két nyakláncot. Jól sikerül, az ismerősök dicsérik, sikere van, vásárolnának belőle. A fizetős mintakészítők általában saját felhasználásra engedélyezik a minta elkészítését. Ha viszont pénzt szeretnél az alkotásaidért kapni, akkor azt javaslom, hogy szerezz akkora rutint az ékszerkészítésbe, hogy ki tudd alakítani a saját stílusod, hogy tudj alapanyagokat kicserélni pl, hajts végre újításokat az ékszeren, akár úgy, hogy kombinálj 2-3 ékszert, hozz létre egy újat.... na azzal hidd el nagyobb sikereket fogsz elérni, mint az egyszerű másolásból, mert megdolgoztál a saját kollekció kialakításán.

Van egy két módszer még amitől a vevőid ha meg vannak elégedve a termékeiddel, hűségesek maradnak hozzád.Akkor hiába lesz ott a másoló, a konkurencia, akin esetleg belőled nőtt ki, mert látta, hogy neked működik, de nem tudja az apró trükköket, nem kerülhet ki győztesen.

Ne félj a konkurenciától! Legyél egyedi, legyen stílusod! Ne félj a másolóktól sem! Ha tudod mit csinálsz, biztos vagy magadban és a termékedben, ha képes vagy mindig megújulni, ha kitartó vagy, ha képes vagy bizalmat kiépíteni a vevőiddel amiért tőled vegye meg, akkor nincs mitől tartanod.

A másolók utánunk kullognak! Nézz előre és alkoss!

Kövess a blogon és további érdekes ötleteket fogok adni, hogy mitől lehetsz jobb mint a másolóid! Hogyan tudsz egyedi terméket kialakítani, mitől fognak nálad sorban állni a vevők, míg a másolóid elsorvadnak! Ha másoló vagy, hogyan tudsz egy szinttel feljebb lépni, hogy Alkotó lehess!

 

 


Ötletek alkotóknak a fejlődéshez. Hogyan legyél másolóból alkotó
Kategóriák: Civil planet

TTMR/ÉVTT/ÉVKTT díjátadó és TTT tisztújító közgyűlés - (a megismételt közgyűlés) időpontja 2019. március 2. szombat

Teljesítmény túrázók - 2019. február 17., 22:30
Figyelem! A díjátadó/megismételt közgyűlés időpontja a korábbiakhoz képest változott, 02.24. helyett 2019. március 2-án (szombaton) tartjuk!
Meghívó a Teljesítménytúrázók Társasága 2019. évi megismételt tisztújító közgyűlésére

Időpontja: 2019. március 2. szombat
Helyszíne: Szent Angéla Általános Iskola és Gimnázium tornaterme, II. kerület, 1024 Budapest, Zivatar u 6.

tovább

Kategóriák: Civil planet

Meghívó az MSTSZ díjátadó ünnepségére

Teljesítmény túrázók - 2019. február 17., 22:03
A Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség 2019. február 24-én, délután 2-kor tartja a 2018-as év bajnokságainak és Giga Túra Ligának az ünnepélyes díjkiosztóját. Ekkor vehetik át a pólójukat azok a versenyzők, akik 500 pontot elértek a Giga Túra Ligában.
A díjkiosztó helyszíne: 1024. Budapest Lövőház utca 39. III. em.

Minden versenyzőt és érdeklődőt szeretettel várunk!
MSTSZ elnöksége

tovább

Kategóriák: Civil planet

Színes gyöngyökkel álmodom... Színes gyöngyökkel álmodom....

Kreatív - 2019. február 17., 17:07

Jópár évvel találkoztam először a gyöngyfűzött ékszerekkel. Amikor megláttam, hogy az apró kis gyöngyökből milyen nagyszerű alkotásokat lehet  készíteni, akkor engem is megfertőzött ez a tevékenység. Jártam tanfolyamra, kutakodtam a neten minták után, sokféle technikát megtanultam, kipróbáltam. Készítettem gyöngyfűzött, varrt, illetve drótból készült nyakláncokat, gyűrűket.

Egy rendezvényen találkoztam Andival és az ékszereivel.

Első látásra megszerettem a munkáit! Úgy gondolom az általa készített gyöngyékszerek nem egyszerű tárgyak, hanem benne van szíve-lelke. Gondosan összeválogatja a gyöngyöket, színeket. Ismerkedjetek meg most vele....

Boglári-Soponyai Andreának hívnak
Budapesten élek férjemmel és két fiammal. Van kutyám, macskám :)
Szeretek túrázni, motorozni, olvasni, színházba járni.
Könyvtáros vagyok, a gyöngyfűzés hobbinak indult, de mára már sokkal többet jelent., az életem fontos része. Boldog vagyok, hogy sikerült egy olyan kreatív elfoglaltságot találnom, amibe beletehetem szívem-lelkem, amivel örömöt szerezhetek másoknak és engem is jó érzéssel tölt el, mikor azt mondják, azért is szeretik azt az ékszert, mert én készítettem. Ismernek, tudják milyen vagyok.Mióta készítesz ékszereket?

2007-től készítek ékszereket, de pár éves tanulóidőt számolva 2011-től kezdtem szebb ékszereket fűzni és még a mai napig is mindig tanulok valamit. A gyöngyékszer készítés egy hosszú tanulási folyamat. Ahhoz, hogy ma már egy bonyolultabb ékszert elkészítsek végig kellett járnom az utat. Megismerni a gyöngy típusokat, a fűzési technikákat és a mintákat is meg kellett tanulnom "olvasni".Hogy kezdődött?

Régebben a gyöngy, Anyukám tekla gyöngysorait jelentette és álmomban se gondoltam, hogy egyszer majd eljutok oda, hogy egy marék gyöngyből, csodás, hordható ékszereket tudok majd készíteni.
2005-ben a kisebbik fiammal voltam otthon és nagyon sokat sétáltunk a környékünkön és rátaláltam egy hobbiboltra. Ott még kínai gyöngyöket árultak és abból vettem, mert éreztem egyfajta késztetést a gyöngyök iránt. Egy ideig hosszú láncokat fűztem, mindenféle gyönggyel díszítettem. Aztán eljött a pillanat mikor kitárult előttem a világ és a számítógép elé ülve beírtam a bűvös szót: gyöngy ... és eldőlt a sorsom, mert már akkor csodákat láttam. Nem is gondoltam, hogy ilyen ékszereket lehet fűzni. Elkezdtem keresgélni, olvasgatni és rátaláltam az itthoni, akkor már komolyan fűző gyöngyösök kis csapatára, blogjaira és a külföldi tervezők mintáira. Ahogy nézelődtem, egyre inkább éreztem, hogy én ezt szeretném megtanulni, nekem ilyen ékszereket kell készíteni és hordani.


Hol tanultad meg?

Hosszú órákat töltöttem olvasással, nézelődéssel. Akkor még a fő elérhetőség a blogok voltak és azokból kiválasztottam akinek a munkái a legjobban tetszettek. Írtam neki és a tanácsát, segítségét kértem a tanulásban. Kedves volt és válaszolt, így eljutottam egy fórumhoz, ahol sok segítséget kaptam. Már akkor is voltak tanfolyamok, de csak néhány alkalommal mentem el. Jobban szerettem egyedül próbálkozni, tanulni. Hamar kiderült, hogy van kézügyességem és végtelen türelmem hozzá.
Saját tervezésű ékszereid is vannak?

Mivel ez nekem hobbi és a munkám mellett kevés idő jut rá, ezért saját mintáim nincsenek. Egy új ékszer mintáját ki kell kísérletezni és erre nem tudok időt szakítani. Olyan volt már, hogy egy adott mintát továbbgondoltam, néhány gyöngyöt kicserélve fűztem meg, de ez csak egy kis átalakításnak nevezhető. Nagyon sok hazai és külföldi tervező van, szebbnél szebb mintákat árulnak és hiába fűzzük meg többen ugyanazt a mintát, mindenkié más és más.Mi alapján határozod meg a színeket? Hogy válogatod össze a gyöngyeidet?

Meglátok egy mintát és elgondolkozom azon, milyen színben mutatna jól. A kezdetekkor a sötét színvilág állt közel hozzám és elég bátortalan voltam a színeket illetően: fekete, szürke, barna, zöld, krém, nem volt egy vidám repertoár. Aztán elkezdtem színekben gondolkozni és egyre bátrabban választottam. A legjobban a türkizkéket szeretem, de egyre többet nyúlok a piroshoz, a sárgához, a mályvához, rózsaszínhez. Időnként próbálkozok vadabb színekkel, de a finomabb stílus áll közelebb hozzám.
Minden munkámban fontos a harmónia, az ízlésesség, a minőség, a precízség. Szeretem a modern, finom ékszereket, a változatos technikákat, színeket. Minőségi gyöngyöket használok: Swarovski kristály, cseh csiszolt, ásványok, japán gyöngyök.
Az évek során rengeteg gyöngyöt halmoztam fel, de azért mindig hiányzik valami. Ha vásárolni megyek egy konkrét mintához, mindig sikerül mást is venni, mert megfog egy szín, egy forma és azzal az érvvel, hogy majd kitalálok belőle valamit nem hagyhatom ott. Egyszer minden gyöngy megtalálja az ékszerét.Melyik a kedvenc ékszered?

Mindig az az aktuális kedvenc, amelyik éppen készül, de természetesen van olyan ami örök darab. Leginkább a feltűnő darabokat szeretem. Széles karkötőket, hosszú láncokat és a nagy fülbevalókat.

Készítesz rendelésre is?

Mostanában egyre többen keresnek meg és vannak visszatérő vásárlóim is. Szeretem a különleges kéréseket. Készítettem már esküvőre ékszereket, fűztem ruhára nyakdíszt, váltottam valóra egészen különleges elképzeléseket. Mindig örülök, mikor megkeresnek, hogy tetszenek a munkáim és szeretnének tőlem ékszert.
Terveid?

Szeretnék még nagyon sokáig ezzel a csodálatos hobbival foglalkozni és még sok szép ékszert készíteni. Rengeteg mintám van még ami a megvalósítási listámon szerepel. Voltak és lesznek még kiállítások, melyeken megmutathatom a munkáimat. Szeretnék sok új ékszert készíteni ezekre az alkalmakra.


Mit nyújt neked az alkotás?

Gyerekkoromban nagyon sok időt töltöttem az anyai Nagymamámmal, aki nagyon sokat foglalkozott velem. Ő szerettette meg velem a kézimunkát. A keresztszemes varrással kezdtem, aztán megtanultam kötni és évekig gobleineztem, végül pedig a gyöngyök ejtettek rabul. Szeretem a szépet, de ezenkívül az alkotás kikapcsolódás, megnyugvás egy fárasztó nap után. Öröm, hogy a kezeim közül kikerül egy szép ékszer. Jó érzéssel tölt el, mikor azt mások hordják és tudom, hogy szeretik és vigyáznak rá.


Hol értékesítesz?

Magánúton próbálom értékesíteni a munkáimat, üzletben nem találhatók meg. Leginkább a Facebook-on keresnek meg, mert a Bandrea's Bead oldalamon megtetszik valamelyik ékszerem. A megvalósításához megkérdezem milyen színben és méretben szeretné. Van, hogy segítek a választásban, tanácsot adok.
Sokan nem találkoztak még ilyen típusú ékszerekkel és a megismertetésükhöz nagyon sokat segítenek a kiállítások, rendezvények. Fantasztikus érzés mikor kiállításra rendezem be a vitrineket.

Kiállítások: Rácalmás (2016,2017), Budapesti Művelődési Központ (2017,2018), Keszthely - Balaton Színház (2018), Solymár (2018), Veszprém (2018)

Következő kiállítás: Marczibányi Téri Művelődési Központ (megnyitó: 2019. március 6. 17.00 óra)

Esküvő kiállítás: Budapest (2017), Győr (2017), Keszthely 2018,2019) Ezeken az rendezvényeken mindig hagyok névjegykártyát és így, akinek megtetszik valamelyik ékszerem feltudja venni velem a kapcsolatot.

Az interneten: 

Facebook: Bandrea's Bead https://www.facebook.com/Bandreagyongyei/   Flickr: https://www.flickr.com/photos/112959853@N07/Blog: https:/ bandreagyongy.blogspot.com
 

Köszönöm Andi! További jó alkotást!

Keressétek ha szeretnétek ilyen szépségeket!
 
 

 


Egy kézműves bemutatása, pályafutása, találkozása a gyöngyökkel...
Kategóriák: Civil planet

VIII. Éjszakai hadijáték

121. dr Vetéssy Géza - 2019. február 14., 1:25
Idén is megrendezésre kerül az éjszakai hadijáték, kószáknak és vándoroknak.
Kategóriák: Cserkész planet

„Hála azoknak, akiknek volt kellő bátorsága ehhez”

Cserkész Magazinok - 2019. február 13., 14:11

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én alakult újjá a Magyar Cserkészszövetség. Ezen a napon vette nyilvántartásba a Fővárosi Bíróság, mint a rendszerváltás után legelsőként megalakult társadalmi szervezetet.

A kezdeteknél több százan dolgoztak azon, hogy az évtizedekig tiltott mozgalom ismét életre keljen, és kialakuljanak a kor elvárásainak megfelelő szervezeti struktúrák. Az öregek közül már sokan meghaltak, az alapítók közel fele már nem tudja megosztani micsoda veszélyeknek voltak kitéve a cserkészet támogatói. Ebben az évben igyekszünk minél többeket elérni, meséljék el az általuk megélt eseményeket. Most Grynaeus András cst. (205.) kérdeztük.

VL: Ismered a történetét annak, miként lett az MCSSZ az első bejegyzett civil szervezet?

Grynaeus András:A „főszereplők” elbeszéléséből ismerem mindazt, amit történt.

A történet valahol ott kezdődött, hogy meghalt a Velőssy Béla bácsi, a Magyar Cserkész legendás szerkesztője, és a temetése, melynek a híre az egyik napilaban megjelent, az egykori cserkészek találkozásává is vált. Itt merült fel először, hogy a rohamosan változó világban, esetleg lehetne „valamit” csinálni. Nem sokkal ezután Grósz Károly pártfőtitkár, Kádár János utóda, aki gyerekként cserkész volt, az USA-ba látogatott, ahol az ott élő magyarokkal is találkozott. Akik egyenesen nekiszegezték a kérdést, hogy miért nem lehet cserkészkedni Magyarországon. Erre ő valami olyasmit válaszolt, hogy voltaképpen miért ne lehetne… Ennek a „voltaképpennek” a valóságtartalmáról azok tudnának mesélni, akiket a ’70-es ’80-as években abajgattak a hatalom emberei az ifjúsággal való foglalkozás miatt, de ez egy másik történet. A mondat elhangzott, és komoly visszhangot keltett idehaza. Mert lényegében azt jelentette, hogy nem tilos az, ami addig tilos volt. Ennek eredményeképpen jött létre a Múzeum Kávéházi találkozó, ahol zömében olyanok voltak ott, akik annakidején fiatalként vezető szerepet töltöttek be a cserkészet életében, és ők elhatározták, hogy élve a jogi lehetőségekkel, újjászervezik a Szövetséget.

Ezzel lényegében egy időben, és ettől teljesen függetlenül a szegedi Móra Ferenc Múzeum egyik fiatal munkatársa szervezett egy kiállítást a cserkészet történetéről. Ő, mint történész botlott bele ebbe a nem kutatott, elhallgatott témába és felkeltette az érdeklődését. A kiállítás megvalósult, rengetegen látták, és lényegében találkozási ponttá vált az egykori cserkészek számára. Párhuzamosan megszerveztek egy nemzetközi konferenciát is, melyre meghívták és előadónak felkérték  Nagy Lászlót a WOSM akkori/egykori főtitkárát és a ma már KMCSSZ-nek nevezett külföldi magyar cserkészszervezet  karizmatikus vezetőjét Bodnár Gábort is, aki ’45 óta ekkor tette, tehette először hazai földre a lábát.

Harmadik folyamatként az említett változás / „enyhülés” adta lehetőségekkel élve sok helyen, alapvetően a plébániákon, gyülekezetekben elkezdődött valami, ami a cserkészetre emlékeztetett. Ami nem volt véletlen, mert olyan nyugdíj közeli emberek álltak a háttérben, akik annakidején cserkészek voltak, vagy olyan fiatalok, akik szüleiktől, nagyszüleiktől hallottak erről, vagy megkapták a féltve őrzött cserkészkönyveket. Illetve azok, akik a ’70-es ’80-as években különféle keretek között illegálisan, féllegálisan gyerekekkel foglalkoztak, kezdtek kilépni az árnyékból és kezdték keresni a lehetőségeket, a hatékonyabb munka érdekében az összefogás útjait. Sok esetben ők láttak más külföldi, nem magyar cserkészetet vagy ifjúsági munkát is, ami további ösztönzést adott nekik, szélesítette a perspektívájukat.

De visszakanyarodva az eredeti kérdésre: a Múzeum Kávéházi találkozó eredményeképpen hirdették meg az alakuló tanácskozást, de mielőtt ez megvalósult volna, kiderült, hogy a szervezők körében komoly vita van a leendő szövetség értékrendje körül. Ez a cserkésztörvény megfogalmazásában csúcsosodott ki: „benne legyen-e Isten, vagy ne?”. Ekkor dr. Surján László, és azok, akik a leendő szervezet vallás(erkölcs)i alapon állását megkérdőjelezhetetlennek tekintették, megelőzve a meghirdetett alakuló közgyűlést, sebtében tartottak egy másikat, ahol kimondták a Magyar Cserkészszövetség megalakulását, és másnap, egyébként a vonatkozó törvény életbelépésének reggelén, benyújtották a szükséges papírokat, így ők, és az MCSSZ „nyerte” az egyes sorszámot. Pár napra rá sor került a meghirdetett alakuló gyűlésre is, ahol végül a Magyar Cserkészcsapatok Szövetsége alakult meg. Így egyből két cserkészszövetség is lett, majd még jó pár, de ez ismét egy másik történet…

VL: Te hogyan és miben vettél részt ezekben a folyamatokban?

GA:Alapvetően sehogy. Édesapámat meghívták az említett felemásra sikeredett alakuló közgyűlésre, így első kézből voltak információim. Ekkor már folyt a zugligeti katolikus plébánia épületében egy vezetőképző tanfolyam, amibe én is bekapcsolódtam, és ahol Surján Laci bácsiék elmesélték a történteket.

VL: Huszonegy éves voltál, amikor megindult a szervezkedés a cserkészet körül és éppen a rendszerváltás előtti utolsó kommunista párt tagjainak kezdeményezésére. Pozsgay államminiszter volt ebben az időben, és az első, aki kimondta, hogy 1956. októberi eseményei népfelkeléshez vezettek, ellenben a korábbi ellenforradalom elnevezéssel. Miért merült fel benne, hogy az úttörőt visszacseréli a cserkészetre?

GA:Az események hátterét Csongrády Jenő bácsi (a „Csongrády féle” kétkötetes cserkészkönyv szerzőjének) elmeséléséből ismerem. A folyamat a katonaság (akkor Magyar Néphadsereg) vezetői körében indult el. Ők a ’80-as évek elejére azzal szembesültek, hogy a katonai szolgálatra besorozott fiatalok mind nagyobb százaléka alkalmatlan fizikailag és/vagy mentálisan a kötelező katonai szolgálatra (akkor ez másfél év volt). Akik alkalmasnak bizonyulnak, azokkal is komoly gondok vannak a behívásuk után, a kiképzés során.  Akik voltak ebben az időben katonák (mint egyetemre felvett 18 éves állampolgár én is 11 és fél hónapot eltöltöttem „angyalbőrben”) ezt a saját bőrükön is megtapasztalhatták.

Ezt a helyzetet látva egyrészt megfogalmazták, hogy azok az ifjúsági szervezetek, amit az állami illetve pártszervek működtettek (Úttörőmozgalom, Kommunista Ifjúsági Szövetség), nem sokat érnek a nevelés terén. És eszükbe jutott, hogy régen nem így volt, majd felvetették az ötletet, hogy mi lenne, ha a cserkészet újra működhetne. Jenő bácsit is megkérdezték erről, aki térképészként dolgozott, és voltak kapcsolatai az ilyen beszélgetésekben részt vevő katonai vezetőkkel, akik tudták is róla, hogy cserkész volt. Ennek a gondolkozásnak, tapogatódzásnak lett Pozsgay Imre a támogatója, felkarolója, aki szerintem a később már MSZP-nek nevezett kommunista párt legnormálisabb és legműveltebb vezetője volt.

Valószínűleg ezzel függ össze az is, amin sokan felkapták akkor a fejüket: az 1980-as évek legelején az egyik augusztus 20-i írásában Pozsgay a cserkészetről, mint nagyon pozitív dologról szólt. Ennek a törekvésnek a folytatását jelentette az, amikor a vonatkozó törvény (egyesülési törvény) tárgyalásaés elfogadása idején jelezte Jenő bácsiéknak, hogy ha most próbálkoznának, akkor „átmenne a dolog”. Próbálkoztak. Később egy rövid ideig ugyanazon az egyetemen tanítottam, ahol Pozsgay Imre. Ekkor próbáltam beszélni vele erről, de nem sikerült, így a történteket nem ismerhettem meg az ő elbeszéléséből. Úgy gondolom, hogy ennek a „katonai vonalnak” a Szövetség újraindulása után fontos szerepe lett a cserkészrepülés azonnali megszületésében és szárnyra kapásában.

353. sz. Chernel István cserkészcsapat zászlóátadásán

VL: A Jurta Színházban tartott cserkésztalálkozó egy legendás helyszíne a cserkésztörténelemnek. Mire jutottak ott?

GA:Egyik ottani találkozón sem vettem részt, így ezeket is csak hírből ismerem. Ezek inkább jó hangulatú összejövetelek, találkozások, emlékezések voltak, és lehetőséget adtak azok egymásra találására, akik tudtak és mertek tenni valamit. Mert ne feledjük el, hogy ekkor még hivatalosan proletárdiktatúra volt, és akik részt vettek a Szövetség újjászervezésében, azok a börtön és/vagy maguk és családjuk meghurcolásának kockázatát is vállalták! Aki korábban találkozott a hatalom erejével, vagy akik voltunk sorkatonák, ezt az egyet biztosan megismertük, így reálisan mérhettük fel a kockázat nagyságát. E kockázat miatt voltak, akik inkább továbbra is csendben meghúzódtak, vagy óvatosságra intettek, és a lassabb haladást javasoltak. Ismerve a rendszert, vagy az adott személyek élettörténetét, ez emberileg teljesen érthető, még akkor is, ha a későbbi események a „tettrekészebbek”, a „merészebbek” döntését igazolták. Én is úgy beszéltem ebben az időben telefonon, hogy tudtam; nem biztos, hogy csak a hívott fél hallgatja a mondataimat. Bár lényegesen kevesebbet használtam a telefont, mint ma, mert egy beszélgetéshez 5 forintosokkal felszerelkezve a sarki telefonfülkéhez kellett kisétálnom, és legtöbbször kivárni a soromat, mert otthon nem volt, és csak évekkel később lett telefonunk. De ha valahol szóba került a cserkészet, akkor is körülnéztem, mielőtt megszólaltam volna.

VL: Hogyan építettétek fel a csapatokat?

GA:Minden csapat elindulása, újraindulása más és más. Volt ahol az „öregek”, az egykori cserkészek kezdtek szervezkedni, és a plébános/lelkész melléjük állt. Volt ahol próbálkoztak, és ezt a támogatást nem kapták meg. Ilyenkor vagy feladták, vagy más hátteret kerestek. Voltak olyan helyek, ahol a már működő féllegális közösségek meglátva az összefogásban, a szövetkezésben rejlő lehetőséget alakultak át cserkészcsapattá. Erre használták tréfásan a „ministránsok cserkészruhát húztak” szófordulatot. Voltak olyan helyek is, ahol érdemi cserkésztudás nélkül, a nagyszülőktől hallottak alapján próbáltak valamit csinálni egyetemista korú fiatalok. Ez a sokszínű és sokgyökerű indulás eredményezte azt, amit ma láthatunk a szervezetünkön: alig van valóban közösnek tartott és megélt elem a munkánkban, életünkben.

A saját csapatom újraindulása kétgyökerű volt. Egyrészt csapatom utolsó, 1948-ban 18 éves parancsnoka, Pokorni János bácsi, megkereste a plébánosunkat, hogy lát-e lehetőséget a csapat újraindítására. Ettől függetlenül, őt nem ismerve, én is valami cserkésszerű közösség létrehozásán törtem a fejemet, mert mindazt, amit gyerekként kaptam az illegális munkát végző vezetőimtől, szerettem volna meghálálni és továbbadni a kisebbeknek. Plébánosom érdeme, hogy e két törekvést összekapcsolta.

1989 májusában egy félnapos kedvcsináló túrát hirdettünk meg, majd szeptemberben egy toborzó gyűlést. Ezen több mint kétszázan jelentek meg… Ennek oka egyrészt a plébániám szerencsés földrajzi helyzetében, másrészt a korábbi élénk közösségi életben, harmadrészt a relatíve korai indulásunkban rejlik. Ekkora tömeg láttán az „öregek” megijedtek, és végül két csapat alakult meg: egy fiú és egy lány. Utóbb kiderült, hogy ez a modell nem szerencsés, és kb. 5-6 évi különélés után a közös munka mellett döntöttünk. Az első hónapokban felnőtt vezetőként, rajparancsnokként, párhuzamosan kellett a gyerekeknek szóló programokkal törődnöm, és a sebtiben, házilag kiképzett őrsvezetőimet támogatnom, „felpumpálnom” őket: tudást, ötletet, lelkesedést, vezetői ismeretet adva nekik.

VL: Itthon az öregekre lehetett számítani, akik hozták az emlékeiket, gyakorlati tudásukat, a cserkészmódszertant. A gyerekek csak az úttörőmozgalomba átemelt elemeket ismerhették addig. Az emigrációban élő magyarok létrehozták a maguk szervezeteit a befogadó országokban. Tapasztalataikkal jelentős segítséget nyújtottak az újjászerveződéshez. Unokatestvéred is segítette ezt a fejlődési folyamatot. Mikor keresték meg az itthoniak a külföldi magyar cserkészek képviselőit?

GA:Ahogy korábban mondtam, ők a nulladik pillanattól kísérték az eseményeket, sőt! Az első érdemi kapcsolatfelvétel nem is a születőben lévő Szövetség vezetőivel történt meg, hanem az egyházak vezetőinek ajánlották fel, hogy küldhetnek embereket a működő vezetőképző táboraikba. Így kerültem be én is az Európai Kerület segédtiszti-vezetőképző táborába. A későbbiekben, a „második körben” már a Szövetség vezetőivel egyeztettek a kiutazókról.

VL: Voltak különbségek az európai és az amerikai vezetőképzőt végzettek tudása között?

GA:Igen is, meg nem is. Akik az USA-ba mentek, azok a Fillmore-i cserkészparkban egy sajátos (és később párszor megismételt) képzésen vettek részt. Ez egy zanzásított ST táborból és egy „szabályos” CST táborból állt. (A külföldi magyar cserkészek életében, már csak a hatalmas távolságok miatt is, a képzés alapvetően a tábor idején zajlik, minden vezetői szint esetében.) Akik az Európai Kerület táborába mentünk az ausztriai Eibisberg-be, azok egy működő és alapvetően nem nekünk szervezett képzésbe kerültünk bele. Számomra irányadó és meghatározó volt, amit a megérkezésünkkor mondtak: ők azt tudják megmutatni, hogy hogyan csinálják a cserkészetet és a vezetőképzést. Ebből nekünk odahaza a saját cserkészetünket kell kialakítanunk. Ezért igyekeztem a lehető legtöbbet megtanulni és megfigyelni, amibe az is beletartozott például, hogy a ST tábori nap végén átszöktem az ŐV táborban lévő ismerős srácokhoz, akik elmesélték, hogy aznap mit éltek át… Aki volt ST táborban, az tudja, hogy ez mit jelentett a gyakorlatban. Hazafelé a vonaton pedig már azt terveztük, hogy miként csináljuk meg a látottak alapján az ŐV táborunkat, ami egy hónap múlva valósággá is vált. Egyetlen látványosan eltérő elemet kiemelve: mi már az első pillanatban is utóhétvégében is gondolkoztunk.

A másik különbség a személyes kapcsolatokban volt. Eredetileg nem is tudtunk egymásról, a másik csoportról. De az amit „kint” szemléletben, küldetésben kaptunk, és az eszme iránti elkötelezettség és tudatos vállalása ezeket a határokat gyorsan átléphetővé tették, és nem nagyon kellett keresni a „közös nyelvet”. A nagyon sok helyről érkezés miatt viszont nem mindenki volt képes a látottak kritikus és átgondolt felhasználásra, ami hozzájárult a vezetőképzés és a próbarendszer körül kialakult szakmai vitákhoz, de ez ismét egy másik beszélgetés témája lehetne.

Érdemes megemlíteni, hogy a külföldi, azaz nyugati világban élő magyarok mellett a különféle nemzetek cserkészei is igyekeztek segíteni az újraindulást. Az egyik német szövetség könyveket küldött, a walesiek wood badge képzésre hívtak embereket és építőtábort szerveztek, felépítve egyet, s mást a Sztrilich Pál Cserkészparkban. Az osztrákok szintén a vezetőképzésükbe ajánlottak fel helyeket, mások közös táborozásokkal próbáltak segíteni.

432. Pázmány Péter cserkészcsapat alapításánál készült

VL: 1948-ban államosították a cserkészet vagyonát. Jogilag „átadták” az úttörőszövetségnek. Milyen kísérletek történtek akkor a visszaszerzésére?

GA: Ehhez túl sok közöm nem volt, mert –kellően el nem ítélhető módon– a gyerekekkel való munkábavetettem bele magamat, az egyetemi tanulmányaim mellett. Csapat, őrsvezetőképzés, regöscserkészet. Volt olyan nyaram, amikor hét tábort nyomtam le zsinórban, többször a frissen kimosott ruháimat vizesen magammal víve…

Két gond volt a vagyon „visszaszerzésével”. Egyrészt annakidején a Szövetség papíron egyesült az Úttörőszövetséggel. A jog nem tudta vagy akarta kezelni azt az árnyalatnyi sajátosságot, hogy ez az egyesülés sok minden volt, csak önkéntes nem. Másrészt az utolsó pillanatban az Úttörőszövetség és a KISZ vagyona, benne az egykori cserkészvagyonnal, köddé vált. Közel másfél évtizedes története van például a csillebérci Úttörőtábor körüli jogi hercehurcának, aminek a végén sikerült megakadályozni „privatizálódását”. Ezért az állami illetékesek inkább más megoldásokkal próbálkoztak, így kapta meg a Szövetség, különböző jogi megoldások keretében, a Tömörkény utcai székházat, vagy a Julianna majort, azaz a mai Sztrilich Pál Cserkészparkot.

Annakidején amikor ez a kérdés, az elvett vagyon visszaszerzésére való törekvés szóba került, én más követendő utat vetettem fel, meghallgatásra nem találva. Én az adott történelmi pillanatban, és csakis akkor, könnyen megvalósítható utat láttam volna szívesen: kulcsosházakat vagy ilyen célra használható épületeket kellett volna szerezni minden hegységünkben, tájegységünkön. Az a kegyelmi pillanat, amikor ez reálisan, és kevés pénzből megvalósítható lett volna gyorsan elmúlt, miközben vezetőink energiáját a Szövetségnek, mint szervezetnek a kiépítése, működtetése kötötte le.

Ennyi év távlatából visszanézve érthető mindaz, ami történt: ezek az események olyan sebességgel, és annyira váratlanul, minden érdemi előjel nélkül történtek, hogy nem volt idő gondolkozni, tervezni, stratégiát készíteni. Jött a történelmi pillanat, és sikerült élni a felkínálkozott lehetőséggel. Nyilván lehetett volna jobban is csinálni, de lehetett volna tétlennek is maradni… Köszönet és hála azoknak, akiknek volt kellő bátorsága ehhez és a tettek mezejére léptek!

Kategóriák: Cserkész planet

Csiga-Biga Liga 2018 eredmények

Teljesítmény túrázók - 2019. február 08., 18:31
CSIGA-BIGA LIGA 2018

EREDMÉNYHIRDETÉS - A teljes eredménylista letölthető

Gyerek kategória (0-18)
  • I. Horváth Botond 65 pont
  • II. Galgóczi Evelin 48 pont
  • III. Maraffai Dalma 38 pont

tovább

Kategóriák: Civil planet

Miért jó MKBT tagnak lenni? Tagdíjfizetési tudnivalók a 2019-es évre

Barlang - 2019. február 07., 20:30

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK:

- A tagdíjfizetés határideje február 28.

- Az évi rendes tagdíj 6000 Ft, a gyermek (0-14 éves korig) 300 Ft, az ifjúsági (14-18 éves) 3000 Ft, a nyugdíjas, nappali tagozatos diák és a GYES-en, GYED-en lévő tagok részére évi 3500 Ft. Tiszteleti tagjainknak az éves tagdíj 600 Ft. Kedvezményes tagdíjfizetést abban az esetben válasszatok, ha a kedvezményre jogosító állapot (nyugdíjas, nappali tagozatos diák, GYES/GYED) legalább az év felében fennáll, és azt kérésre igazolni tudjátok. A gyermek tagságnak feltétele legalább egy közeli hozzátartozó (szülő, nagyszülő, testvér) érvényes tagsága.

- A tagdíjat lehet személyesen az irodában (készpénzzel), vagy átutalással fizetni. A Társulat számlaszáma: 10200830-32310384-00000000 (K&H Bank). Az utalás közleményébe minden esetben írjátok be a nevet, illetve neveket. Ha egyben fizettek több embernek, írjátok meg a Titkárság címére (mkbtiroda@gmail.com), hogy ki milyen típusú tagdíjat fizet. Aki csekken szeretné rendezni a tagdíját, elérhetőségünk valamelyikén ezt jelezze. Kérésre a csekket postán megküldjük.

- A tavalyihoz hasonlóan idén is laminált tagkártyát bocsátunk ki. A tagkártyák az összeg jóváírását követő szerdától vehetők át a Társulat irodájában. Akik már a szakmai napokon, illetve az elmúlt időszakban rendezték tagságukat ez évre, azok január 30-tól már átvehetik.

MIÉRT JÓ MKBT TAGNAK LENNI?

- Támogatod a Társulat munkáját, ezzel a magyar szervezett barlangkutatást, és segítesz megvalósítani céljainkat, terveinket: pl. eszközbővítés és továbbképzés a sérült gyerekek barlangi élményterápiáját végző Verocs szakosztálynak; eszközbővítés az Oktatási Szakosztálynak; online könyvtárkatalógus; weblap- és arculatfrissítés; Karszt és Barlang folyóirat megjelentetése, rendezvényeken való megjelenéshez játékos ismeretterjesztő anyagok, molinók, szóróanyagok készítése; gazdagabb rendezvény programkínálat.

- Részt vehetsz a Társulat döntéshozatalában, azaz részt vehetsz a nyilvános elnökségi üléseken, a közgyűlésen szavazhatsz (a gyermek és ifjúsági tagok nem rendelkeznek szavazattal)

- Kedvezményesen vehetsz részt a Barlangnapon, a Szakmai Napokon valamint tanulmányútjainkon

- Az MKBT nemzetközi szervezeti tagságának köszönhetően (UIS, FSE) részese lehetsz a nemzetközi vérkeringésnek és külföldi barlangtúrákhoz (pl. Szlovénia, Spanyolország) tudunk igazolást adni barlangkutató szervezeti tagságodról.

- Sziklamászó engedély számos hazai sziklafalra. Ennek részleteit lásd a honlapon

- Vásárlási kedvezmények (pl. Tengerszem, SpeleoSport), melyek kiterjesztése más sportszer boltokra, szolgáltatókra folyamatban van

- A tagkártya felmutatásával kedvezményes belépőt válthatsz számos külföldi turistabarlangba (pl. Postojna, Skocjan 20% kedvezmény).

- Mivel az MKBT tagja az Magyar Természetjáró Szövetségnek, minden tagunk külön díjazás nélkül tagja az MTSZ-nek is. Ennek köszönhetően 4900 Ft helyett 1500 Ft-ért rendelhetsz Természetjáró Kártyát is (http://www.termeszetjarokartya.hu ), amely több mint 200 szolgáltató (Nemzeti Parkok, szállások, múzeumok) 5-50%-os kedvezményét nyújtja. Az MTSz tagság igazolásáról, a TEKA kártya igényléséről és az elérhető kedvezményekről külön tájékoztatást nyújtunk a honlapon.

- Ingyenes osztrák biztosítás ügyintézés

- Karszt és Barlang folyóirat nyomtatásban

- Tájékoztató a postaládában (nyomtatva vagy digitálisan) kéthavonta.

Előre is köszönjük a bizalmat és a támogatást!

 EGYÉB TECHNIKAI TUDNIVALÓK

- Aki tavaly nem volt tag (új belépő, vagy nem rendezte a tavalyi tagdíját), kérjük, töltsön ki belépési nyilatkozatot és küldje el postán, vagy szkennelve e-mailben (lefotózva is be lehet küldeni, csak legyen rajta olvasható minden)! Erre egyrészt az adategyeztetés és az adatkezelési jogszabályok miatt van szükség, másrészt pedig az elnökségi jóváhagyás (határozatba foglalás) miatt. Az újonnan belépők/visszalépők tagsági jogviszonyáról szóló határozatot az elnökség ülés megtartása nélkül is meg tudja hozni és meg is teszi mindjárt a határidő letelte után. A február 28-ig belépési nyilatkozatukat leadó és tagdíjat fizető újonnan belépők és visszalépők kb. március 12-től vehetik át tagkártyáikat. Természetesen lehetőség van a tavalyi elmaradás rendezésére is, így a tagság fennállása folytonos marad.

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Telefon: +36 70 8811 477

E-mail: mkbtiroda@gmail.com

A Társulat fogadóórája minden hét szerdáján 15-20-ig a Szemlő-hegyi-barlang fogadóépületében (Budapest, Pusztaszeri út 35.).

Kategóriák: Civil planet

A legcukibb farsangi jelmezek A legcukibb farsangi jelmezek

Kreatív - 2019. február 06., 10:40

 

Farsangi időszak van. Ilyenkor a szülők egy része azon gondolkozik, hogy az óvodába, iskolába, netalán a bölcsibe, milyen jelmezbe öltöztesse csemetéjét. Sokszor kifogyunk a jó ötletekből. Ha találunk egy boltot ahol jelmezeket lehet kapnunk akkor kicsit szerencsésebbek vagyunk, de ott is csak korlátozott fajta jelmezek állnak a rendelkezésünkre. Esetleg van a közelben egy jelmezkölcsönző? Érdemes oda is bekukkantani.

De a legjobb a saját ötlet alapján kivitelezett öltözet. Sokszor nem kell hozzá más, csak egy kis fantázia. A neten is sok ötletet találunk. Én is ezt tettem, elkezdtem keresgélni; és találtam egy-két igazán jópofa megoldást.

 

Sok harisnyanadrág kell hozzá, de egy egyszerű és ötletes megoldás.

 

Vagy megvarrhatjuk a csápokat magunk is, és egy tépőzárral egyszerű felcsatolni.

A fiuk szeretnek traktor vezetők, repülőgép vezetők lenni. Nos megadhatjuk nekik az illuziót egy egyszerű dobozokból készült jelmezzel.

Egy kicsit bonyolultabb megvalósítani, de szerintem a hatás nem marad el, ezért megéri időt szánni a következő jelmezötletek megvalósításához.

 

A teljesség igénye nélkül megosztok még pár egyszerű jelmez ötletet, amiket egyszerű megvalósítani, esetenként a ruhadarabok jó összeválogatásával, egy-két kiegészítővel.

Remélem tudtam pár ötletet adni a megfelelő jelmez kiválasztásában.

Sok sikert a megvalósításhoz!

Forrás: pinterest

 

 

 

 


Ötletek jelmezekhez kisgyermekes szülőknek
Kategóriák: Civil planet

Túrázik a Család 2019. igazolólap, kiírás és 2018. díjátadó

Teljesítmény túrázók - 2019. február 03., 22:27

Túrázik a Család - Túramozgalom Családok részére a Teljesítménytúrázók Társasága szervezésébenCélja: a szabadidő közös eltöltése túrázás, természtejárás keretein belül;

tovább

Kategóriák: Civil planet

Regös hétvége

Cserkész Magazinok - 2019. február 01., 14:53

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség a 2019-es évet Regös hétvégével indította.  A programnak Mórahalmon a Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola adott otthont. Pénteken megérkezve Csizmadia Anna, Junior Príma-díjas népdalénekes tartott foglalkozást a résztvevőknek Bácskertes népviseletéről, népszokásairól, a palócságról. További részleteket itt olvashattok.

A regös hétvégén a néprajzfoglalkozás után gyönyörű tisztaforrású kupuszini népdalokat tanulhattak a résztvevők. A cserkészek az estét népmese maratonnal zárták. Acserkészek egyebek mellett még népi gyógymódokkal ismerkedhettek meg délelőtt, ahol finom gyógyfőzeteket, teákat kóstolhattak, majd a kalandos keretmesés állomások után egy közös teaház látogatással és egy gyógynövényekről szóló kvízzel zárták a délelőttöt. Ebéd után a Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola kézműveseitől a makramé és a gyékény készítésének a fortélyait leshették el. Nemcsics Kinga népi játékokat tanított, amiket később az őrsi foglalkozásokon is felhasználhatnak majd.

Délután Hajós Erika, a Meseszó Egyesület mesemondója látogatott el a regös programra, aki szép mesékkel ajándékozta meg a résztvevőket. Az estét a táncház koronázta meg. Lackó Bálint táncoktatóval a táncházról és a cserkészekkel való munkáról beszélgettünk. Úri Szűcs Réka cst. (52. Szabadka) interjúja.

ÚSZR:Hogy érezted magad a táncház alatt, milyen volt cserkészekkel dolgozni?

LB:Nagyon tetszett az aktív jelenlét, és a pozitív hozzáállás, a közvetlen és barátságos légkör.

ÚSZR:Milyen táncokkal ismerkedhettek meg a résztvevők a táncház alatt?

LB:A Rozsdamaró zenekar kíséretében rábaközi polgári táncokkal kezdtük az ismerkedést, majd miután bemelegedtünk, tovább fokoztuk a hangulatot a rábaközi hagyományban még mindig élő csárdással és friss csárdással. A táncházat végül jó, ropogós moldvai táncokkal zártuk. Sikerült úgy feltüzelnünk a hangulatot, hogy a táncházvégi cserkész köszönet nyílvánítás még mindig zúg a fülemben.

 Vasárnap a vízhez kötődő hagyományokkal foglalkoztak a cserkészek, majd meglátogatták a tájházat. A regös hétvégét ízletes halászlével és a Mórahalmi Rétesház réteseivel zárták. A program után Teleki Árpádot, a 14.sz. Szent Imre herceg cserkészcsapat őrsvezetőjét kérdezte Úri Szűcs Réka:

ÚSZR:Örültél-e, hogy meghirdetésre került egy ilyen típusú program a szövetségben?

Teleki Árpád:Nagyon örültem annak, hogy pár év után újra megszervezésre került egy ilyen program. Köztudott, hogy nagyon régóta táncolok és ápolom a hagyományokat. Szerintem nagyon fontos, hogy ilyen programokkal segítsenek engem a cserkészek is, és hogy a többi cserkésznek is nyújtsanak ilyen élményeket, akik esetleg nem állnak annyira közel a néptánchoz vagy a néphagyományokhoz.

ÚSZR:Ha két emlékezetes élményt kellene mondanod a hétvégéről, melyek lennének azok?

TÁ:Nekem a legemlékezetesebb programok a népmesék meghallgatása a mesemondótól és a táncház volt.

A regös programot a Lépj át a határaidon! című projekt támogatta.

Kategóriák: Cserkész planet

Az élménypedagógia eszközeivel dolgozunk

Cserkész Magazinok - 2019. február 01., 14:52

A csapatmentorok fejlesztésének legújabb szakaszában járunk

Papp András Gorál csst. (293.) Waldorf-módszert alkalmazó pedagógus, szervezetfejlesztő, tréner, volt VK kiképző lett felkérve csapatmentoraink felkészítésére és az eddig megszerzett tudásuk elmélyítésére, a legkorszerűbb képzési formák alkalmazásával. Olvassátok el az eseményről Kádár Cecília csst. (608.) hálózat- és szervezetfejlesztési vezető beszámolóját.

Szerda reggelt csónakhajtogatással kezdtünk, amiből következteti tudtunk az általános hozzáállásunkhoz, a feladatokhoz. Ezután a teret bejárva megvitattunk kettesével olyan kérdéseket, mint például hogy miért jöttünk el erre a képzésre vagy mi az, ami megőrjít bennünket egy tréningen. Miután tudatosítottuk saját hogylétünket, triádokban 2 másik társunktól is megkérdezhettük ezt, majd nagykörben megmutattuk saját motivációs gömbünket.

Összegyűjtöttük párokban, hogy mi segít az aktív műhelymunkában, triádokban megbeszéltük ezt, nagykörben összegyűjtöttük a technikai és tartalmi kereteket érintő pozitív és negatív kívánságainkat, végül rögzítettük a szerződésünket a mérhetőségi kritériumokkal együtt egy flipcsárton.

Én és a segítés

Húsz perc állt rendelkezésünkre, hogy 3 db 20+ tételes listát írjunk egyénileg arról, hogy miben és kinek szoktam segíteni, nekem hogy esik jól a segítés, valamit hogy ezeket összegezzük.

Fókuszkeresés, prioritásképzés

Ebéd után babzsákokkal energizáltunk, majd nekiálltunk a fókuszunk megkeresésének, azaz összegyűjtöttük, hogy melyek a legfontosabb kérdéseink most a mentorsággal kapcsolatban. Ezután Gorál megismertette velünk a fontos-sürgős mátrixot, amely alapján priorizáltuk a minket foglalkoztató problémákat.

Makrokörnyezet, modellek, egyéni tudás fejlesztése

Mint Y/Z generáció, feladatul tűztük ki magunknak a következőket:

– 3 kedvenc TED videód / cikked fejlesztéssel kapcsolatban

– Lépj be egy FB csoportba, ami ezzel foglalkozik és dőlnek rajta a cikkek!

– Hozz egy modellt, mutasd be, érvelj, légy lelkes és kritikus!

Problémák csoportosítása

A munkánk során hozzánk beérkező konkrét kérdéseket négy csoportba osztva írtuk fel: 1. hozzánk tartozik és tudjuk a választ, 2. hozzánk tartozik, nem tudjuk a választ, de azt igen, hogy hova küldöm tovább, 3. nem hozzánk tartozik, de tudjuk, kihez kell küldeni, 4. nem hozzánk tartozik és irreleváns.

Mikrokörnyezet

Bemelegítésképpen bizalmat építettünk páros vakvezetéssel, aztán nekiláttunk közösen felépíteni a segítés/mentorálás mikrokörnyezetét dramatikus térfelépítéssel.

Tanácsadói eszközök és technikák

Első lépésben mindenki felírta egy konkrét kliense paramétereit, hogy mik a kérdései és mi a dolgunk vele.

Második lépésben megbeszéltük és rövid jelenetekben előadtuk a kommunikációs jelenlét gátjait és serkentőit:

Passzív hallgatás, csend;

Megerősítő reakciók (bólogatás, hümmögés);

Ajtónyitogatás, beszédindítás (“hallgatom, figyelek”);

Aktív hallgatás (értő figyelem);

Visszacsatolás (ismétlés, újrafogalmazás, összefoglalás, sűrítés, egyes elemek kiemelése, a közölt gondolatokhoz társuló érzelem megfogalmazása);

Tisztázó kérdések (melyek a helyzet jobb megismerésére irányulnak);

Nyitott kérdések (amelyek nem egyszavas: „igen”, „nem” választ igényelnek).

Harmadik lépésben dupla tárcsában gyakoroltuk az informatív újrafogalmazást, váltott segítőkkel, a valós dilemmáinkkal.

Kérdés-tenisz

Az ebéd utáni időben kérdések írásával és megválaszolásával foglalkozunk: nagy körben, írásban, különböző szempontok alapján.

– Írj kérdést 3-4x, írj lényeges kérdést 2x, amilyen még nem volt

– kérdés-válasz behajtós (tudni a kérdőszót, pl. miért)

– írj kérdést -> írj választ (elégedett vagy-e, csalódás, …)

– írj választ -> írj kérdést

– Miért ilyen alakú kérdőjel? max 2 mondat

Megoldásközpontú coaching

Egy mini drámaelőadásban megnéztük egy coaching esetet, amelyhez tartozó elméleti és gyakorlati tudnivalókat 6 csoportban mozaik-módszerrel dolgoztuk fel.

Visszajelzés és lezárás

A két nap témája a segítés volt, és egy triádgyakorlat is szolgált keretül ehhez. Az első nap elején összeültünk hármasban megvitatni azt, hogy miben kell még fejlődnünk, most a második nap végén ugyanazzal a két társunkkal mélyítettük egyéni fejlődési tervünket. Plusz, segítőként megfigyelési szempontot adhattunk a megfigyelőnek a viselkedésünkkel kapcsolatban.

A zárókörben megbeszéltük a két nap ránk gyakorolt hatását és azt, hogy ki mit hoz legközelebb.

A fejlesztő foglalkozás az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatásával valósult meg.

Kategóriák: Cserkész planet

Hangyaboly – cserkészvezetők találkozója

Cserkész Magazinok - 2019. február 01., 14:48

Az adventista cserkészvezetők fóruma, a Hangyaboly 2018. november 30. és december 2. között volt a Velencei-tó melletti Dinnyés településen, a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központban. A résztvevő cserkészcsapatok képviselői értékelték az elmúlt cserkészévet, további élményeket szereztek és szakmai továbbképzésben részesültek.

A rendezvény programja péntek este zászlószertartással kezdődött, majd vacsora után Palotás Kristóf, a Hetednapi Adventista Egyház Magyar Uniója országos ifjúságvezetője tartotta meg előadását, amelynek témáját Máté evangéliuma 22:37-39 versei adták.  A szeretet törvényének egy érdekes vetületét tárja elénk ebben a bibliai szakaszban Jézus szava. ,,Szeresd az Urat, a te Istenedet […] Szeresd felebarátodat, mint magadat.” Csak akkor tudunk szeretni másokat, ha tisztában vagyunk azzal, ahogyan Isten szeret bennünket. Az igazi szeretet feltétele a helyes önértékelés. Isten szeretetének az a célja, hogy meggyógyítson minket. Ha átéljük az Ő szeretetét, az segít nekünk értékelni az Ő munkáját az életünkben, így szeretni tudjuk majd embertársainkat is tisztán, őszintén.

A szombati program egy képzőművészeti kiállítás megnyitójával indult. A rendezvény előkészítése során arra kérték a résztvevőket, hogy hozzanak magukkal néhány saját kézzel készített, bármilyen jellegű képzőművészeti, illetve kézműves alkotást. A kiállítás célja ösztönzés és ötletek adása, hogy a cserkészek körében végzett tevékenységek során milyen kézműves foglalkozásokkal lehet színesíteni az évközi programokat.

A reggeli elfogyasztása után közös énekléssel folytatódott a program, majd Ráczné Kárpáti Márta előadását hallgathatták meg a résztvevők az emberi kapcsolatok 7 szintjéről. Az előadás azt mutatta be, hogy hogyan fejlődhetnek az emberi kapcsolatok a találkozástól akár a teljes intimitásig. A délelőtti program további részében a résztvevő cserkészcsapatok képviselői beszámolókat tartottak az elmúlt 2017/2018-as cserkészévben elvégzett munkáról.

A hétvége programját egy játék is izgalmassá tette, amelynek során a kiállításról eltűnt egy műalkotás, amelynek a helyére egy silány másolat került a falra. Többek között ennek a „bűnténynek” a felderítésére indultak el a résztvevők a délutáni programra, a „Madárdal-túrára”. Bár tél lévén sok madárdalt sajnos nem hallhattak, de megcsodálhatták a téli Velencei-tó szépségét. A Madárdal-tanösvény a Velencei-tó és a dinnyési Fertő madár- és növényvilágának, természeti érdekességeinek megismerését teszi lehetővé. A túráról visszaérkezve a rendezvény helyszínére, további beszámolók hangzottak el az őrsvezető jelöltek 2018. évi Bogáncs Őrsvezetőképző Táborban való részvételéről, valamint a kiképzésben résztvevők ott szerzett tapasztalatairól. Beszámolót hallhattak a 2018-ban megvalósított – cserkészetet népszerűsítő – gyülekezeti “Roadshow” program tapasztalatairól is, továbbá az ANT 2018 cserkész nagytáborral kapcsolatos online értékelés tanulságairól.

Ezeket követően a 2019-es esztendőre is előretekintettek, hiszen a következő nyáron Angliában kerül megrendezésre a Hetednapi Adventista Egyház Transzeurópai Divíziója által szervezett Camporee.  Erre Magyarországról is utaznak résztvevők. Mena János a magyarországi kontingens vezetője tartotta meg beszámolóját a szervezés állásáról, valamint tájékoztatást adott a szervezési feladatok lebonyolításának részleteiről.

Vasárnap a rendezvény programja Tóth Péter cserkész segédtiszt-jelölt izgalmas, érdekes, interaktív előadásával kezdődött, melynek témája a „Nemi szerepek” volt. Az előadás arra kívánt rámutatni, hogy mai társadalmunkban milyen helytelen beidegződések vannak jelen a férfi-nő, férj-feleség kapcsolatban. Érdekfeszítő módon mutatott rá az előadó a témával kapcsolatos anomáliákra, ellentmondásokra.

Néhány perc erejéig szóba kerültek a 2019-es év tervei is, majd közös fotó készítése után cserkészfoglalkozásokon és táborokon játszható három játék került bemutatásra a résztvevők számára.

A hétvége programja kézműves foglalkozással folytatódott. A résztvevők megismerkedhettek négy tevékenységgel: Rácz Fanni bemutatta a vászonra való festés egy technikáját, Ráczné Kárpáti Márta egy használt alapanyagok újrahasznosításával készült tárgy elkészítését mutatta be, Szabó József egy kezdetleges fotókészítési eljárást, a Cianotípiát ismertette a gyakorlatban, valamint Krizsán Nóra a portrérajzolás alapjait adta át az érdeklődőknek. Legvégül a hétvége „bűnténye” elkövetőinek személyére is fény derült. A nyomozás meghozta eredményét, a „bűnösök” bevallották tettüket, természetesen elnyerték méltó büntetésüket, és az eltűnt műalkotás is megkerült.A rendezvényen 36 fő – cserkészvezető és gyermek – vett részt.

A programot az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatta.

Kategóriák: Cserkész planet

Elindult az MCSSZ gyermekvédelemmel és hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó szervezetekkel folytatott workshop-sorozatunk

Cserkész Magazinok - 2019. február 01., 14:35

A pécsi esemény volt az első alkalma az egész országot bejáró programnak. Minden kerületben sor kerül majd hasonló találkozókra, így számos csapathoz és szervezethez eljut majd csapatunk. További részleteket itt olvashattok.

Sok esetben civil- és egyházi szervezetek, cserkészcsapatok egymás mellett működnek egy-egy területen. Ritkán tudnak egymásról, kevéssé ismerik a másik munkáját, pedig az esetek nagy részében hasonló a célcsoportjuk. Ez az alapgondolat hívta életre a workshop sorozat tervét. A célja, hogy az egy-egy cserkészkerületben működő csapatok és a helyileg illetékes szervezetek számára biztosítson találkozási lehetőséget, módszertani egyeztető fórumot.

A szakmai találkozó első alkalmát Pécsett tartották, a VI. Cserkészkerület központjában 2019.01.18-án, az eseménynek a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola adott otthont.

Az workshopra meghívót kaptak a „hatodik kerületi” cserkészek, a Pécsen, Somogy-, Tolna- illetve Baranya-megyében működő, hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó szervezetek, és az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ munkatársai.

A bemutatkozót követően Kárpáti Júlia ifjúságsegítő szakmai munkatárs tartott előadást, melynek címe „Szegénységkultúra, hátrányos helyzetű gyermekek”volt, majd a pécsi gyárvárosban működő Élménytár Tanoda vezetője, Tasnádi Zsófia mutatta be mindennapi munkájukat. A rendkívül inspiráló előadásból mindannyian tanulhattak, hiszen a tanodában számos olyan módszert használnak, ami mind a cserkészeknek, mind más szervezeteknek hasznos lehet. A délelőtt lezárásaként egy játékos foglalkozást volt, amely a cserkész őrsi foglalkozás elemeit tartalmazta – ismerkedés és módszertani játék alkotta a vázat. Ezt később részletesen átbeszélték a résztvevőkkel, így mindenki megtudhatta, hogy miért pont így épült fel a foglalkozás.

Az ebédet követően a gyermekvédelem került a középpontba. A szociális ellátórendszert általánosan bemutatása után Bunyevácz Angéla, a család- és gyermekjóléti központ igazgatóhelyettese beszélt a helyi intézmény felépítéséről. Kozsahuba Réka, jelzőrendszeri tanácsadó mutatta be a jelzések fontosságát és működését, ezt követően pedig az esetmegbeszélések lehetőségéről beszéltünk. Az előadás zárasaként a Wanda-módszert mutatták be a résztvevőknek.

A találkozó zárasaként Barcsay-Faragó Katalin mesélt a máriakéméndi cserkészcsapat megalakulásáról és mindennapjairól. Ők hátrányos helyzetű fiatalokkal (is) foglalkoznak, így az éves munkatervük és a táboruk felépítése egyaránt egyedi, a szokásos programokon felül számos speciális elemet is tartalmaz. Az érdekes bemutatkozás után több kérdés is felmerült, így a nap egy rövid, kötetlen beszélgetéssel zárult.

A workshop-sorozatot az Imre Herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatja.

Kategóriák: Cserkész planet

Oldalak